Ailede Birlik İşletmede Sürdürülebilirlik" sloganı ile ülkemizdeki aile şirketlerinin nesiller boyu devamlılığına önderlik etmek misyonuyla faaliyet gösteren Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) genişletilmiş yönetim kurulu toplantısı, Helvacızade ailesinin ev sahipliğinde Konya’da gerçekleştirildi. Helvacızade Grubu’nun Zade & Zade Vital Ar-Ge Merkezlerini ve üretim tesislerini de ziyaret eden heyet, 135 yıllık aile şirketi olan Helvacızade ailesinin sürdürülebilirlik yolculuğundaki deneyimlerini ikinci, üçüncü ve dördüncü nesil aile üyelerinden dinleme fırsatı buldu. Düzenlenen programa Helvacızade Grubu Onursal Başkanı Kadir Büyükhelvacıgil, Helvacızade Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Zade Vital Genel Müdürü Taha Büyükhelvacıgil, Helvacızade Grubu Yönetim Kurulu Üyeleri Kadir Büyükhelvacıgil, Serhat Büyükhelvacıgil, TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Candan Çilingiroğlu, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükçü  ile TAİDER Yönetim Kurulu’nda yer alan Çilingiroğlu-Shoe City, Lila Grup, İnci Holding, Yaşar Holding, Dalan Kimya, Cryocan, Funika Holding, Kam Beton, Kilsan, Yeşilova Holding, İTA Hukuk, Katipoğlu Halı,  Gülcüler Sigorta,  İzmir Türk Koleji, NSK Otomotiv, İzmir Çamlaraltı Koleji, Can Sigorta temsilcileri katıldı.

‘TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 500 SANAYİ KURULUŞU ARASINDA YER ALIYORUZ’

Helvacızade Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’da TAİDER üyelerini ağırlamaktan dolayı mutluluklarını ifade ederek, “Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümünde TAİDER yönetim kurulu üyeleri ile Konya’da bir arada olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Ekonomimizin can damarlarından olan Anadolu’daki aile şirketleri sadece ülkemizde değil dünyada da attıkları adımlarla önemli bir pozisyonda bulunuyor.  Günümüzde ülke ekonomisine ve kültürüne doğrudan değer katan aile şirketlerinin kararlı bir şekilde ilerleyerek uzun ömürlü olması gerekiyor. 2020’ye gireceğimiz bu günlerde Türkiye’deki aile şirketlerinin ömrü ortalamaya bakıldığında 25 yıl kadar sürüyor. Bu anlamda aile şirketlerinin öncelikli olarak gelecek nesillerini yetiştirecek ve iş hayatına kazandıracak kurucu ve üst kuşaklarına büyük sorumluluklar düşüyor. Zade ve Zade Vital tesislerimiz ile bitkisel yağ ve doğal besleyici gıda takviyeleri üretimini gerçekleştiriyoruz.  Helvacızade 7 tesis ve 430 çalışanı ile Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer almaktadır. Günümüzde 5 kıtaya ve 85’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Helvacızade 17 kalite ve sistem sertifikasyon belgesi ile üretim yapan ilk ve tek kuruluştur. Helvacızade gelecek yatırımlarını sürdürmeye devam ederken yenilikçi ve yüksek teknolojili ürünleri geliştirerek, Zade ve Zade Vital markaları ile müşteri ve tüketicilerine sunmaya devam etmeyi hedeflemekteyiz” dedi.

 ‘KONYA ‘YA ARTIK ULUSLARARASI YATIRIMCI GELİYOR’

Konya’nın kadim bir şehir ve başkent olduğuna dikkat çeken KSO Başkanı Memiş Kütükcü, “Helvacızade ailesi ile gurur duyuyoruz. Konya kadim bir şehir ve bir başkent.  Bir başkent daima başkenttir.  210 yıl Selçukluya başkentlik yapmış Konya, halen bir başkenttir. Dolayısıyla bir kültür başkentidir.  Bir turizm başkentidir ve bir tarih şehridir. Konya 1970 yıllarından sonra hızla sanayileşmeye başlamış bir şehirdir. Otomotiv sektörü ve tarım makinesi sektörü Konya’nın geleneksel en güçlü olduğu, Konya’nın sanayi serüvenine çıkışta ilk sektörleridir. Bu sektörler güçlü olduğumuz en güçlü sektörlerdir.  Bunların yanına birçok sektörü eklemeyi başarmış, Türkiye’nin üçüncü en büyük sanayi bölgesini inşa etmiş şehirdir.  Organize sanayi bölgesinde 620 firma faaliyet gösteriyor. Konya’nın yatırım iştahı devam ediyor.  Konya artık uluslararası yatırımcı da geliyor. Konya savunma sanayinde de güçlü bir şehir. Konya savunma sanayinde de güçlü bir şehir. Konya savunma sanayi ihracında 5 il. Dolayısıyla Konya savunma sanayinde de güçlü. Bu alanda Konya’da savunma sanayi anlamında ASELSAN ile ortak çalışma yapıyoruz.  Konyalı sanayicilerin oluşturduğu Konya Savunma Sanayi A.Ş kurduk.  Bu şirketimiz ASELSAN ile ortak yatırım şirketi kurdu. İsmi ASELSAN Konya Silah Sistemleri A.Ş. Bu şirketin iki ortağı var. Birincisi Konya Savunma A.Ş, ikincisi ASELSAN.  Konya Organize Sanayi Bölgesi karşısında 300 bin metrekare alanda ASELSAN’ın uzaktan kumandalı silah sistemleri üretimini Konya’da başlatacağız” diye konuştu. TAİDER’in önemine de değinen Kütükcü, “TAİDER çok önemli bir dernek ve çok önemli bir fonsiyon yüklenmiş. Ben kurucu başkanımız başta olmak üzere bugüne gelmesinde emeği geçen herkese müteşekkirim. Derneğin dalga dalga büyüyerek Türkiye’yi kapsamasını isterim. Çünkü Türkiye aile şirketleri ile sanayicilik yolculuğun yeni çıkmış bir ülke. Bizler bu yola yeni çıktık. Konya bu konuda bu yola yeni çıkmış şehirlerden. Şuanda hamdolsun işletmelerimizde 2 nesil görev alıyor. Helvacızade ailesinde 4-5 nesil görev yapıyor ama, tüm şirketlerimiz bu durumda değil” ifadelerini kullandı.

‘AMACIMIZ AİLEDE BİRLİK, İŞLETMEDE SÜRDÜREBİLİRLİK’

