Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, 25 Aralık Pazar günü yapılacak olan genel kurul ve Konya'ya 'Tarım Üniversitesi' kurulması için basın açıklaması yaptı. ZMO Konya Şubesi hizmet binasında gerçekleştirilen basın toplantısında açıklama yapan Özkan Taşpınar, tarım sektörü dünyada olduğu gibi Türkiye'de de nüfusun gıda maddeleri gereksinimini karışması, tarıma dayalı sanayinin hammadde kaynağını oluşturması, belli bir kesime istihdam kaynağı sağlaması ve dışa bağımlılığın önlenmesi gibi nedenlerle ekonomideki stratejik önemini sürdürdüğünü söyledi. Tarımın stratejik önemi dünyadaki ve Türkiye'deki nüfus artışına paralel olarak giderek daha da artmakta olduğunu anımsatan Taşpınar, "Öngörülere göre 2050 yılına gelindiğinde tarım ürünlerine olan talebin karşılanabilmesi için tarımsal üretimin iki katına çıkarılması gerekmektedir. Tarım ürünlerin olan bu talep artışını, geleneksel yöntemlerle yapılan üretim yerine, yüksek kapasiteli tarımsal üretim modelini yaygınlaştırarak karşılayabiliriz" dedi.
ÜNİVERSİTENİN MİSYONU MEVCUT FAKÜLTELERDEN FARKLI OLMALI
Taşpınar, Türkiye'nin tarım merkezi olan Konya'nın geleceğe hazırlanması için mevcut fakültelerin yanında Tarım Üniversitesi kurulması gerektiğini bildirerek, "Tarımsal gelişmelere katkı sağlayan ve tarımın her alanında bilimsel olarak faydalanılan kimya, orman, genetik, gıda, tarımsal biyoteknoloji, kırsal ekonomi ve kırsal kalkınma, hayvan bilimleri, doğal kaynaklar, çevre, makine, tarımsal altyapı ve tarımsal mühendislikleri bünyesinde barındıran bir üniversite kurulmalıdır. Bu üniversite bölgemizin geleceğe hazırlanmasında atılmış olan önemli bir adım olacaktır. Ancak bu üniversitesinin misyonu, mevcut fakültelerimizin işlevini üstlenmek değil, tam tersine bu fakültelerimize destek sağlayacak;  özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer devletlerle tarımsal yönden entegrasyonumuzu sağlayacak bir eğitim kurumu olmalıdır" diye konuştu.
Osmanlılar’dan ve hatta Selçuklular’dan bugüne kadar tüm tarımsal gelişmelerin ilk adımları hep Konya’da atıldığını aktaran ZMO Konya Şube Başkanı Taşpınar, bu nedenle ülkede ilk defa kurulacak olan böyle bir üniversitenin temellerinin Konya’da atılması tarihi bir önem taşıyacağını vurguladı.  "2009 yılı Aralık ayından bugüne kadar geçen iki yıllık görev süremiz içerisinde, yüklendiğimiz misyonun bilinciyle, yoğun bir şekilde çalışmaya gayret gösterdik" diyen ZMO Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, sözlerini şöyle tamamladı: "25 Aralık'ta Konya Ticaret Odası'nda gerçekleştirilecek olan genel kurulumuza mevcut Yönetim Kurulu olarak tekrar adayız.  Tüm meslektaşlarımızı ve odamız üyelerini seçimlere katılmalarını bekliyoruz. Seçimin demokratik bir şekilde tamamlanacağını umut eder, kazanın Konya çiftçilerimizin olmasını arzu ederiz."
ALPER ERTAŞ
 
Editör: TE Bilişim