Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, 2019  yılını değerlendirdi ve 2020 beklentilerini açıkladı. KTO Meclis Salonu’nda düzenlenen programda Başkan Öztürk’e  KTO  Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karapınar, KTO Yönetim Kurulu Üyeleri Ramazan Erkuş, Ahmet Keresteci, Metin Sağlam ve Mehmet Çakır eşlik etti. KTO Başkanı Öztürk, dünya açısından stresli bir yılı geride bıraktıklarını ifade ederek, “Dünya açısından belirsizliğin ve stresin oldukça yükseldiği bir yılı geride bıraktık. Ekonomik, toplumsal, siyasal alanların tamamındaki hareketler ve jeopolitik riskler sürekli gündemde kaldı. ABD ve Çin başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin ekonomik sistemdeki hâkimiyet arzuları, siyasi çatışmaların temelini oluşturdu. Ve yine bu iki ülke özelinde başlayan "ticaret savaşları" 2019’da piyasaları ve ekonomik kararları etkileyen temel konu oldu. Ticaret savaşları ile birlikte küresel ticaret hacmi daraldı, ekonomik güven ve yatırımlar oldukça zayıfladı. En az savaşın tarafları kadar, başta Avrupa Birliği, Japonya ve diğer Asya ekonomileri olmak üzere dünyanın pek çok ülkesi bu savaştan olumsuz etkilendi. Ve en önemlisi; büyümeyi sınırlayıcı etkileri ortaya çıktıkça, ticaret savaşlarında kazanan diye bir tarafın olmayacağı da daha iyi anlaşıldı” ifadelerini kullandı.

‘ TOPARLANMA YILI OLACAK’

2020 yılının küresel ekonomi için toparlanma yılı olacağı ve 2021’den itibaren daha yüksek büyümelerin görünebileceği tahmin edilmekte olduğuna dikkat çeken Başkan Öztürk, “Yılın ilk yarısında dönem dönem etkisini hissettiren sorunlar ikinci yarıda yatışmış; ekonomide stabilite, kurda bir nebze istikrarlı seyir, enflasyonda ise baz etkisiyle birlikte yeniden yüzde 10 seviyelerine gerileme gözlenmiştir. Küresel ekonomide ve finansal piyasalarda şartlar değişmiş, varlık fiyatlarında sınırlı da olsa artış kaydedilmiş, faizler ve kredi koşullarındaki katılık gevşemiştir. 2018 yılını yüzde 2,6 büyüme ile tamamlayan ülkemiz, 2019'un ilk çeyreğinde yüzde 2,3 ve ikinci çeyreğinde yüzde 1,6 daralmıştır. Üçüncü çeyrekte beklentileri aşarak yüzde 0,9 büyüyen ekonominin, Yeni Ekonomi Programı (YEP) hedefleri doğrultusunda 2019'u yüzde 0,5’e yakın GYSH artışıyla tamamlaması beklenmektedir.İstihdam verileri, yıl içerisindeki durgunlukla uyumlu olarak olumsuz bir görünüm sergilemiştir.15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, 2019 yılı Ekim döneminde 4,4 milyon kişi olmuştur.Mevsim etkisinden arındırılmamış işsizlik oranı 1,8 puanlık artış ile yüzde  13,4 seviyesinde gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

‘GURUR DUYUYORUZ’

Yerli otomobil projesinin içinde bulunmaktan gurur duyduklarına dikkat çeken Öztürk, “Türkiye’nin Otomobili; Türk mühendislerinin gururu olarak 2019’un bize bıraktığı en güzel ve özel hatıralardan birisi olmuştur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak içerisinde bulunmaktan şeref duyduğumuz Yerli Otomobil projesi, Türk özel sektörünü cesaretlendirecek, ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

‘KONYA POZİTİF KATKI SAĞLADI’