Dernek olarak amaçlarının ailede birlik, işletmede sürdürebilirlik olduğunu ifade eden TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Candan Çilingiroğlu da, şunları kaydetti, “Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER)’i İzmir’de 7 yıl önce 40 üye ile kuruduk. 7 yıl içinde 40 üyeden çok hızlı bir şekilde büyüdük. Çok büyük bir ivme kazandık. Anadolu’nun çeşitli yerlerine gitmeye başladık ve sayımız 200 buldu. Aile üyemizde 600 geçti şuanda.  Kurulduğumuz günden bu yana pek çok değerli projeyi hayata geçirdik. Hepsi birbirinden değerli bu projelerden bir tanesi TAİDER Akademi çatısı altında düzenlediğimiz eğitim programlarımız. Bu programlar farklı uzmanlık alanlarına yayılan eğitim modülleriyle devam ediyor. Yine bizim için çok önemli diğer projelerimiz TAİDER Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Projesi içinde yer alan Kuzey Yıldızı Ödülleri. Şubat 2020’de 4. Kuzey Yıldızı Ödülleri sürecimizi başlatıyoruz. TAİDER Sanat kapsamında gerçekleştirdiğimiz TAİDER Forum Tiyatro ile 2020 Kasım ayında gerçekleştireceğimiz TAİDER 8. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi de önemli projelerimiz arasındadır. Konya’da ciddi bir potansiyel var TAİDER üyesi olmak adına. Bizim misyonumuz ailede birlik, işletmede sürdürebilirlik. Türkiye’de şirketlerin yüzde 95’ı aile şirketi. Türkiye ekonomisinin yüzde 75’ini aile şirketleri sırtlıyor. İkinci nesle ancak yüzde 30’u gidiyor. Üçüncü nesle yüzde 12, dördünce nesle ise yüzde 4. Helvacızade ailesi aile şirketlerine çok güzel bir örnek.  Bizler gurur duyuyoruz.  Konya’nın sanayide, ticarette, ihracatta, hem de bilimde bu kadar sürede ilerlemesi müthiş bir gurur. Hem Türkiye için hem Konya için. Konya’da dünya’da birçok konuda yer edinmiş. Bizler üye çalışmamızı çoğaldıkça temsilcilikler açtık. İzmir, İstanbul, Bursa, Ankara’da temsilciliklerimiz mevcut. Bizler Konya’da da bir temsilcilik açmayı istiyoruz. Bunun için de en az 10 üyeye ulaşmamız lazım. Ben istiyorum ki Konya’ya geldiğimizde Konya’daki üyemiz 10 değil daha çok olsun. Biz burada temsilcilik açalım. Türkiye’de örnek olsun. TAİDER’de bilgilerimizi, deneyimlerimizi, problemlerimizi paylaşıyoruz. Aylık aile meclis toplantıları yapıyoruz. Bünyemizde TAİDER Akademimiz mevcut. Sanayicilerimizi istedikleri konuda Sanayi Odaları ile birlikte eğitimler veriyoruz. Kuzey yıldızı diye bir projemiz var. Bu projemizde de değerlendirmeler sonucunda şirketlerin kendilerini değerlendirmelerini sağlıyor.  Bu sene de sanat komitemizi kurduk. Aktarmak istediğimiz mesajları tiyatro ile veriyoruz.” Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk TAİDER üyelerine Konya ziyaretleri için teşekkür ederek, Helvacızade Grubuna çalışmalarında başarılar diledi.

‘TAİDER ULUSLARARASI AİLE İŞLETMELERİ AĞI (FBN-I) PAYDAŞIDIR’

TAİDER’in kuruluş öyküsü hakkında bilgi veren TAİDER Kurucu Başkanı Şerife İnci Eren de, “Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı’nın (FBN-I, Family Business Network International) 2011 yılında Singapur’da düzenlediği 22. Dünya Zirvesine İnci Ailesi olarak konuşmacı olarak davet edildik., Bu zirvenin ardından Dünyadaki aile şirketlerinde kurumsallaşma çalışmalarına dair çok değerli bilgilerin paylaşıldığı, dünyadaki aile şirketlerini buluşturan bu platformda Türkiye’deki aile şirketlerinin de yer alması hedefiyle çalışmalara başladık. Kuruluş tarihine kadar geçen hazırlık sürecinde TAİDER “Aile İşletmeleri Platformu” adı altında İzmir ve İstanbul’da pek çok tanışma ve tanıtım toplantısı düzenledik. Nihayetinde Türkiye’nin İzmir, İstanbul, Bursa, Adana, Aydın ve Manisa gibi illerinden bir araya gelen 40 kurucu üye ile 14 Ağustos 2012 tarihinde TAİDER resmiyet kazandı.  “Derneğimiz, 65 ülkede örgütlenmiş 33 üye dernek, 3 bin 700 iş ailesi, 17 bin üyesi olan İsviçre merkezli Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı (FBN-I, Family Business Network International) Türkiye paydaşıdır. Aile şirketlerinde nesiller boyu başarı ve sürdürülebilirliği destekleyen uluslararası bu organizasyonun bir parçası bizim için çok önemli” diye konuştu. TAİDER FBN Yönetim kurulunda, liderlik takımı, Polaris komitesi ve Now-Gen komitesinde Türkiye’yi temsilen yer alıyor.

