Anadolu Aslanları İşadamları Derneği(ASKON) Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Sinacı, protesto edilen senet sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “Ticarette güveni tesis edemezsek gelişemeyiz” dedi.

PROTESTO EDİLEN SENETLER EKONİMİYE OLUMSUZ YANSIYOR

Sinacı, “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre 2017’de, protesto edilen toplam 940 bin senedin parasal tutarı 12,7 milyar TL oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre protesto edilen senet adedi yüzde 8 oranında azalırken, senet tutarı yüzde 3 oranında arttı. Her ne kadar protesto edilen senet oranı azalsa da halen ciddi bir rakama tekabül ediyor. Bu da ticaretimizde güveni bitiriyor. Ekonominin gelişmesine olumsuz etki yapıyor” dedi. 

KONYA’DA CİDDİ ANLAMDA SENET PROTESTO EDİLİYOR

İl bazında protesto edilen senetler hakkında da bilgiler veren Atilla Sinacı, “Adet olarak en fazla senedin protesto edildiği ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Antalya oldu. Tutar olarak, Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin yüzde 29’unu İstanbul ilindekiler oluştururken, bunu yüzde 10 ile Ankara, yüzde 6 ile İzmir, yüzde 5 ile Antalya ve yüzde 4 ile Konya izledi. Protesto edilen senet tutarının en düşük olduğu iller ise Tunceli, Bayburt ve Siirt oldu. Konya’nın protesto edilen senetler sıralamasında 4. İl olması da bizi ayrı yeten üzüyor. Bu oran şehrimize olan güveni azaltıyor. Bu güvenin giderek kaybedilmesi ticarette şehrimizin geriye gitmesine sebep olur. Başta devletimiz olmak üzere oda ve borsaların da yapacağı çalışma ile yaptırımlar uygulanmalıdır. Bu yaptırımlar insanları borcunu ödemeye zorunlu hale getirmelidir. Eğer bu bilinci oluşturmaz isek ticarette güven ve ilerleme kaydedilmez. ASKON olarak bu noktada yapılacak her türlü çalışmanın arkasındayız” dedi.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim