Son bir ay içerisinde 6,38 seviyesine kadar çıkan Amerikan Doları, piyasaların açıldığı pazartesi sabahından itibaren sürekli düşüş eğiliminde oldu. Gün boyu devam eden dolardaki bu düşüş piyasaları da rahatlattı. 

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir, ABD’li Rahip Brunson’un 12 Ekim Cuma günü yapılan mahkemede serbest bırakılacağı yönündeki tahminlerden ötürü doların düşme eğilimi gösterdiğini ve 6 lira seviyesinin altına gerilediğini söyledi.

Doların haftayı 5,90 lira ile kapattığını belirten Mehmet Kuşdemir, “Piyasalarda işlemin başladığı pazartesi günü sabah saatlerinden itibaren dolardaki düşüş devam etti. Dolar pazartesi akşamı itibariyle 5,75 liraya kadar geriledi. Dolarla birlikte altında da düşüş oldu. Geçtiğimiz hafta ortalarında 234 lira seviyelerinde olan gram altın dün itibariyle 228 liranın altına düştü. Bunda ABD’li Rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılmasının doğrudan veya dolaylı etkisi oldu. Şu veya bu sebeple dolardaki düşüş iç piyasaya olumlu yansıdı” diye konuştu. 

PİYASALAR NEFES ALDI, TİCARET HIZLANDI

Dolar ve altın fiyatlarındaki gerilemeyle gevşemeyle birlikte son derece gergin olan piyasalarda da daha çok işlem yapılmaya başlandığını, bunun sıcak satışlara da yansıdığını dile getiren Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Kuşdemir, “Dolar ve altın fiyatlarının düşmesi hem vatandaşı hem de biz esnafları rahatlattı. İnşallah bu düşüş devam eder ve ülkemiz için hayırlı bir neticeye ulaşır. Doların düşmesine bağlı olarak öyle umuyorum ki, doğrudan ve dolaylı birçok sektörde hareketlenme olacak ve ekonomimiz eski şaşaalı günlerine dönecektir” ifadelerini kullandı. 

BELİRSİZLİK YAVAŞ YAVAŞ ORTADAN KALKIYOR

Piyasaların halinin ne olacağını önceden kimsenin kestiremediğini ve özellikle bu belirsizlik nedeniyle yatırımcıların yatırım yapmaktan çekindiğini kaydeden Kuşdemir, “Belirsizlik yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Döviz kurlarındaki düşüş eğilimi piyasalara yeniden güven verdi. Tabi bunun sonuçlarını bir anda göremeyiz ama dolardaki düşüş eğilimi devam ederse en kısa zamanda sonuçlarını da iç piyasada almaya başlayacağız. Bugünden itibaren düğün için alışveriş yapmak isteyenler ya da yatırım yapmak isteyenler alışverişlerini yapmaya başladılar. Doların düşmesiyle birlikte piyasalarda para akışı sağlanmaya başladı” dedi. Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu bir kez daha tescil ettiğini dile getiren Kuşdemir, “Türkiye güçlü bir ülke. Ekonomisi sağlam. Bununla beraber Konya’nın ekonomisi de gerçekten çok sağlam. Konya kendi ayakları üzerinde duran, ihracat yapan bir şehir. Dolar ve altının düşmesi önümüzü görmek açısından çok iyi oldu” ifadelerini kullandı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim