Merkezî ısıtma sistemli bina yönetimlerinin ısı harcamasını, 'daire başına kullanılan kadar ödemeyi' sağlayacak şekilde pay ölçer sistemi kurması gerekiyor. Bunun için bina yönetimlerine tanınan son süre 2 Mayıs 2012 olarak belirlendi. Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında hazırlanan yönetmelik ve tebliğlere göre yapılacak yeni binalar için enerji tüketimlerinin, mevcut binalara göre yüzde 40 azaltılması planlanıyor. Kanun gereği 2 Mayıs 2012 tarihine kadar tüm merkezi ısıtma sistemli binalarda ısınma maliyetinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaştırılması sağlanacak. Uygulama yapılan binalarda konfor şartları bozulmadan yakıt tüketimleri ortalama yüzde 30 azaldı.
1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapılan binalara getirilen Enerji Kimlik Belgesi mecburiyetinin kapsamı genişletiliyor. Enerji tüketimini azaltmak amacıyla eski binalara da kimlik verilerek konutlardaki tasarruf oranı artırılacak. Türkiye'de 19 milyon konut stoku olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, enerjide tasarrufun önemli olduğuna dikkat çekti. Enerjinin yüzde 40'ının konutlarda tüketildiğini belirten Bayraktar, "Bugünkü konut stokumuzun enerjiyi savurduğu hepimizin malumudur. Çok ciddi şekilde enerji kayıplarımız var. Eğer biz bu yılın başından itibaren uygulamaya başladığımız binalara Enerji Kimlik Belgesi verilmesi ve eski binalara da yine önümüzdeki yıllardan itibaren Enerji Kimlik Belgesi verilmesi stratejisini gerçek anlamda hayata geçirebilirsek bu, konutlarda yüzde 45-50 tasarruf sağlayacak. Bu da toplamda yüzde 20'lik bir enerji tasarrufu demek." dedi.
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile 2011 yılı başından sonra yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi uygulaması zorunlu olarak başlatıldı.
CİHAN
Editör: TE Bilişim