Sıcak şehirlerde hacmi genişleyen LPG (otogaz), haksızkazanç kapısı oldu. Bazı istasyonların otogazın hacmini hava sıcaklığına göreayarlayan ATC cihazını devre dışı bırakarak satış yaptığı tespit edildi.
Sektörde ‘meteorolojik vurgun’ olarak isimlendirilenyöntemle, araç sahipleri normal ücret ödemesine rağmen yüzde 6’ya varan orandadaha az otogaz alıyor. Bu oran akaryakıt ürünlerinde ise yüzde 2. EnerjiPiyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) mevzuatına göre rafineriden 15 oC derecedeçıkan LPG’nin, istasyonlarda da bu sıcaklığa göre düzeltilmiş litre üzerindensatışa sunulması gerekiyor. Soğuk bölgelerde bu cihazın çalıştırılmamasıhalinde ise bayinin aleyhine bir durum ortaya çıkıyor. Bu sebeple yapılandenetimlerde soğuk bölgelerde cihazın devrede olduğu belirlendi. Uzmanlar,tüketicilerin gece akaryakıt almasını tavsiye ediyor.

Sıcak bölgelerde bazı otogaz istasyonlarının hacimdengeleyici ATC cihazını çalıştırmayarak haksız kazanç elde ettiği ortayaçıktı. Otogazdaki hacim vurgunu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nıngeçtiğimiz Kurban Bayramı’ndan önce Antalya’da gerçekleştirdiği Akaryakıt veLPG (Otogaz) Zirvesi’nde gündeme geldi. Akaryakıtta ‘meteorolojik vurgun’olarak değerlendirilen olay Sanayi Bakanlığı’nın yaptığı bilgilendirmedekatılımcılara detaylı şekilde anlatıldı.

Bakanlık ve sektör kaynaklarından alınan bilgiye göresıcak bölgelerde bazı LPG bayileri, otogazın hacmini sıcaklığa göre ayarlayanATC cihazını kapatıyor. Araç sahipleri ATC’nin devre dışı olduğu istasyonlardanotogaz aldığında normal ücret ödemesine rağmen yüzde 6’ya varan oranda dahaotogaz almış oluyor. Aradaki fark bayinin kasasında kalıyor. Bakanlık ve EPDK(Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) haksız kazancın önüne geçmek için yoğun birdenetim başlatıyor. EPDK mevzuatına göre rafineriden 15 santigrat derecedeçıkan LPG’nin, istasyonlarda da 15 °C sıcaklığa göre düzeltilmiş litreüzerinden satışa sunulması gerekiyor. ATC cihazının çalıştırılmayışı sıcakbölgelerde genleşme nedeniyle bayinin lehine oluyor. Soğuk bölgelerde bucihazın çalıştırılmaması halinde ise bayinin aleyhine bir durum ortaya çıkıyor.Yapılan denetimlerde soğuk bölgelerde cihazın devrede olduğu, sıcak bölgelerdeise bazı bayilerin cihazı devre dışı bıraktığı tespit edildi.

 
MEVZUAT ‘15 SANTİGRAT DERECE’ DİYOR
LPG istasyonlarında satışa sunulan otogazın 15 derece(15 °C) sıcaklığa göre düzeltilmiş litre üzerinden satışa sunulması gerekiyor.Yönetmeliğin ilgili maddesi şöyle (madde 4): LPG teslimatı, a) Dökme olarakkullanıcılara ve otogaz olarak otogaz bayilerine doğrudan ağırlık ölçüsüüzerinden veya tanker sayaçları ile teslimatta 15 °C sıcaklığa göre düzeltilmişyoğunluk değeri ve düzeltilmiş hacim ile hesaplanan ağırlık değeri üzerinden,b) Otogaz olarak nihai kullanıcılara LPG satışlarında 15 °C sıcaklığa göredüzeltilmiş litre üzerinden, c) Tüplü LPG satışlarında tüp adedi ve kilogram yada tüp cinsleri üzerinden yapılır. Mevzuata göre Sanayi Bakanlığı ve EPDK,akaryakıt ve LPG sektörüne yönelik ölçü cihazları-ayarları ve teknik-standartdüzenlemelerine yönelik denetim yapıyor. Mevzuata aykırılıklarda cezai işlemuygulanıyor.
 
ÇÖZÜM ANLIK TAKİPTE
LPG istasyonlarından tüketicilerin mağduriyetine nedenolan ATC cihazları, yakın takibe alınıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıve EPDK, faaliyette bulunan otogaz istasyonlarının online (bilgisayarüzerinden) takibi için için çalışma yapıyor. Sektör kaynakları, çalışmanıntamamlanması halinde istasyonların anlık izleneceğini ve ATC sisteminiçalıştırmayan istasyonların anında tespit edileceği bilgisini verdi. Böylece,tüketicilerin de mağduriyeti önlenmiş olacak.

Editör: TE Bilişim