Son günlerde TL ile ilgili alım tavsiyesi veren kurumlar arasına Standard Chartered da katıldı. Kurum Rus rublesine karşı Türk Lirası alımı önerdi. Hedef seviye olarak 17,50 belirlendi.

TSİ 11:30 itibariyle 16.00 seviyesinde işlem görüyor. Son günlerde TL'de görülen iyimserlik devam ederken bugün dolar/TL kuru yaklaşık 1 ayın en düşük seviyesini görmüştü.

Daha önce JP Morgan ve Deutsche Bank da benzer açıklamalarda bulunmuştu.

JPMorgan teknik analisti Thomas Anthonj, “4.0168 ve 4.2973'e doğru geniş bir toparlanma beklentisiyle” yatırımcılara TL/rand'da tekrar uzun pozisyona giriş tavsiyesinde bulunmuştu.

Deutsche Bank da Türk Lirası al tavsiyesi vermişti.

Aralarında George Saravelos'un da bulunduğu Deutsche Bank stratejistlerinin kaleme aldığı bir rapora göre banka, Çin'in bölge ihracatına sağladığı desteğin en iyi dönemlerinin muhtemelen sona ermiş olduğunu işaret ederek, Asya paralarında giderek daha temkinli bir duruş benimsiyor.

Bankaya göre Çin'in ekonomik büyümesi birinci çeyrekte zirveye ulaştı ve gelecek aylarda yavaşlamaya hazırlanıyor; bununla birlikte Asya varlıklarına fon girişleri tarihi dönemsel zirvelerine yaklaşıyor.

Bankaya göre zloti, Macar Forinti ve Çek Kronu beş yıllık zayıflığın ardından “çok ucuz” ve cari işlemler hesabı güçlü durumda, ekonomileri trendin üzerinde büyüyor ve enflasyon hızlanıyor.

Deutsche Bank, aynı zamanda “ucuz değerleme”, cazip cary trade imkanı ve iyileşen kaynak girişleri nedeniyle Türk Lirası'nda al tavsiyesinde bulundu.

GELİŞEN ÜLKELERDEKİ SİYASİ KRİZİN ETKİLERİ

Diğer gelişen ülkelerde siyasi düzlemde yaşananlar da Türk Lirası'nın benzerleri karşısında öne çıkmasına yol açtı. İş Yatırım tarafından bugün paylaşılan notta özellikle Brezilya'daki gelişmelere dikkat çekildi.

Notta, "Fed’in Haziran ayında faiz artırmasının beklenmesine rağmen gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahı güçlü seyrediyor. Yüksek betalı Türk lirası hafta başından beri yüzde 0,8 değer artışıyla en çok değer kazandıran gelişmekte olan para birimi. Brezilya Merkez Bankası’nın bugünkü olası faiz indirimi (75-100 baz puan) sonrasında açık ara en yüksek getiri sağlayan para birimi olmamız beklentisi yükselişi destekliyor" değerlendirmeleri yapıldı.

Editör: TE Bilişim