Çelik İhracatçıları Birliği’nin 2013 yılının ilk dört aylık verilerine göre Türkiye’nin çelik ihracatı 5,1 milyar dolar oldu

Çelik İhracatçıları Birliği’nin 2013 yılı ilk dört aylık verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla çelik mamulleri ihracatı miktar açısından yüzde 5,67 artışla 6,87 milyon tona ulaştı. Ancak dünya emtia fiyatlarındaki genel düşüşten etkilenen sektör, aynı dönemde değer açısından yüzde 2,68 azalışla 5,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İç pazarda üretim maliyetlerini etkileyen katkı payı ve vergi gibi yükler de çelik sektörünün rekabet gücünü azaltan bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Bu durum sektörün ihracatını olumsuz etkilerken, çelik ithalatını da artırıyor.
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin toplam çelik ihracatı, miktar bazında 7,11 milyon ton; değer bazında ise 5,76 milyar dolara ulaştı.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, çelik sektörünün Türkiye genel ihracatı içinde dördüncü en büyük sektör konumunda olduğunu belirterek, ihracatta yükseliş trendini devam ettirebilmek için sektörün içinde bulunduğu zorlukları da dile getirdi. Ekinci, “Sektörümüz farklı pazarlara ulaşmakta iyi bir performans gösteriyor. İhracat rakamlarımız ve bölgesel dağılımımız da bunun en önemli göstergesi. Çelik ihracatında birçok ürün çeşidinde ton bazında artış yaşıyoruz ve bu artışın yılın geri kalan aylarına da yansımasını hedefliyoruz. Ancak değer bazındaki ihracatımızda dünya emtia fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan bir azalma söz konusu” dedi. Namık Ekinci açıklamasında ihracat rakamlarını olumsuz etkileyen önemli bir noktayı daha vurguladı. Çelik ihracatı miktar bazında artarken, iç piyasadaki çelik tüketiminin aynı kaldığına dikkat çeken Ekinci, “geçen yılın aynı dönemine göre kapasitemizdeki artışa rağmen maalesef fiili üretimimiz düşüyor ve ithalatımızda da yüzde 28 oranında bir artış var. Bu da gösteriyor ki, sektörümüz zor bir sınavdan geçiyor. Üretim aşamamızdaki  ‘Çevre Katkı Payı, enerji birim fiyatları üzerindeki ilave paylar gibi kamu kaynaklı birçok yükler’ yüzünden üretim maliyetlerimiz artıyor, ithal ürünlerle rekabet gücümüz kayboluyor. Aynı şekilde dış pazarlarda da birim maliyetlerimizin yüksekliğinden dolayı satış başarımız azalıyor ve hedeflediğimiz ihraç miktarına ulaşamadığımız için üretimde azalmaya gidiliyor. Aslında rekabetçi fiyatları oluşturmamız, ihracatta hedeflediğimiz miktar ve değerlere de ulaşmamız gerekiyor” dedi.
HABER MERKEZİ
 

Editör: TE Bilişim