Konya’nın 2019 yılında da ihracat, istihdam, gayri safi yurt içi hasıla, girişimcilik gibi birçok parametrede Türkiye ortalamasının üstünde veriler ile ülke ekonomisine pozitif katkı sağlayan bir şehir olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Konya; uzun yıllardır olduğu gibi 2019 yılında da ihracat, istihdam, gayri safi yurt içi hasıla, girişimcilik vb. birçok parametrede Türkiye ortalamasının üstünde veriler ile ülke ekonomisine pozitif katkı sağlayan bir şehir olmuştur. İl Düzeyindeki Gayri Safi Yurtiçi Hasılamız (GSYH) 2014 yılındaki 43,9 milyar TL’den 2018 sonunda 78,7 milyar TL’ye yükselmiştir. Bu veriler ile Konya, toplam GSYH’den yüzde 2,1 pay alarak il bazında 7’nci sırada yer almıştır. Şehrimizde kişi başına düşen GSYH; 2014 yılındaki yaklaşık 21 bin TL’den, 2018 yılında 36 bin TL’ye yükselmiştir. Konya, işsizlik rakamlarının en düşük olduğu iller arasında yer almaya devam etmiş olup, sektörel dağılımda ise sanayi/inşaat ve tarım alanlarında Türkiye ortalamasının üzerinde çalışan istihdamıyla öne çıkmıştır” diye konuştu.

‘KONYA REKORLAR KIRMAYA DEVAM EDECEK’

Konya’nın ihracatta rekorlar kırmaya devam ettiğine dikkat çeken Başkan Öztürk, “Konya ticaret ve sanayi âlemi, ihracat konusunda yeni rekorlar kırmaya devam etmektedir. Türkiye'nin yüzde 2,04 artış gösterdiği ihracatta Konya, 2019'da yüzde 11,75 artış ile 2,014 milyar dolar yaparak tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirmiştir. Şehrimiz, 2019 yılında Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı payı yüzde 1,21’e çıkartarak en yüksek ihracat yapan şehirler listesinde 12. sıraya yükselmiştir. Konya, Türkiye’de 2019 yılında en çok ihracat yapan 15 il içerisinde,2018 yılına göre ihracatını en çok artıran 2. il olmuştur. Bu vesile ile ihracat verilerimizdeki başarıda katkısı bulunan tüm Konyalı tüccar ve sanayicilerimizi tekrar tebrik ediyor, en kalbî duygularımla teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

‘A SINIFI AKREDİTE BİR ODAYIZ’

Konya Ticaret Odası iştirakleri ve projeleri hakkında da bilgi veren Öztürk, “KTO 20 bin üzerinde aktif üyesi 70 Meslek Komitesi, 92 Personeli A Sınıfı Akredite bir Odayız.  Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü  (KTO-TEK) Odamızın bir iştiraki olup 2019 Kasım ayında, KTO-TÜYAP Uluslararası Fuar Merkezi yanında 15 personel ile faaliyetlerine başlamıştır. KTO-TEK’te faaliyet gösteren kurumlar şunlardır: KTO Mesleki Eğitim ve Dijital Dönüşüm Hizmetleri A.Ş. KTO Mesleki Eğitim Merkezi KTO Dış Ticaret Merkezi, Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi Model Fabrika Konya, KTO Fuar Şubesi, KTO Karatay Üniversitesi Ticaret ve Sanayi MYO. 2020 yılında KTO-TEK bünyesinde KTO Karatay Üniversitesi’nin Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK) ve Enerji Verimliliği Merkezi kurma çalışmalarına başlanacaktır. Ayrıca N11.com ile KTO-TEK içerisinde Mağaza Destek Noktası kurulması için sözleşme imzalanmıştır” dedi.

