Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu’nun işbirliğinde düzenlenen söyleşiye katılan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turalay Kenç, Batı ülkelerinde yaşanan ekonomik krizlerden ders çıkardıklarını söyledi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin konferans salonunda gerçekleştirilen söyleşiye Fakülte Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Muammer Zerenler ile Yrd.Doç.Dr. Mehmet Yıldız, Merkez Bankası Konya Bölge Müdürü Cemal Şahiner, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Selçuk Üniversitesi Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu Başkanı Yunus Karaca, geleceği inşa eden gençler olarak bu tür etkinliklerin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş ise, “Türkiye’nin en önemli sorunlardan biri işsizliktir. Ülkemizde 2023 yılı hedefleri kapsamında işsizliğin en düşük seviyede tutulması için birtakım çalışmalar yapılmaktadır. Merkez Bankası’nın para politikasındaki istikrarı sağlama açısından önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Son derece başarılı ve proaktif politikalar yürüten merkez bankamız yöneticilerini kutluyoruz.” dedi.
 “KAMPUS’Ü ÇOK BEĞENDİM”
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turalay Kenç, Konya’da bulunmaktan son derece mutlu olduğunu belirterek, “Ben de buradaki öğretim üyeleri gibi akademik bir ortamda yetiştim. İlköğretim ve lise eğitimimi Konya’da tamamladım. Bu yüzden Konya benim için çok özel. Selçuk Üniversitesi’nin bu kadar güzel bir kampusü olduğunu doğrusu bilmiyordum. Binalar çok modern ve fonksiyonel olarak tasarlanmış. Öğrencilerin böyle bir kampüste okumasını büyük bir şans olarak görüyorum. Doğrusunu söylemek gerekirse kampüsü çok beğendim” diye konuştu.
 “DİĞER ÜLKELERDEKİ KRİZLERDEN DERS ÇIKARDIK”
Merkez Bankası’nın önceki yıllarda diğer ülkelerde 0yaşanan ekonomik krizlerden büyük dersler çıkardığını belirten Prof. Dr. Kenç, “Batı ülkelerinde yaşanan krizlerden etkilenmemek için para politikamızı iyi yönetmeye çalıştık. Faiz oranlarını düşürdük. Bankalara ve finansal sisteme destek verdik ve halen veriyoruz. Merkez Bankası bankalara ve finansal sisteme destek verir ancak iflas işine giremez. İflasa girmek büyük bir yanlışlık olur. Burada ince bir çizginin olduğunu düşünüyorum” dedi. Batı kaynaklı kısa vadeli sermaye hareketinin Türkiye’nin ekonomisinde tahribata neden olacağını, buna yönelik tedbirleri aldıklarını vurgulayan Prof. Dr. Kenç,“Faizleri değiştirmek ve kredi hacmini düşürmek yerine kredi arzını düşürdük. Faizleri düşürerek yabancı kaynakları, kısa vadeli sermayeyi caydırıcı hale getirmeye çalıştık. Bu tür politikalarımız başka kurumlar tarafından da desteklendi ve olumlu sonuç verdi. Türk Lirası da diğer pek çok ülkeye göre en az dalgalanan para birimidir. 2012 yılı Mayıs ayında enflasyon oranlarının düşeceğini umuyoruz. Büyüme oranı önümüzdeki yıl düşecek ancak, Türkiye’nin ekonomisinin iyiye doğru gittiğini söyleyebiliriz” dedi. Söyleşinin ardından Prof. Dr.Buluş, Prof. Dr. Kenç’e günün anısına teşekkür plaketi ile çini tabak hediye etti.
HABER MERKEZİ
Editör: TE Bilişim