Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TV'de katıldığı programda gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Para politikasına ve Merkez Bankasının son dönemde izlediği stratejiye değinen Albayrak, Bankanın bilgiye güçlü erişimi olduğunu ve bağımsızlığını da biraz buradan aldığını söyledi. 

Kurumun analiz yeteneğine işaret eden Albayrak, "Sahip olduğu data ve analiz kadrosu birleştiğinde ekonomiyle ilgili tespitlerde bulunuyor, şöyle olursa, böyle olursa diye. Son açıklamaya bakıyorsunuz, Orta Vadeli Program'daki (OVP) kararlılık, mali disiplindeki süreçler, bunların etkisi... Nitekim bugün bakıyorsunuz Merkez Bankasının haklı çıktığı bir resim var." diye konuştu.

Albayrak, "Merkez Bankası faiz artırsaydı bu gündemde pek işe yaramayacaktı belki, öyle mi?" sorusuna karşılık, "O anlamda başarılı oldu belki, öyle de yorumlanabilir. Ne deniyor, 'Arada bir marj ve makas var.' Merkez Bankası kararında diyor ki, 'Burada para politikasıyla ilgili sürecin yanında mali politikaları, disiplini de görmemiz lazım. Bununla ilgili adımların ekonomiye, piyasalara etkisini gözlemleyerek bakacağız.' Herkesin bir ödevi, bu ekonomik planda bir sorumluluğu var. OVP noktasında bizimle paydaşların, ilişkili bakanlıkların, kurumların, hazinenin, maliyenin görevi var." değerlendirmesinde bulundu.

Öncelikli hedeflerinin enflasyon ve faiz düşüşü olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: 

"Hem enflasyon hem de faizin tekrar zapturapt altına alınıp tek haneli rakamlara düşürülmesini hedefliyoruz. 2019 yılı itibarıyla inşallah tek haneli rakamları göreceğiz. Hatta 2018 sonu itibarıyla düşüş trendini güçlü şekilde göreceğiz. Çok somut adımlar atmaya başladık. Bundan daha güçlü adımlar atma süreci devam edecek. Kamudan başlayarak cari harcama, tasarruf, mali disiplin sürecinin adımlarını zaten piyasa görüyor, görmeye devam edecek."

Piyasalara yönelik bugünden yarına tespitlerde bulunmanın doğru olmayacağını dile getiren Albayrak, şunları söyledi:

"5 yıllık öyle güçlü bir resim çizeceğiz ki bunun adımlarını OVP açıklandığında, attığımız adımlar noktasında ve tüm bu adımların senkronize, koordine, uyumlu şekilde ulaşmaya çalıştığımız büyük, güçlü ekonomi hedefiyle ne kadar uyumlu olduğunu herkes görecek. Fiyat istikrarı açısından enflasyonun dizginlenip aşağı düştüğünü, büyümeye pozitif etkisini, faizlerin düşüp konuttan tüketime, reel sektör harcamalarına kadar güçlü etki yapacağını herkes görecek. Türkiye'nin bu trendi, hem yatırımcısına hem de Türkiye'de yerleşik 81 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının refah düzeyinin, zenginliğinin gelişmesine katkı sağlayacak. Reel sektör de bundan nasiplenecek. Borçlanma maliyetleri, yatırım noktasındaki maliyetler, enstrüman çeşitliliği, vadelerin uzaması, faizlerin düşmesi istihdama da etki yapacak. Bundan zerre şüphemiz yok."

Albayrak, OVP'ye ilişkin sorulara, "Eylül ayında program açıklandığında art niyetli olmayan herkes, bugüne kadarki OVP'lerin hiçbirine benzemeyen, çok daha sağlam, üretime dayalı, büyüme odaklı, büyük ve güçlü Türkiye hedefini sağlam şekilde destekleyecek bir ekonomi dönüşüm sürecini görecek." yanıtını verdi.

AA

Editör: TE Bilişim