Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1999-2001 ortalamasına göre 2009 yılında 181 ülkeden 82'sinin tarım üretim artışının nüfus artışlarının altında kaldığını, 4 ülkeninkinin değişmediğini belirterek, bu dönemde nüfus artışının üzerinde tarım üretimini artıran 95 ülke içinde Türkiye'nin de bulunduğunu bildirdi

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 1999-2001 ortalamasına göre, 95 ülkenin nüfus artışlarının üzerinde tarım üretimini artırdığını, bunların içinde Türkiye'nin de bulunduğunu belirtti. Tarım üretimini 4 ülkenin de nüfus artışı oranında arttırdığını bildiren Bayraktar, 82 ülkenin ise nüfus artışları kadar tarım üretimlerini artıramadığını, bunun da büyük bir sorun olduğunu ifade etti. Buna yönelik önlemlerin uluslararası boyutta alınması gerektiğine işaret eden Bayraktar, gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanmasının önemine değindi.   

868 MİLYON İNSAN AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA
Bu dönemde önemli üreticiler içinde kişi başına tarım üretim endeksinin Rusya'da yüzde 36, Brezilya'da yüzde 33, Ukrayna'da yüzde 32, Endonezya'da yüzde 31, Çin'de yüzde 27, İran'da yüzde 11, Kanada'da yüzde 9, Hindistan ve Meksika'da yüzde 6, ABD'de yüzde 4, Türkiye ve Almanya'da yüzde 3 arttığını belirten Bayraktar, ''Buna karşın Arjantin'de yüzde 2, Japonya'da yüzde 5, Fransa ve İngiltere'de yüzde 6, Belçika'da yüzde 7, İtalya ve Hollanda'da yüzde 9, İspanya'da yüzde 13, Avustralya'da yüzde 19 geriledi'' değerlendirmesinde bulundu.
Ülkelerin kişi başına tarım üretim endeksindeki gerilemenin, bu ülkelerin gıda tüketimlerinin azaldığı anlamına gelmediğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
''Çünkü, bazı ülkelerin kişi başına gıda üretimleri azaldı ama gıda ithalatı arttı. Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt gibi bazı ülkelerin nüfusları çok fazla arttı. Bu artış nedeniyle kişi başına tarım üretimlerinde gerileme oldu. Bir takım ülkelerin tarım şirketleri, gelişmekte olan ülkelerden toprak kiralayarak veya satın alarak, tarım üretimlerinin bir bölümünü bu ülkelere kaydırmaya başladılar.
Nitekim 868 milyon insan açlıkla karşı karşıya. 7 milyar nüfuslu bir dünyada 868 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olması kabul edilemez bir durumdur. 8 kişiden 1'inin tok olmadığı bir dünya vicdandan nasibini almamış bir dünyadır. Bu durumdan hepimiz sorumluyuz. Dünyayı yönetenler, çekişmeleri, güç kavgalarını, savaşları bir tarafa bırakmalı, bütün enerjilerini açıkla savaşa vermelidir.''

TÜRKİYE BU POTANSİYELE SAHİP
Özellikle Türkiye'nin yakın çevresinde kişi başına tarım üretim endeksinde önemli oranda gerileme görüldüğünü bildiren Bayraktar, ''Bu ülkelerde üretim düşüşü var. Bazılarında nüfustaki büyük artış nedeniyle kişi başına tarım üretim endeksinde büyük gerileme görülüyor. Kişi başına tarım üretim endeksi, bu dönemde, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yüzde 68, Katar'da yüzde 66, Gürcistan'da yüzde 29, Irak'ta yüzde 26, Filistin'de yüzde 25, Kıbrıs Rum kesiminde yüzde 24, Yunanistan'da yüzde 23, Bulgaristan'da yüzde 17, Umman ve Kuveyt'te yüzde 14, Libya'da yüzde 9, Suriye'de yüzde 7, Sudan'da yüzde 2 geriledi. Bu ülkelerin gıda açığını ancak Türkiye kapatır. Türkiye, bu potansiyele sahiptir'' ifadelerini kullandı.
AA
Editör: TE Bilişim