‘TAİDER 8. ULUSAL AİLE İŞLETMELERİ ZİRVESİ 2020 KASIM AYINDA GERÇEKLEŞECEK’

Ulusal Aile İşletmeleri Zirveleri hakkında bilgi veren TAİDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Zirve Komitesi Eş Başkanı Civan Sözkesen: “Aile işletmelerini bir araya getirerek kurumsal yönetim, sürdürebilirlik, nesiller arası iletişim, devir planlaması ve aile şirketlerinin gelecek stratejileri gibi konularda aile işletmelerine ışık tutmayı hedeflediğimiz TAİDER Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nin bu yıl yedincisini “Değişim Rüzgarını Yönetmek” temasıyla 1-2 Kasım tarihinde İstanbul’da gerçekleştirdik. Bu yılki tema altında; aile şirketlerinin değişen dünya dinamiklerine nasıl uyum sağlayabileceği, ekonomideki dalgalanmalara ve iş dünyasındaki sert rüzgarlara karşı nasıl yol alabileceği ve takım olabilmenin önemi gibi aile şirketlerini günümüzde ilgilendiren son derece önemli konular tartışıldı. 2020 Kasım ayının ilk cuma ve cumartesi günü ise sekizinci zirvemizi gerçekleştireceğiz. Tüm aile şirketlerini, gelecek nesillerini, alanında uzman akademisyen ve danışmanlar ile sivil toplum örgütü temsilcilerini yılın bu en önemli buluşmasına bekliyoruz” dedi.

35-55 YAŞ ARALIĞINDAKİ AİLE ŞİRKETİ ÜYELERİNE ÖZEL YENİ BİR OLUŞUM: NOW-GEN

Now-Gen çalışmasının TAİDER için çok önemli bir ihtiyaç olduğunu belirten TAİDER Now-Gen Komitesi’nden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Tatiş, Now-Gen ile gelecek nesil arasındaki farkları şöyle sıraladı: “Gelecek nesillerin deneyim kazanmak için hata yapma veya yeniden denemek için vakitleri var. Now-Genlerin çalışma yükleri ve yoğunlukları fazla, hata yapma lüksleri yok. Now-Genler, aile şirketleriyle, gelecek nesillerin yetişmesi ve devir planlarıyla ilgileniyorlar. Krizler, ölümler gibi çeşitli zorluklarla baş etmeye çalışıyorlar.”

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME GELECEK NESİLLERE BAĞLI’

TAİDER Gelecek Nesil Komitesi Başkanı Yalçın Yeşilova: “Farklı nesillerin bir arada çalışması aile şirketlerine zenginlik katıyor ve farklı bakış açıları kazandırıyor. Aile şirketlerinin sürdürülebilir büyümesi, gelecek nesillerin motivasyonu, istekleri ve yetkinlikleriyle doğru orantılıdır. TAİDER Gelecek nesil komitesi olarak gelecek nesillere yönelik çeşitli aktiviteler ve etkinlikler düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘AİLE ŞİRKETLERİNİN SÜRDÜRÜLMESİNİ KATKI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Helvacızade Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Büyükhelvacıgil de yaptığı açıklamada, “TAİDER başkanımızı ve üyelerini Konya’da ve işletmemizde ağırlamamızdan dolayı çok mutluyuz. TAİDER şuanda Türkiye’nin çok kıymetli derneğidir. Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER)’de aile şirketlerinin sürdürülmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bununla ilgili projeler yapıyoruz. Bununla ilgili programlar yapıyoruz. Türkiye’nin çok saygın iş adamları bu derneğe üye. Bu derneğin yönetim kurulunda olmaktan dolayı onur duyuyorum. Türkiye’de şuanda ilk 500 içerisinde çok sayıda aile şirketi var. Dernek üyelerimize Konya’yı ve sanayiyi anlattık. Konyalı sanayicilerle buluşturduk. Dolayısıyla bundan gurur duyuyoruz. Dernek üyelerimizde Konya sanayinin ve sanayicisinin ne kadar büyük olduklarını gördük. Bu konuda mutluyuz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından TAİDER üyeleri Zade ve Zade Vital tesislerini gezdi. Dernek üyeleri tesislere hayran kalırken, şirket yetkililerine çalışmalarında başarılar diledi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim