Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, ''Suriye'deki gelişmelerin yarattığı krizden doğrudan etkilenen firmaların vergi borçları ve sigorta primleri ödemeleri ertelenmeli” dedi

Onatça, Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) tarafından Antakya Anemon Otel'de düzenlenen HASİAD 3. Ekonomi Paneli'nin açılışında yaptığı konuşmada, Suriye'deki olayları hatırlatarak, Hatay'ın normal yaşantısını sürdürdüğünü ancak yine de ekonomisinin gelişmelerden olumsuz etkilendiğini anlatmak için geldiklerini kaydetti.
Ülke olarak zor ve hassas bir dönemden geçildiğini ifade eden Onatça, yakın coğrafyada yaşanan sıcak olayların ülkeyi de etkilediğini, en uzun sınırı olan Suriye ile hassas bir döneme girildiğini söyledi.
Mevcut durumun sınır komşumuzla aramızdaki iplerin iyice gerilmesine yol açtığını ifade eden Onatça, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Öyle ki meclisimiz tezkere kararı almak zorunda kaldı. Bir yandan Suriye'de çatışmalar tırmanırken bir yandan da Türkiye uluslararası arenada sesini duyurmak için diplomatik çalışmalarını da sürdürüyor. Ancak özellikle uluslararası arenada Suriye krizinde ön saflarda yer alan Türkiye'nin Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ABD'den yeterince destek görmediği de anlaşılmaktadır. Yaşanan olaylardan tüm halk gibi bizler de derin üzüntü ve endişe duyduk. Savaş değil, bölgesinde barış isteyen, Atatürk'ün 'Yurtta sulh cihanda sulh'' ilkesini benimsemiş bir ulusuz ve hükümetin önceliğinin de bu olduğu, sorunun çözümü içinde uluslararası camiayla birlikte hareket etmeyi önemsediği, diplomatik çözüm yolları arayışını sürdürdüğünü biliyoruz.''
Bir süredir devam eden gerginliklerin bölge ekonomisine ciddi bir şekilde darbe vurduğunu belirten Onatça, Suriye ile önemli bir ticari ortaklığın bulunduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2000'li yıllardan itibaren ciddi bir artış gösterdiğini kaydetti. Suriye ile gerçekleştirilen ihracatta en önemli rolü sınır illerinin oynadığını vurgulayan Onatça, Gaziantep, Hatay Kilis, Mardin, Osmaniye, Mersin, Şanlıurfa gibi illerindeki ihracatın yaşanan gelişmelerden derinden etkilendiğini söyledi. Suriye'yi çıkış noktası olarak kullanarak Ortadoğu ülkelerine ticaret yapan sanayici, nakliyeci ve ihracatçıların ticari ilişkilerinin durma noktasına geldiğini belirten Onatça, Suriye'den transit geçişin olanaksız hale geldiğini söyledi. Onatça, ''Olayların yarattığı krizden doğrudan etkilenen firmaların vergi borçları ve sigorta primleri ödemelerinin ertelenmesini, bir yıl ödemesiz ve uzun vadeye yayılmış düşük faizli kredi olanağının sağlanmasını talep ediyoruz. Ayrıca, Suriye'de alacakları bulunan firmaların alacaklarına karşılık faizsiz kredi olanağının sağlanması, bölge turizminin yeniden canlandırılması için bölge illerinin tanıtılması ve muhalif silahlı grupların özellikle Hatay'ı ve Türkiye'yi bir üst gibi gösteren söylemlerine, tutumlarına müsaade edilmemesini talep ediyoruz'' dedi.
AA
Editör: TE Bilişim