Son dönemde faizlerde yaşanan gerilemenin bankacılık sektörüne olumlu yansıyacağını belirten banka yöneticileri, düşük faiz ortamının sektör için daha sağlıklı bir ortam yaratacağını belirtiyor. Ancak düşen faizlerin bankaları olumsuz etkileyeceği endişesi de var

Faizlerde yaşanan düşüşlerin bankacılık sektörüne etkilerini değerlendiren Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, Merkez Bankasının son faiz indirimine paralel olarak mevduat ve kredi faizlerinde de başlayan aşağı yönlü hareketin, küresel likidite bolluğunun da etkisiyle bono faizlerinde hızlı bir düşüş yaşanmasına yol açtığını ifade etti.

Özkaya, "Sektör, düşük faiz ortamı ve azalan risk primlerinin etkisiyle pasiflerinin vadesini uzatma imkanı elde edecektir" dedi.

Fonlama maliyetinin düştüğü ve vadesinin uzadığı bir ortamda, bankaların reel ekonomiye daha uzun vadeli ve düşük faizli kaynak sağlayacağını kaydeden Özkaya, ayrıca, bono getirilerindeki hızlı gerilemenin bankaların kredilere daha fazla yönelmesine yol açacağını ve artan rekabetle beraber kredi-mevduat marjlarının orta-uzun vadede bugünkü seviyelerine göre daha düşük olacağını ifade etti.

-"Düşen faizlerin sektörün karlılık performansını olumlu etkilemesini bekliyoruz"-

Türkiye bankacılık sektörünün genel yapısı itibariyle borçlarının daha kısa vadeli olmasına karşılık alacaklarının daha uzun vadeli olması sonucu, gelecek dönemde düşen faizlerin sektörün karlılık performansını olumlu etkilemesini beklediklerini dile getiren Özkaya, şunları aktardı:

"Fakat vade farklılığının getirdiği avantaj ortadan kalkıp mevcut kredilerdeki nispeten daha yüksek olan faizler yeniden fiyatlama etkisiyle düşerek mevduat faizlerindeki düşme oranının yakaladığında gerek düşük faizin gerekse rekabetin etkilerinden dolayı faiz marjı azalacaktır.

Piyasadaki düşük faizlerin Türkiye'nin kredi notundaki iyileşme ile desteklenerek devam etmesi bankaların bugüne kıyasla daha tahmin edilebilir ortamlarda daha istikrarlı operasyonlar geliştirmelerine izin verecektir. Bundan dolayı sağlıklı kar elde etme ve düşen volatilite etkisiyle karlılıklarını koruma şansı olacaktır."

Bono faizlerinde yaşanan aşağı yönlü hareketin bir benzerinin daha düşük bir eğimle de olsa mevduat faizlerine yansımasını beklediklerini belirten Özkaya, "Kredi faizlerinde ise sektörün, yaşanan düşük faiz ortamının sürdürülebilirliği ve fonlama maliyetlerinin düşük seyredeceği yönündeki beklentilerin etkisiyle mevduat faizlerindeki aşağı yönlü hareketle paralel bir geri çekilme yaşanabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Özkaya, "Burada cari açığa etkisi yüksek olan bireysel kredilerde bir miktar BDDK önlemlerinin uygulanması durumunda bireysel kredi faizlerinin baskı altında kalacağını tahmin ediyoruz" değerlendirmesini de yaptı. (AA)
 

Editör: TE Bilişim