Ağaçlandırma çalışmalarına, 2004 yılında faaliyete geçen Çumra Şeker Entegre Tesisleri bünyesinde kurduğu Türkiye’nin en büyük Fidan Üretim Merkezi ile start veren ve 6 yıldır Konya Ovasının her tarafını ağaçlandırmak için hummalı bir çalışma yürüten Konya Şeker, Türkiye Nüfusu Kadar Ağaç hedefine adım adım ilerliyor.
Ağaçların uykuda olduğu Kasım-Nisan aylarında yürüttüğü ağaç dikim çalışmalarını 2010-2011 ağaçlandırma sezonu için tamamlayan Konya Şeker, bu sene de 1 milyon fidanı daha toprakla buluşturarak ağaçlandırma çalışmalarında toplam 6 milyon  rakamına ulaştı. Ağaçlandırmada ilk hedefini Konya nüfusu kadar ağaç şeklinde belirleyen ve bu hedefini kısa sürede gerçekleştirdikten sonra, ülkemizin en iddialı ağaçlandırma projesini “Türkiye Nüfusu Kadar Ağaç” hedefiyle başlatan Konya Şeker, ağaçlandırma çalışmalarında kullandığı fidanları da büyük oranda kendi kurduğu ve 1,5 milyon fidan üretim kapasitesine sahip Çumra’daki 300 dekarlık alanda faaliyet gösteren Fidan Üretim Merkezi’nden temin ediyor. Ağaçlandırma çalışmalarında bölgeye ve bölge iklimine uygun fidanları tercih eden Konya Şeker, diktiği fidanların doğa şartlarına dayanabilmesi ve canlılar tarafından tahrip edilmesinin önüne geçmek için de belli bir yaş, boy uzunluğu ve gövde kalınlığına ulaşmış fidanları dikiyor. Bu çerçevede gövde çapı en az 8-12 kutura, boyu da 1,5 metreye ulaşmış fidanları orman alanlarında ve karayolu kenarlarında toprakla buluşturan Konya Şeker, dikimini gerçekleştirdiği fidanları da kaderine terk etmiyor. Oluşturulan bakım ekipleri, fidanlar doğal ortamında kendi kendine gelişimlerini sürdürecek seviye ve kök uzunluğuna gelene kadar ağaçların bakım ve sulamasını yıl boyunca ve yıllarca gerçekleştiriyor.
Şeker Pancarı ile birlikte fabrikaya gelen nitelikli tarım topraklarını ayrıştırarak ağaçlandırma sahalarında toprak ıslahı amacıyla değerlendiren Konya Şeker, bu çerçevede bu güne kadar 872.000 ton verimli toprağı çoraklaşmış arazide, ağaçlandırma çalışmalarında tutma oranını yükseltmek için kullandı.  Kasım ayında başladığı ve Mayıs sonu itibarıyla tamamladığı bu yılki ağaç dikim çalışmalarında akasya, dişbudak, akçağaç, karaağaç, çınar, katalpa, ceviz, badem, iğde, gladiçya, ahlat, ıhlamur, atkestanesi, sedir, karaçam, mavi selvi ve meşe palamudundan oluşan 1 milyon  fidanı toprakla buluşturan Konya Şeker, üç ayrı bölgede 3 bin dekarlık daha toplu orman alanı da oluşturdu. 27 ayrı bölgedeki 4.000 dekarlık toplu orman alanında damlama sulama sistemi döşeyerek ağaçların sulamasını da yapan Konya Şeker, yürüttüğü ağaçlandırma çalışması dışında 2005 yılından bu yana bölge çiftçisine de 300 bin adet meyve fidanı dağıttı.
İrili ufaklı 24 ayrı orman alanın yanı sıra Taşağıl’daki orman alanına ilave edilmek üzere 1.460 dekarlık daha arazinin tahsis çalışmasını yürüterek, Kaşınhanı’nda 540, Ağabeyli’de 1.000 dekarlık büyük orman alanları oluşturan Konya Şeker, bu orman alanlarında ağaçların büyümesi ile doğal hayatın canlanması ve habitatın oluşması için de bölge iklimi ve ağaçlara uygun canlılarla ormanlara renk katmaya başladı. Ormanlık alanlara salınan sincaplar ve 28 kovan olarak başlayıp 110 kovana ulaşan arılardan sonra Ağabeyli ormanına şimdi de Kızıl Geyikler salındı.5 Haziran’ın Dünya Çevre Günü olarak kutlandığını hatırlatan ve “Biz laf üreterek, slogan üreterek çevrecilik yapmıyoruz, biz Ovanın çehresini değiştirmek için gayret gösteriyoruz” diyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in gerçekleştirdiği ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin şunları söyledi: ““Türkiye Cumhuriyeti’nin nüfus cüzdanına sahip herkesin Konya Ovasında bir dikili ağacı olacak. Biz bütün vatandaşlarımız adına burada birer ağaç dikmekte kararlıyız. Nitekim ağaçlandırma çalışmalarına ilk başladığımız da hedefimiz Konya nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmaktı. Bu hedefi çoktan aştık, üçe katladık. Şimdi hedefimiz daha büyük, Türkiye nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmak. Bunu da gerçekleştireceğimizi biliyorum.. Ağaçlandırmada yüzde 95 tutma oranına ulaştık. Önceleri ağaçlarla birlikte artacak kuş sayısı ürüne zarar verecek endişesi yaşanıyordu. Ancak şimdi bütün vatandaşlarımız, ağaçlar sayesinde oluşacak iklimleme ve tarım zararlılarıyla ekolojik mücadelenin kuşların nasibinden çok daha fazlasını bereket olarak ürüne yansıttığını yaşayarak gördü. Şimdi bizim diktiğimiz ağaçların on binlerce sahibi var.  Her köy, her çiftçi ağaçlar sayesinde oluşan verim artışına şahitlik etti. Onların dalına, yaprağına zarar gelmemesi için en hassas davrananlar şimdi çiftçilerimiz. Biz önceleri ağaç dikecek yer bulmakta zorlanırken şimdi köylerin ve üreticilerin taleplerine yetişemiyoruz. Siz yetişemiyorsanız verin fidanı biz dikelim diyen onlarca köyümüz var. Bence bu oluşan hassasiyet, bu oluşan çevre bilinci, gittikçe sayıları artan on binlerce ağaçlandırma gönüllüsü diktiğimiz 6 milyon fidandan daha kıymetlidir. Bu anlamda da Konya Şeker sadece ağaç dikerek çevrecilik yapmamış, çevreciliği Konya’da yaygınlaştırmış, hayat tarzı haline getirmiştir. Dünya Çevre Gününü kutlarken, yaşadığımız heyecan ve mutluluğun kaynağı, daha iyi çevre şartları içinde yaşama konusunda gelecek açısından beslediğimiz umudun sebebi budur.”
 
Editör: TE Bilişim