‘MESLEKİ EĞİTİME KATKI SAĞLAYACAK’

KTO Mesleki Eğitim Merkezi hakkında da bilgi veren Öztürk, “ KTO Mesleki Eğitim Merkezi (KTO-MEM)’de Mevlana Kalkınma Ajansı’nın finansal desteği ile yapılan Mesleki Eğitim Merkezimizde sanayimizin ihtiyaç duyduğu konularda kısa süreli mesleki gelişim eğitimleri verilecektir. Merkezimizde orta vadede yıllık Bin 500 kursiyerin eğitim alması hedeflenmektedir. Kurslar; MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Yaygın Eğitim Programlarında tanımlanan ve ihtiyaca göre bağımsız sürelerde, esnek çerçevede gerçekleştirilecektir. Odamız, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği protokolü imzalanmış olup, bu protokole istinaden öğretmenlerin tam zamanlı olarak Mesleki Eğitim Merkezimizde görevlendirilmesi için görüşmelerimiz devam etmektedir. Merkezde ilk etapta açılması planlanan bölümler: CNC Operatörlüğü, Kaynakçılık, Makine Operatörlüğü, Teknik Ressamlık, Metal İşleme, 3D Modellemedir. Mesleki Eğitim Merkezimizin inşaat süreci tamamlanmış olup, makine ve ekipman alım süreci devam etmektedir” diye konuştu.

‘FİRMALARA REHBER OLACAKLAR’

Konya ihracatçısının ihracat kapasitesi ve seçeneklerini artırmak amacıyla KTO Dış Ticaret Merkezi’nin kurulduğunu da ifade eden Öztürk, “Konya Ticaret Odası Dış Ticaret Merkezi (KTO-DTM), Konya ihracatçısının ihracat kapasitesi ve seçeneklerini artırmak amacıyla 2019 yılında KTO Teknoloji ve Eğitim Kampüsü içerisinde 4 Dış Ticaret Uzmanı ile faaliyetlerine başlamıştır. Temel amacı, ihracat yapan veya yapmak isteyen firmalara bir rehber olma olan merkezimiz genel itibarıyla; Danışmanlık Hizmeti,  Hedef Pazar Araştırması, Hedef Müşteri Araştırması, Rekabetçi İthalat Hizmeti, Uluslararası İhale Sorgulama konu başlıklarında hizmet vermektedir. Dış Ticaret Merkezi, firmaların dolduracağı formdaki tercihlerine göre, rekabetçi olunabilecek ülkelerin tespiti ve bu ülkedeki potansiyel hedef müşterilerin belirlenip, firmalarla paylaşılması temelinde çalışacaktır. Firmalarımız, tüm bu veriler ışığında operasyonel süreçlerini başlatacak veya güçlendirecektir. Uzmanlarımız bu süreçte de desteğini sürdürecektir” şeklinde konuştu. KTO Konya Model Fabrika hakkında da bilgi veren Öztürk, “KTO Konya Model Fabrika, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) desteğiyle kurulmakta olan bir yapıdır. Türkiye’de, Ankara ve Bursa’dan sonra Konya Model Fabrika üçüncü olarak faaliyetlerine başlayacaktır. Model fabrikalar; uygulamalı hizmetler sunan, eğitim ve danışmanlık ile işletmelerde verimlilik dönüşümü sağlayan merkezlerdir. Temel amaçları: Yalın üretim, Dijital Dönüşüm, Ürün Geliştirme, Enerji Verimliliği vb. konularda işletme çalışanlarının bilgi ve becerilerini artırmak, gerçek üretim ortamında katılımcılara bir fabrikanın daha verimli olması için gereken her şeyi uygulamalı öğretmek ve akabinde danışmanlık desteği ile sahada dönüşümlere destek olmaktır. Konya Model Fabrika’da; Konya Ticaret Odası’nın yürütücülüğünde; Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Müdürlüğü ortaklığı ile proje yürütülmektedir. Protokol Proje tamamlanma tarihi Haziran 2020’dir. 2019 yılında 2 kişi tam zamanlı, 14 kişi (akademisyen ve sanayi kökenli mühendis) yarı zamanlı uzman kadrosundan teşekkül eden ekip oluşturulmuştur. Pilot Danışmanlık uygulamaları için 8 farklı sektör belirlenmiştir. Yeni binanın mimari, zemin etüdü, hafriyat, temel hazırlama işleri tamamlanmış olup, prefabrik yapı imalatı eş zamanlı olarak devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim