Yapılan programda 250'ye yakın firma ile 100'e yakın Körfez ülkesi temsilcisi arasında 500'e yakın iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı öncülüğünde Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen "Konya-Körfez Ülkeleri İş Dünyası Buluşması" programı kapsamında Arap ülkelerinden gelen konukların onuruna akşam yemeği verildi. Bir otelde gerçekleştirilen programa Konya Valisi Yakup Canbolat, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Körfez Ülkeleri Temsilcisi Dr. M. Mustafa Göksu, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Ömer Bilen, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı MemişKütükcü, Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, Dammam Ticaret ve Sanayi Odası Adına İbrahim El Şeyhi, Taif Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi AbdülazemTürkistani, Cidde Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ziyad Bin Bessam El Bessam, Körfez ülkelerinden gelen çok sayıda davetli ile Konyalı iş adamları katıldı. 

'HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ'

Programda konuşan Vali Yakup Canbolat, körfez ülkelerinden gelen heyetin ziyaretini oldukça değerli bulduklarını söyledi. Toplantıların Konya'ya ve gelen davetlilere faydalar getirmesini temenni eden Canbolat, "Konya tarımıyla, ekonomisiyle, sanayisiyle ve kültürel değerleri ile Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri haline gelmiştir. Yapılacak işbirliğinde hazırlanacak altyapısında Konya Valiliği olarak ve devletimizin tüm kurumlarıyla her türlü desteği vermeye hazırız. Tarihi kadim bildiğimiz dini kardeşliğimiz, bu alandaki gelişmelerin daha hızlı olmasında da önemli" dedi. 

'KONYA ÖNEMLİ BİR TİCARET MERKEZİ'

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Körfez Ülkeleri Temsilcisi Dr. M. Mustafa Göksuda yaptığı konuşmada Arap dünyasının Türkiye'ye olan sevgisinden bahsetti. Bu sevgi ve muhabbetin yapılan bu tür toplantılarla yatırım, kazanç ve istihdam olarak geri döneceğini ifade etti. MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman da yaptığı konuşmada, Konya'nın son yıllarda kendi öz sermayesi ile sanayi, istihdam ve üretim alanında büyük sıçramalar yapan bir şehir olduğunun bilgisini verdi. Konya'nın güçlü sanayi altyapısı, ulaşım, büyük pazarlara erişim imkanı, 80 den fazla sektörde üretim ağı, yetişmiş insan gücü kaynağı, geniş tarım arazisiyle, yatırımcılara sağlanan kolaylıklar, eğitimli ve genç nüfus oranı gibi özellikleri ile yatırımcılar için önemli bir şehir olduğuna dikkat çeken Akman, "Türkiye uzunca bir zamandır gelişme hızı bakımından dünyada ilk birkaç ülke arasında yer almaktadır. Ülkemiz 2023 vizyonu için kendine dünyada ilk 11 ülke ekonomisi arasına girme hedefi koymuştur. Konulan bu hedefin gerçekleştirilmesi adına özellikle son 15 yılda hızla yol almış, ülkeler arası rekabette büyük yol kat etmiştir. MEVKA olarak bizler de bölgemize yatırım yapanların şimdiden bir adım önde olacaklarını belirtmek istiyor, genç kalmadan Türkiye'nin merkezindeki bu gelişme trendi yakalamaya ve yatırım yapmaya davet ediyoruz. Körfez ülkeleri ile şehrimiz arasındaki ticaretin artırılması dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı. 

'KONYA'DA İSTEDİĞİNİZİ BULABİLİRSİNİZ'

