Erdemli'nin en büyük elma üretim merkezi olan Sorgun köyünün Muhtarı Ömer Kılıç, elma üretiminin yüzde 25'inin ihraç edildiğini hatırlatarak, “Köyümüzde yetişen, gerek iç piyasada gerekse dış piyasada şuan yoğun talep gören Golden ve Starking cinsi elmaların rekoltesinin 2 bin tonu geçmesini bekliyoruz. Kilogramı 50 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulan elmalara iç piyasa talebi oldukça yüksek. İhracatçılardan aldığımız bilgiye göre de ilk yurt dışı talepleri ise Kuzey Irak ve Ukrayna’dan geldi” dedi.
Elma kalitesinin köylerinde beklentilerinde üstünde olduğunu ifade eden Kılıç, “Tüccarlar tarafından alınan üretimimizin bir kısmı da Karaman ve Ereğli’deki soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Bir kısmı için ise ihraç için hazırlıklar yapılıyor. En sevindirici olan ise bu yıl elma dalda kalmıyor, alıcısını buluyor. Elma gerek köylümüz, gerekse ülke ekonomimize büyük bir katkı sağlıyor” diye konuştu.
20 yıllık tüccar Hakim Yılmaz’da Sorgun elmasının kalitesini fark ettiğini belirterek, “Sorgun elmasının bu yıl çok daha güzel ve kaliteli olduğunu gördük. Alımları bu yıl bu köyümüzden yapmaya karar verdim. Topladığımız elmaları Karaman’da depolara alıyoruz. Dış piyasadan gelen teklifler var, istek var. Bu sevindirici bir gelişme” dedi.
İHA 
Editör: TE Bilişim