TOFAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, hurda araçlar kapsamında ele alınması gereken öncelikli konulardan birinin çevre odaklı vergi uygulaması olduğunu belirterek, ''Türkiye'de bugün çevre odaklı vergi uygulaması yok. Araçlar yaşlandıkça daha düşük vergiye tabi oluyor'' dedi

2000 yılından bu yana her 2 yılda bir düzenlenen ve sanayi ile akademisyenleri bir araya getirerek gelecek teknoloji trendlerinin görüşüldüğü bir platform olan Uluslararası Enerji ve Otomotiv Teknolojileri Konferansı (ICAT) dizisinin 6.'sı gerçekleştirildi. Konferansın, moderatörlüğünü Ali Göktan'ın yaptığı tartışma panelinde TOFAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, Ford Otomotiv Sanayi Genel Müdürü Haydar Yenigün, Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüpoğlu ve Türkiye Petrol Rafinerileri (TÜPRAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Gürol Acar birer sunum yaptı. Kamil Başaran, Türk otomotiv sanayi olarak 2023 hedefleri doğrultusunda uzun vadeleri hedefleri olarak almaktan dolayı çok motive olduklarını kaydederek, ''Ancak 2023, otomotiv sektöründe ele alındığında yarındır, çok yakın bir gelecektir. Birkaç model ömrü dahi değil. Dolayısıyla çok daha uzun hedefler alınması lazım'' diye konuştu.
Uzun vadede sektörün kendi başına böyle politikaları gerçekleştirebilme noktasında nispeten takipçi rolü olduğuna işaret eden Başaran, şirketlerin ve kullanıcıların devlet kaynaklarıyla beraber bir optimizasyona gidip rekabet öncesi işbirliğini tanımlamaları gerektiğini ifade etti.
Çevre, enerji ve ulaşım politikalarının 3 ana politika olduğunu vurgulayan Başaran, şöyle devam etti: ''Bir gün petrol bitecek. O zaman daha değişik alternatif aramalarına gideceğiz. Ama bugünden itibaren artık devletlerin politikalarını enerji, çevre ve ulaşım olarak ortaya koymaları gerekiyor. Birkaç örneği sayacağım. Biri Almanya; yenilenebilir enerji kaynaklarıyla beraber politikasını geliştirdi. Bunu tarihsel geçmişinden de ele alıp kömür likitleşmesinde, gazlaştırılmasında ortaya koyduğu teknolojilerle destekleyerek bugüne kadar geldi. Fransa, nükleer enerji bazlı bir gelişimi ortaya koydu ve elektrikli araçların gelişmesiyle ilgili öncülük yapmaya başladı.''
Hurda araçlar kapsamında ele alınması gereken öncelikli konulardan birinin de çevre odaklı vergi uygulaması olduğunu kaydeden Başaran, ''Motorlu taşıt vergisini düşündüğümüzde, Türkiye'de bugün çevre odaklı vergi uygulaması yok. Araçlar yaşlandıkça daha düşük vergiye tabi oluyor. Yurt dışındaki uygulamalar bunun tam tersi. Çevre odaklı vergi uygulamasının önemi aynı zamanda hurda araç parkı için de önemli. Milyonlarca aracın 20 yaş üzerine geldiğini görüyoruz. Bu araçların sadece pazarda dinamiklik yaratması amacıyla değil çevreye olan katkısı ve dolaylı olarak da pazardaki satış dinamiklerini üst boyutlara çıkarıp artı değer yaratacağına inandığımızı vurgulamak istiyoruz'' değerlendirmesinde bulundu. Petrol fiyatlarının bir kaynağındaki fiyatlar bir de vergilendirme olarak ön plana çıktığına işaret eden Başaran, verginin sadece bir para toplama politikası olmadığını, özellikle uzun vadeli politikalarda yönlendirici ve şekil verici olmasına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
AA
Editör: TE Bilişim