Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "2014 yılında para ve kur politikası" konulu basın toplantısı düzenledi.


Merkez Bankası Başkanı Başçı, Tüketici kredilerinin büyüme hızı gelecek yıl içinde yüzde 15'e inmesi halinde, hem enflasyon açısından sonuç alınacağını hem de dış denge açısından çok daha iyi bir noktaya gelineceğini söyledi.

ENFLASYON YÜZDE 7'Yİ GEÇEBİLİR

Bu yıl sonunda enflasyonun 7'ye yakın ama belki 7'nin biraz üzerinde gerçekleşmesi mümkün olabileceğini ifade eden Başçı, iletişim kanalının gerektiğinde destekleyici araçolarak kullanılabileceğini söyledi.

YIL SONUNA KADAR PİYASAYA 3 MİLYAR DOLAR SAĞLAYACAĞIZ

Bugünden itibaren aralık ayının sonuna kadar hergün minimum 450 milyon dolar döviz satılacağını ifade eden Başçı, ''Bu rakam 500 milyon dolara da çıkabilir. Pazartesi-Salı daha da yukarı çıkabilir çünkü o günler EPS günleri. Yani yıl sonuna kadar en az 3 milyar dolar döviz likiditesi sağlayacağız.'' dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları şöyle;

Üç faizle ilerlemenin bazı avantajları var. Bu şekilde kredi büyümesinin tüketici kredilerinden ticari kredilere yönelmesine katkı sağlanacak

Tedbir alınması gereken bir durum olursa, gereken tedbirleri ölçülü bir şekilde almaktan çekinmeyiz.

2014 hareketli bir yıl gibi görünüyor ama belli olmaz. Erken konuşmamak lazım.

Döviz satışlarını kademeli olarak düşürebileceğiz.

DOLAR REKORDAN DÖNDÜ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, gelecek yıla kadar piyasaya 3 milyar dolar vereceklerini açıkladı, dolar rekor seviyesinden döndü.Sabah saatlerinde 2,0950'ye kadar çıkan dolar/TL, Başçı'nın açıklamalarının ardından 2,0850'ye geriledi.

Dolar konuşmanın ardından TL karşısında 2,0810 seviyesine kadar indi.