İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), 19 Aralık İnşaat Mühendisleri Günü dolayısıyla üyelerine yönelik etkinlik düzenledi. Dedeman’da gerçekleşen etkinlikte meslekte 25 ve 40 yaşını doldurmuş inşaat mühendislerine de plaket verildi. Her yıl geleneksel olarak verilen plaket törenine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çınar, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İsmail Turan, Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özkan Taşpınar, SÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Yaşar Kaltakcı, SÜ Mühendislik mimarlık Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Osman Nuri Çelik katıldı.
Akademik hayatta inşa etmek kelimesini sık kullandığını aslında herkesin bir şeyler inşa ettiğini ifade eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Fakat en önemlisi şehirlerin inşasıdır. Değişmeyen tek şey insanını zihniyeti ve şehirlerdir. Her şeyi yeniden yapabilirsiniz ancak toplumlara yön vermiş şehirleri yeniden yapamazsınız. Bugün dünyada bütün şehirler yıkılsa ve sadece Saray Bosna ayakta kalsa insanlık yeniden inşa edilir. Çünkü bazı şehirler vardır ki insanlığın kalbini oluşturur. Binalar inşa edilirken statik ve estetiğe de dikkat edilmelidir. Statiği iyi olmazsa bina yıkılır, estetiği iyi olmazsa insanın ruhunu daraltır. Bu açıdan inşaat mühendisleri kamu hizmeti yapıyor. Bu hizmeti 25 ve 40 yıldır yerine getiren mühendislerimizi kutluyorum, hayatlarında başarılar diliyorum” dedi.
400’E YAKIN SEKTÖRÜ DESTEKLİYORUZ
Kutsal bir mesleği icra ettiklerini belirten Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çınar, inşaat mühendislerinin aynı zamanda medeniyetlerin inşacısı olduğunu kaydetti. Bu amaçla riskli bir mesleği yerine getirdikleri bilinciyle sürekli bilgi ve teknolojiyi takip ederek insanların daha rahat yaşayabileceği alanlar inşa ettiklerini aktaran Ali Çınar, şu değerlendirmelerde bulundu: “İnşaat sektörü lokomotif bir sektördür. 400’e yakan yan sektörü desteklemekte ve Türk sanayisinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. 2011’in ilk çeyreğinde inşaat sektörü yüzde 10,8 oranında büyümüştür. İkinci çeyreğinde ekonomi yüzde 8,6 oranında büyümüş buna karşılık inşaat sektörü yüzde 13 büyüme kaydetmiştir. İnşaat sektörü giderek büyümektedir. Bu büyümeği reklamlardan çok rahat görebiliriz. Sektörün daha da gelişmesi için hükümete düşen görev özel sektör yatırımlarının arttırılmasını sağlamak bunun için de yatırımlar arttırıcı tedbirler almalıdır” dedi.
KALICI TEDBİRLER ALINMALI
Van’da yaşanan depremin ardından inşaat mühendisliğinin tekrar gündeme geldiğinin altını çizen Çınar, onlarca binanın ev değil mezar olduğuna dikkat çekti. “Her depremin ardından inşaat sektörüyle ilgili bir şeyler yapılmak isteniyor ancak hiçbir gelişme yaşanmıyor” diyen Çınar, “Türkiye’de bina sayısını düşündüğümüz da tabii ki mevcut yapıların denetlenmesi kolay değil. Ancak her kesimle oturulup konuyla ilgili strateji belirlenmelidir. Şu anda yerimizde sayıyoruz ve bir sarsıntıda binaların yıkılışını izliyoruz. Yapı denetim kanunun içi ise tam doldurulmamıştır. Boşluklar nedeniyle çıkar ilişkisi devreye girmekte ve sağlam yapılar isteniyorsa bunun önüne geçilmelidir. Yapı müteahhitlerin de yeni yılda kayıt altına alınması önemli bir gelişmedir. Ancak halen parası olan herkes müteahhitlik yapabilmektedir. Onun için düzenlemede müteahhidin kim olabileceğiyle ilgili nitelikle net olarak ortaya konmalıdır” ifadelerini kullandı.
RAYLI SİSTEM MODERNİZE EDİLMELİ
Konya’nın sorunlarına da değinen İMO Konya Şube Başkanı Ali Çınar, şunları kaydetti: “Raylı sistem mutlaka yenilenmelidir. Artık Konya’ya yakışır bir tramvay ulaşım hattının konulmasının zamanı gelmiştir. Diğer yandan kentsel dönüşüm bekleyen birçok alan vardır. Sahip Ata Mahallesi, Şems-i Tebrizi Mahallesi modern şehirciliğin anlayışına uygun olarak yeniden yapılmalıdır. Ayrıca şehir içinde trafiği azaltmak için dış çevre yolu projesi hayata geçmelidir. Alternatif yol olmadığı için nüfus ve araç sayısının artışına bağlı olarak şehir içinde trafik yoğunlaşmaktadır. Bunun önüne de ancak dış çevre yoluyla geçilebilinir. Bu yol yapılırken de kesinlikle yol güzergâhında yapılaşmaya izin verilmemelidir.”  Toplantının sonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’da salona gelerek, kısa bir konuşma yaptı. Bakan Davutoğlu, İMO Konya Şubesi eski başkanlarından Ramazan Özkaya’ya da plaket takdim etti.
HASAN AYHAN
Editör: TE Bilişim