Kardeşlik vurgusu yaparak konuşmasına başlayan KSO Başkanı MemişKütükcü ise, imkanların ve bilgilerin birleştirilerek daha iyi yarınlar için el birliği yapmak gerektiğini söyledi. Türkiye ve Körfez ülkeler arasındaki sevgi köprüsünün oldukça önemli olduğunu belirten Kütükcü, sözlerine şöyle devam etti, "Eğer bu köprüyü sağlam olarak oluşturabilirsek, diğer müşküllerin hepsini çok kolay çözer ve hallederiz. Bizim gönlümüz ve kalbimiz size sonuna kadar açık. Konya tarım şehri. Konya Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinir. Yakın bir gelecekte hayata geçecek olan bitmek üzere olan 100 yıllık bir projeyi tamamlamak üzereyiz ve Konya Ovası'na su indirerek sulu tarımı başlatıyoruz. Yani Konya tarım şehri olma özelliğini güçlendirerek devam ettiriyor. Ancak Konya, toplam ihracatının yüzde 74'ünü sanayi mamullerinin oluşturduğu net bir sanayi şehri artık. Konya'da 176 ülkeye ihracat yapan 80 değişik sektörde üretim yapan sanayi tesislerinde, fabrikalarımızda üretimi sürdürüyoruz. Konya organize sanayi bölgemiz, Türkiye'nin 3. Büyük organize sanayi bölgesidir. Bu sanayi bölgesi içinde sadece 550 fabrika üretim yapmaktadır. Bir ülkenin sanayisinde neler üretebilirse şayet Konya'da da neredeyse tamamı üretilmektedir. Hemen hemen her sektörde üretim yapan iddialı ve kaliteli firmalarımızla üretim kabiliyetini geliştiriyoruz. Neye ihtiyacınız varsa Konya'da bununla ilgili bir üreticiyi mutlaka buluruz. Sizi mutlaka bir üretici ile buluşturur ve bir ticaret köprüsü oluşturabiliriz. Karapınar bölgesi güneş enerjisi yatırımlarında devletimizin desteklediği bir bölge. Burada yapılacak yatırımlara devletimiz özel teşvikler uyguluyor. Güneş enerjisi ile üretilen enerjiyi de diğer enerji fiyatlarından daha yüksek bir bedelle 10 yıl satın alma garantisi sunuyor. Dolayısı ile buradaki yatırımın müşterisi hazır. Bu konuda yatırım düşünen kardeşlerimiz için her türlü danışmanlığı ve yol göstericiliği yapmaya hazırız. Yine Konya'da sanayi şirketleri ile herhangi bir ticari işbirliği kurulacaksa, bu konuda da her türlü desteği vermeye hazırız. Yapılan iş görüşmelerinde 250'ye yakın firma ile 100'e yakın misafir arasında 500'e yakın iş görüşmesi gerçekleştirildi. Bu görüşmelerin en kısa sürede iş birliğine dönüşmesini temenni ediyorum."

'SİYASİ İŞBİRLİĞİ EKONOMİK İŞSBİLİĞİNE DÖNÜŞMELİ'

Ardından söz alan Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Ömer Bilen de maddi ve manevi yönde gelişmiş bir şehir olan Konya ile Körfez ülkelerinden gelen temsilciler arasındaki görüşmelerin önemli katkılar sağlayacağını söyledi. 

Heyet temsilcilerinden Dammam Ticaret ve Sanayi Odası Adına İbrahim El Şeyhi, Türkiye'yi son yıllarda iyi bir şekilde takip ettiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Türkiye'nin daha da yukarıya çıktığını ifade eden Şeyhi, "Gördük ki Türkiye'de birden fazla Tayyip Erdoğan'lar var. Konya'da gördük ki, Tayyip Erdoğan yalnız değil, arkasında binler var. Türkiye iyilik beşiği olmaya devam edecek. Sanayi merkezi olma yolunda devam edecek. Ümmetin merkezi olmaya devam edecek" dedi.  Taif Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi AbdülazemTürkistanide, "Bu tip toplantıların karşılıklı ekonomik ilişkileri geliştireceğinden şüpheniz olmasın. Suudi Arabistan ve Türkiye arasında 6 buçuk milyar dolarlık ekonomik işbirliği var. Yüzlerce yatırım yapan Türk şirketleri bizim ülkemizde görmekten mutluluk duyarız. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkinin en büyük göstergesi, iki ülke arasındaki ticarettir. 10 sene öncesine baktığımız zaman ticari işbirliğinin10 kat arttığını görüyoruz. İki ülke arasındaki siyasi iş birliğini ticarete dönüştürüp, güneş enerjisi gibi sektörleri geliştirmeliyiz. Biz burada yatırım yaptığımız gibi sizleri de ülkemize yatırım yapmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.  Cidde Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ziyad Bin Bessam El Bessam ise, ziyaretteki sıcak ortamın, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin ne kadar yakın bir dost olduğunu daha iyi gösterdiğini ifade ederek, "Konya ve Türkiye bizim evimiz" dedi. Konuşmaların ardından Vali Yakup Canbolat tarafından günün anısına Cidde Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ziyad Bin Bessam El Bessam'a hediye takdim edildi. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim