Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığın Ekim2009'dan bu yana en düşük seviyesine indiğini belirterek, ''Enerji dışı fazladaşimdiye kadarki en iyi düzeydeyiz. Açıktaki iyileşmenin kaynağı ihracattayaşanan artış'' dedi

 

Çağlayan, Ağustos ayına ilişkin Ödemeler Dengesiverilerini değerlendirdiği açıklamasında, cari açığın Ekim 2009'dan sonraki eniyi cari açık düzeyine indiğini kaydederek, ''Enerji dışı cari dengemiz aylıkbazda şimdiye kadarki en iyi seviyesine ulaştı'' ifadesini kullandı.

Son 12 aylık cari açığın 59 milyar dolar, enerjidışı son 12 aylık cari açığın da 7,3 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan,açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ''Bu memnun edici verinin yanında bizleri sevindiren başka bir gelişmeise cari açıktaki iyileşmenin ihracat artışından kaynaklanıyor olması. Geçenyılın ilk 8 ayında 54,2 milyar dolar olan cari açık bu yılın ilk 8 ayında 18milyar dolar gerileyerek 38 milyar dolara indi. Bu 18 milyar dolarlıkiyileşmenin, 14,5 milyar doları mal ve hizmet ihracatı artışından, 3,5 milyardoları ithalattaki azalmadan kaynaklanıyor. İhracat artışı bir taraftanbüyümeyi destekliyor, bir taraftan da cari açığı aşağı çekiyor. Bu, özellikleson 3 yıldır ağırlık verdiğimiz pazar çeşitlendirme çalışmalarımızın bir sonucu.''

Hizmet ihracatının da ilk 8 ayda 26 milyardoların üzerine çıkarak rekor düzeylerde seyrettiğini ifade eden Çağlayan,Türkiye'nin 8 hizmet başlığının 5'inde rekor düzeyde bulunduğunu kaydetti.

Bu başlıkların taşımacılık, turizm, inşaat, diğerticari hizmetler ile resmi hizmetler olduğunu belirten Çağlayan, ''Geçtiğimizgün lansmanını yaptığımız hizmet destekleri ile gelecek yıllarda daha büyükhizmet ihracatı yapan bir ekonomi olacağız ve 2023'te 150 milyar dolar hizmetihracatına ulaşacağız'' dedi.

Doğrudan yatırım girişinin 9,6 milyar dolaraulaştığını anımsatan Çağlayan, bu alanda geçen yıla göre hafif de olsa birgerileme yaşandığını buna karşın 2013'ten daha umutlu olduklarınıbildirdi. 

Gerek teşvik sisteminin daha bilinir halegelmesi, gerekse yurtdışında yaptıkları tanıtımların sonuçlarını almayabaşladıklarına dikkati çeken Çağlayan, ''Bunların rakamlara yansımasını gelecekaylarda göreceğiz. Türkiye daha fazla üreterek ve ihracat yaparak büyük birekonomi olabilir. 2023 ve sonrası büyük Türkiye hedefinin temeli daha fazlaüretimdir. Tüm çabamız daha fazla üreten ve daha da önemlisi daha çok katmadeğer yaratan bir ekonomi olmak'' değerlendirmesinde bulundu.

AA

 


Editör: TE Bilişim