Böylece rapor asgari ücretlinin açlık sınırının altında çalıştığını da ortaya koydu

TÜRK-İŞ Konya İl Temsilcisi Necati Kökat, “Dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması
gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,93 oranında arttı. Yılın ilk on ayında artış oranı yüzde 1,87 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı -baz etkisiyle yüzde 4,90 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 7,06 olarak hesaplandı” dedi.
Ekim 2012 ayı açlık ve yoksulluk sınırını değerlendiren Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat “Türk-iş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç
maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırmasının 2012 Ekim ayı sonuçlarına göre:  Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 958,01 lira,  gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.120,55 lira olarak hesaplanmıştır.
 Son bir yılda mutfağa gelen ek yük 45 liradır. Ailenin yaşam maliyeti ise bir önceki yıla göre 146 lira artmıştır. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 913,29 lira ve yoksulluk sınırı 2.974,90 lira olarak hesaplanmıştı.  Çalışanların elde ettiği gelir ile yapılması gereken harcama arasındaki fark -enflasyon kontrol altında tutulsa bile- geçim koşullarının ağırlaşmasına neden olmaktadır. Örneğin 2012 yılının ikinci altı aylık dönemi itibariyle net asgari ücret 739,79 liradır. Oysa TÜRK-İŞ verileri kullanılarak bekar tek bir işçi için asgari geçim maliyeti 1009,74 lira olarak hesaplanmaktadır. Diğer bir ifadeyle; bekar bir işçi açısından varolan net asgari ücretle olması gereken net asgari ücret arasında 270 lira fark bulunmaktadır” dedi.
MUTFAK ENFLASYONU ARTTI
Zamların ailelerin ekonomik yükünü daha da artıracağını belirten Kökat, şunları söyledi: “Hatırlanacağı üzere devletin resmi kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bekar bir işçi için yılbaşında hesaplanan net asgari ücret 970,85 lira olmasına karşın, net asgari ücret 701,13 lira olarak ilan edilmişti. Bu yolla asgari ücretli aylık 270 lira daha düşük ücret almak durumunda kalmıştı. 2012 Temmuz ayında asgari ücret artmasına karşın aradaki fark devam etmiştir. Başta doğalgaz ve elektrik olmak yapılan zamların piyasaya yansımasıyla geçim koşullarının daha da ağırlaşması kaçınılmazdır.  Enflasyonda bu aydan itibaren -baz yılın etkisiyle-yıllık artışta gerileme ortaya çıkması beklenmektedir. TÜRK-İŞ verilerine göre; Ekim ayında ‘mutfak enflasyonu’ aylık yüzde 0,93 oranında artmıştır. Yıllık ortalama artış oranı geçtiğimiz aya göre gerileyerek yüzde 7,06 olarak gerçekleşmiştir. Grafikten de görüleceği üzere, TÜRK-İŞ ve TÜİK gıda endeksindeki değişimin yönü eş zamanlıdır. TÜİK enflasyon endeksinde yıllık artış itibariyle bu ay gerileme eğilimi ortaya çıkması beklenmektedir. TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Ekim 2012 ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle olmuştur: Dört kişilik bir ailenin 'gıda için' yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,93 oranında arttı. Yılın ilk on ayında artış oranı yüzde 1,87 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı -baz etkisiyle- yüzde 4,90 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 7,06 olarak hesaplandı.”
HABER MERKEZİ
Editör: TE Bilişim