Kışın kullandığımız ısıtıcılarla, yazın ise klimalarla daha çok elektrik ve yakıt harcayarak çevreye daha çok zarar veriyor, küresel ısınmayı tetikliyoruz. Küresel ısınmanın doğa ve insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için bireysel olarak alacağımız önlemlerin başında ısı yalıtımı geliyor. Doğru ürünlerle, doğru ısı yalıtımı yapıldığı takdirde, ortalama yüzde 50 enerji tasarrufu sağlıyoruz, dolayısıyla çevreyi de yüzde 50 daha az kirletiyoruz. Çünkü ısı yalıtımı, fosil yakıt tüketimi nedeniyle gerçekleşen karbon salınımını ve havaya, suya, toprağa verilen zararı azaltıyor. Dünyadaki tüm sera gazı salınımının yüzde 1,3’üne neden olan Türkiye, küresel ısınmaya en çok neden olan ülkeler sıralamasında 13. sırada yer alıyor ve buna rağmen halen 18 milyon binanın yüzde 90’ı yalıtımsız. Ülkemizde ısı yalıtımı bilinci hâlâ tam olarak oluşmadığı için yalıtım maliyeti masraf olarak görülüyor, getireceği yararlar düşünülmüyor. Oysa ısı yalıtımın getirdiği maliyetin payı, bir binanın toplam maliyeti içinde yüzde 3–5 arasında değişiyor ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini ödüyor. Bu maliyet, küresel ısınma yüzünden doğal dengenin bozulması, dünyanın fosil yakıt kaynaklarının tükeneceği tehlikesi ve enerji için nükleer santrallere başvurulması karşısında çok önemsiz kalıyor.
Yetkililer, CE Belgeli markalar seçildiğinde ve doğru uygulandığında XPS ısı yalıtım levhalarının, bina ömrü boyunca başlangıçtaki ısı yalıtımı performansını hiç kaybetmeyen uzun ömürlü bir ürün olması sayesinde diğer ısı yalıtım malzemelerinden ayrıldığını da vurguluyor.
Yaşanan çevre sorunlarıyla birlikte önemi iyice anlaşılan ısı yalıtımının isteğe bağlı olmaktan çıkıp zorunlu bir uygulama haline geldiğini belirten Uzmanlar, Ocak 2011’den itibaren yeni binalarda zorunlu hale gelen ve mevcut binalar için 2017’e kadar zaman tanınan “Enerji Kimlik Belgesi” ile ısı yalıtımı uygulamalarının artacağını da söylüyor.
Editör: TE Bilişim