“Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı etkinlikleri kapsamında Ahilik Çalıştayı gerçekleştirildi. Konya Büyükşehir Belediyesi, KTO Karatay Üniversitesi ile Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin işbirliğiyle düzenlenen çalıştayda ahiliğin geçmişten günümüze önemi vurgulandı. 

Çalıştaya Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak da katıldı. 

SAMANCI: AHİLİK BİR YARDIMLAŞMA ANLAYIŞIDIR 

Çalıştayın açılışında konuşan AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, ahiliğin kardeşlik, cömertlik, dostluk, yardımlaşmak ve paylaşmak olduğuna dikkati çekerek, “Bu yönden bakıldığında ahilik sadece bir ticaret esası ile kalmamış aynı zamanda bir yardımlaşma anlayışı olarak da karşımıza çıkmıştır. Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Ama bu sürdürülebilir değil. Elhamdülillah 16 yıldır Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte devlet ve millet arasındaki anlayış değişti ve bu anlayış sayesinde pek çok mesafe kat edildi. Tabii ki milleti ve devleti ile barışık bir lider birilerinin işine gelmedi. Bugüne kadar birliğimizi ve dirliğimizi bozmak üzere çok fazla operasyon ve senaryolara maruz kaldık. Ama Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizde yapılmak istenen tüm operasyonlara da dur dedik” diye konuştu. 

ALTAY: AHİLİK GELENEĞİNİN BAŞLANGICI KONYA'DIR 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, konuşmasına Ahi Evran’ın, ‘Elin, kapın, sofran açık; belin, dilin, gözün kapalı gerek’ sözü ile başladı. Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik Teşkilatı’nın yüzyıllar boyunca esnaf ve sanatkârların hem mesleki hem de ahlaki gelişimine öncülük ettiğinin altını çizen Başkan Uğur İbrahim Altay, “Geçmişimizin kilometre taşlarından biri olan Ahilik Teşkilatı, günümüzün esnaf birlikleri ve meslek odalarının da temelini oluşturmuştur. Sahip oldukları iş ahlakı ve çalışma disipliniyle esnaf ve sanatkârlarımız, bu güçlü mirası evrensel değerlerle bütünleştirerek yüzyıllardır medeniyetimizin ilerlemesine ve ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.  Altay, Selçuklu ve Osmanlı’da olduğu gibi Türkiye’de de esnaf ve sanatkârların toplumun ana omurgası olmayı sürdürdüğünü belirterek, bu tür yapı, organizasyon ve sistemlerin varlığının sürmesiyle ülkenin daha güçlü olarak yoluna devam edeceğine vurgu yaptı.  Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, hafta kapsamında Konya’da çok güzel programlar icra edildiğini belirterek, “Sultan Alâeddin’in ayak izlerinin olduğu yerlerde yöneticilik yapıyoruz. Ahi Evran’ın ayak izlerinin olduğu yerlerde ticaret yapıyoruz. Bu da Konya’nın ne kadar büyük bir şehir ve misyonunun ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi. Bu güzel bir başlangıç olacak ve bu birliktelik gelecek yıllarda daha güzel etkinliklere de bir kapı açacak. Bu işin başlangıcı Konya’dır. En güzel kutlamaları da Konya hak ediyor” diye konuştu. 

BU GÜÇLÜ YAPIYI GELECEK NESİLLERE AKTARMALIYIZ 

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, devletin ve milletin bekası için geleneklere bağlı kalmanın öneminden söz ederek, “Bu açıdan ahilik kültürünü yaşatan ve nice yüzyıllarca yaşatılmasına kaktı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Ahiliği devletin ana omurgası olarak görmekteyiz. Bugün de bu yapıyı ne kadar güçlü tutarsak ve bu yapıyı ne kadar güçlü bir şekilde gelecek nesillere aktarabilirsek geleceğe de o denli güvenle bakarız” dedi. Öztürk, ülke olarak ekonomik anlamda zor bir süreçten geçildiğini belirterek, moral bozmadan inancımızı kaybetmeden çalışmaya devam edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Öztürk, “Bizim inancımızda ümitsizliğe yer yok. Bin yıldır devlet ne zaman zor bir döneme girse ahiler en önde biz buradayız diyerek zorluktan kurtulmaya öncülük etmişlerdir. Bugünün ahileri ve müteşebbislerinin de bu zorlukları aşmak için öncülük edeceklerine inanıyoruz. Geçmişte çok daha zor dönemlerden geçtik. O günlerde ne yaptıysak bugünlerde de aynı şeyi yapacağız ve çok daha güçlü bir Türkiye olacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

İYİBİLDİREN: AHİLİK BU TOPRAKLARDA ÖZÜNÜ OLUŞTURDU 

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk İyibildiren de Anadolu’nun Türkleşmesine ve Müslümanlaşmasına büyük katkı sağlayan, ecdadımızın dünyaya hükmeden bir devlet haline gelmesini sağlayan önemli teşkilatlardan biri olan Ahilik Teşkilatı’nın yüzyıllardır bu toprakların özünü ve nüvesini oluşturduğunu belirtti. 

KARABACAK: AHİLİK TOPLUMDA ETKİN OLMUŞTUR 

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak ise, bu yıl ilk defa Alâeddin’den itibaren Mevlana Bulvarı ve Tarihi Bedesten Çarşısı içerisinden Kapu Camii’ne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini hatırlatarak organizasyonda emeği geçen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür etti. Karabacak, “Ahilik salondan çıktı ve ahilik bizzat esnafın bayramı olarak esnafın içinde kutlanmış oldu. Bundan dolayı çok mutluyum. Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı Devletleri’nin kuruluşunda toplumun ekonomi başta olmak üzere sosyal, siyasal ve kültürel alanlarda örgütlenmesini sağlamış yüzyıllar boyunca milletimizin birlik ve beraberliğinin korunmasında etkin bir rol oynamıştır” dedi.  Konuşmalarından ardından geçilen çalıştayda “Geçmişten Günümüze Ahilik” ile “Şehir ve Ticaret” başlıkları ele alındı.  

YERLİ ÜRETELİM, YERLİ TÜKETELİM

Başkan Altay, çalıştay kapsamında KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak ve bütün ilçelerden gelen oda başkanları ile de bir araya gelerek istişarelerde bulundu. Altay, bütün oda başkanlarından yerli üretim ve yerli tüketim konusunda hassasiyet gösterilmesini istedi. Yerli ürün kullanılması konusunda hassas davranılması gerektiğini belirten Altay, “Devletimiz tasarruf tedbirleri konusunda önlem alıyor. Biz kendimiz sahip çıkmazsak, bize kimse sahip çıkmaz. Göreve geldiğimizde Büyükşehir Belediyesi’nde hem bir tasarruf genelgesi hem de yerli üretim ile ilgili genelge yayınladık. Yerli ürünün haricinde ürün alınacaksa başkanlık oluruna tabidir diye çok katı da bir kural koyduk. Eğer yerli ürün bulamıyorsanız, illa ithal ürün alacaksanız gerekçesini anlatan bir bilgi notu yazacaksınız ve başkanlık onayı ile ihaleye çıkabilirsiniz dedik. Bunu da iki kategoriye ayırmak gerekiyor. Ülkemizde üretim yapan yabancı sermayeli şirketlerin ürettikleri var, bir de doğrudan ithal olanlar var. Ülkemizde üretim yapanların durumu biraz daha farklı. Ülkemize yabancı sermayenin gelip yatırım yapmasını da istiyoruz ve talep ediyoruz. Ama ithal ürünle ilgili hepimiz bu konuda bir bilinç oluşturmak için çaba sarf etmeksek, bunu sonu yok” dedi. 

YERLİ ÜRETİM VE YERLİ TÜKETİM KONUSUNDA HASSAS OLALIM 

Ticaret Bakanlığı’nın yerli ürünlerle ilgili bir çalışma yaptığını, Türkiye’de üretilen ürünlerde farklı bir barkod ve etiket sistemine geçileceğini kaydeden Altay, “Bu, farkındalığı artıracaktır. Sizlerden esnaflarımıza bu konuda bilgilendirme yapmanızı istiyoruz. Biz şimdi okullarda bununla ilgili bir eğitim için hazırlık yapıyoruz. Bunu önce çocuklarımıza anlatmak öğretmek gerekiyor. Hepimiz bu konuda hassas olmalıyız” diye konuştu.

SAMİ KAYALAR 

Editör: TE Bilişim