Konya’nın vinç sektörü pazar payının 60 Milyon TL olduğunu açıklayan ASKON Konya Şubesi Sektörler Birim Başkanı Osman Başaran “Türkiye vinç pazarının yüzde 20’si Konya’ya ait. Türkiye’de araç üstü vinç üreten firmaların yüzde 60’ı Konya firmalarıdır” dedi

ASKON Konya Şubesi Sektörler Birim Başkanı Osman Başaran Sektörler Birimi olarak “Vinç Sektörü ve Sorunları” konulu sektör çalışması ile ilgili hazırladığı raporu yaptığı yazılı basın açıklamasıyla anlattı.  Konya’nın Vinç Sektörü pazar payının 60 Milyon TL olduğunu hatırlatan Başaran “Türkiye vinç pazarının yüzde 20’si Konya’ya ait. Türkiye’de araç üstü vinç üreten firmaların yüzde 60’ı Konya firmaları. Ülkemizin vinç ihtiyacının yüzde 20’si ithal edilirken yüzde 80’i yerli üretim. Türkiye’de bin 800 adet/yıl vinç üretiliyor. Sektörde bin 400 çalışan var. Yıllık yaklaşık 300 milyon TL ciro gerçekleşiyor. 2012 yılında yaklaşık 77 milyon TL ithalat yapılmış. Aynı yıl ihracat rakamı yaklaşık 44 milyon TL ihracat gerçekleşmiş. 2012 yılında ithalat bir önceki yıla göre yüzde 27 azalırken, ihracat bir önceki yıla göre yüzde 20 arttı.
EN TEMEL SORUN; KALİFİYE PERSONEL
Nerdeyse tüm sektörlerde olduğu gibi vinç sektöründe de ciddi bir kalifiye eleman sıkıntısı mevcut. Vinç operatörü sıkıntısı had safhada. Meslek liselerine vinç operatörlüğü bölümü konulmalıdır. Teknik eğitimin eksikliğinden dolayı TÜV istasyonlarında mevzuata hâkim olmayan ve vinç sektörünü bilmeyen insanlar çalışıyor. Bu durumun sonucu olarak da; araç muayenesi yaptırmak için günlerce sıra bekleniyor.  Vinç, yatırım için satın alınması gereken bir ürün olduğundan ekonomik krizlerden ilk etkilenen sektörler arasında yer alıyor. Vinç taşıyan araçlara sigorta yapılırken üzerindeki vincin bedeline göre değil taşıyan aracın bedeline göre sigorta yapılıyor. Bu rakamlar ise reel bedele göre çok düşük kalıyor. Araçlar kaza yaptığı zaman tarım makinaları için geçerli mevzuat uygulanıyor.
SEKTÖR TANIMLANMALI VE STANDARTLARI OLUŞTURULMALI
ASKON Sektörler Birimi olarak aylık periyotlarda, belirlenen bir sektörün sıkıntılarını ve çözüm yollarını dile getirmek için çalışmalar yaptıklarını ifade eden, Sektörler Birim Başkanı Osman Başaran, “Vinç üreticilerinin ve işletmecilerinin iş kolu tanımı ve nace kodu yok. Bazıları kargocular arasında bazıları da nakliyeciler ve tornacılar arasında görünüyor. Bu meslek tanımlanarak ve standartları oluşturularak TSE ve diğer kurumlar nezdinde belirli bir statüye kavuşturulmalıdır” dedi.  Osman Başaran “Üretilmiş araç üstü vinç için yol belgesi sadece Ankara’dan alınabiliyor ve bu işlem bir kaç gün sürebiliyor. Türkiye’de 5 dingilli araçlara çok kısa zaman önce müsaade edilmişken Avrupa’da 8 dingilli araçlar uzun yıllardır faaliyet gösteriyor. Avrupa’da dingil başına 12 ton ağırlık hakkı verilmesine karşın biz de bu rakam 8 ton. 4 dingille yola çıkan araçlara 15 gün yol izni alınabiliyor. Bu sürenin minimum 3 aya çıkarılması lazım.  Bu noktada Karayolları kanununun yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Yine araç üstü vinçlerden; nakliyecilik yapanlardan istendiği şekilde K belgesi talep edilmektedir. KDV oranındaki yüzde 18 ‘lik oranda sektörü kayıt dışına iten sebeplerden biridir. Bu ve buna benzer talepler Sanayi ve Ulaştırma Bakanlıklarına iletilmiş olmasına rağmen henüz somut bir adım atılamamıştır” diye konuştu.
HABER MERKEZİ
 

Editör: TE Bilişim