Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, ''Rakamlar 2012 yılında ekonominin büyüme oranı yarıdan fazla düşerken, tarım sektörünün bu düşüşten daha az etkilendiğini ve ekonominin genelinin üzerinde bir büyüme oranını sağladığını gösteriyor'' dedi

Yetkin, derneğin genel merkezinde yaptığı basın toplantısında, Türkiye'nin 62 milyar dolarlık tarımsal hasılası ile dünyanın yedinci büyük tarım ülkesi olduğunu belirtti. Türkiye'nin fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş üretiminde başı çektiğine işaret eden Yetkin, bu yıl geçen yıla göre tarımsal büyüme oranının düştüğünü savunarak, Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3.3, ikinci çeyreğinde ise yüzde 2.9 olmak üzere 2012 yılının ilk altı ayında yüzde 3.1 büyüdüğünü ve tarım sektöründeki büyümenin de yüzde 4.2 olduğunu söyledi.
Çiftçinin bankalara olan kredi borcunun geçen yıl sonu itibarıyla 32 milyar liraya ulaştığını, ''Torba Yasa'' kapsamında çiftçinin Ziraat Bankası'na olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına ve alınan çeşitli önlem ve sağlanan kolaylıklara rağmen borç sorununun çözülemediğini iddia etti.
Çiftçinin borcunu borçla ödemeye çalıştığını ileri süren Yetkin, şöyle devam etti: ''Mesele çiftçilerimizin borçlarını ödemek istememesi değildir. Nitekim, tarım kredisi borç ödemelerinde geri dönüş yüzde 99'dur. Geri dönüş oranı bu kadar yüksek olduğu halde borcun sürekli artmasının nedeni büyük ölçüde borcun borçla ödenmesidir. Çiftçilerimizin sürekli borçlanmak zorunda kalmalarının nedeni ise üretim faaliyeti sonunda çoğu zaman yaptıkları yatırımın ve harcadıkları emeğin karşılığını alamamalarıdır.'' Yetkin, özellikle girdi fiyatlarındaki artışın çiftçiyi zor duruma soktuğunu ileri sürerek, gübre ve mazotta tarımsal üretici fiyatlarının çok üzerinde bir artış olduğunu savundu. ''Hayvan kaçakçılığı engellenemezse alınan önlemler boşa çıkar'' diyen Yetkin, Türkiye'nin doğu ve güneydoğu sınırlarından yapılan hayvan kaçakçılığındaki artışın bu çabaların baltalayacak bir etken olduğunu bildirdi. Yetkin, tahıllarda, pamukta ve şeker pancarında üretimin azaldığını öne sürerek, bu yıl tahıl ürünlerinde 33.4 milyon ton, sebzelerde 27.9 milyon ton ve meyvelerde 18.3 milyon ton olarak üretimin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
AA
 
Editör: TE Bilişim