Türkiye’de 2019 yılında 479 bin 60 otomobil ve hafif ticari araç satıldı. Kredi faizlerinin düşürülmesi, finansman anlaşmaları ve firmaların özel kampanyaları satışların patlamasında etkili oldu. Bazı firmalar bankalarla 0,49'dan başlayan kredi faizleri konusunda anlaşırken, bazı firmalar ise finansman desteği yaratarak sıfır faiz uygulamasına gitti. Yapılan kampanya, indirim ve teşvikler 2019 yılı satışlarını pozitif yönde etkilerken, satışlar tahminlerin de üzerinde seyretmesini sağladı. Bu anlamda otomobil firma temsilcileri ÖTV, Hurda ve 0 Faiz kampanyalarının 2020 yılında da uygulanmasını bekliyor.

‘YENİ DESTEKLER BEKLİYORUZ’

2019 yılı satışlarını değerlendiren ve 2020 yılından beklentilerini ifade eden Renault otomotiv markasının Konya’daki yetkili servis ve yetkili satıcısı Çelik Motorlu Araçlar AŞ Satış Müdürü Bülent Tutar, 2019 yılı satışlarının beklenilenin üzerinde sonuçlandığına dikkat çekti. Konuyla ilgili detaylı bilgiler veren Tutar, şöyle devam etti, “Beklenen bir önceki yıla göre planlanan bir düşüş vardı. Bu öngörülen düşüşte yüzde 80-90 ihtimalle beklendiği gibi oldu. Pazar 400 450 bin civarlarında tahmin ediliyordu ama, son üç ayın artan satış adetleri sebebi ile 479bin adetle toplam pazar 2019 yılını kapattı. Haziran ayına kadar ticari taksilerde uygulanan ÖTV muafiyeti.  Yine Yılsonuna kadar uygulanan hurda desteği bu rakamların ortaya çıkmasında çok etkili oldu. Hurda indiriminin 1 Ocak 2020 itibariyle bitmesi ile birlikte otomobil sektöründe 2020 yılı için beklenilen hareketlilik henüz yok. 2020 yılı otomobil fiyatları hurda indirimsiz olarak devam etmektedir.2019 yılında yapılan Hurda İndirimleri ile araç alımlarında 12-15 bin TL indirim gerçekleşiyordu.2020 yılında da hükümetimizin piyasayı canlandırma adına çalışmalar yapacağını düşünüyoruz.  2019 yılının son aylarında yaşanan talep yoğunluğundan dolayı araçları 2020 yılında da teslim etmeye devam ediyoruz. Şubat ayı sonunda Yeni CLİO 5 SHOWROOM’da olacak. Heyecanla bu aracımızı bekliyoruz.  Yeni Captur da otomobil severlerle 2020 yılında buluşacak.”  

BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE SATIŞ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2019 yılında beklentilerin üzerinde araç satımı gerçekleştirdiklerini ifade eden Koyuncu FIAT Otomobil Satış Müdürü Murat İçil de, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında satışlarda bir önceki yıla göre yüzde 20-30 civarında artış yaşandığını söyledi. “Sektör 479 bin olarak pazarı kapattı” diyen İçil, sözlerini şöyle sürdürdü, “Konya’da 13 yıldan bu yana araç satışında bir liderliğimiz vardı. Bu liderliğimizi 2019 yılında da perçinledik. 2019 beklendiğimiz ve hedeflediğimiz beklentilerin fazlasını sattık. Bizler 2019 yılında araç piyasasının bu kadar satış gerçekleşebileceğini tahmin etmiyorduk.  Bütçelerimizi daha düşük adetlere göre gerçekleştirmiştik. Pazarın şartlarını biraz daha devlet belirliyor.  Devletin hurda teşviki, hem de kredi ve faiz olanların kademeleri olarak düşürülmesi otomotiv sektörünü canlandırdı. Talebe de yetişemez duruma geldik.  2020 yılında da distribütörlüğünü yaptığımız TOFAŞ pazarın 580 bin olması bekliyor. Bu da yüzde 15 artışa tekabül ediyor.  Bu artışın sağlanabilmesi içinde alt tarafın dolu olması dolayısıyla devletin bu konuya el atması ve destek vermesi gerekiyor. Bizler bu desteklerin yılbaşında belirtilmesini bu sayede hem hedeflerin tutulması hem de otomobil katkısının piyasaya canlandırmasını istiyoruz.  2020 yılında EGEA marka aracımızı yenilemesi düşünülüyor. Doblo markamız için çalışmalar gerçekleşecek.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim