Altın Fiyatları gelecek dönemde nasıl seyredecek? Kıymetli madenlerden tek yüz güldüren paladyum. Altın ve gümüşü ABD ekonomisindeki iyi verilerin doları yükseltmesi düşürürken bakır ve platin ekonomilerin bir türlü toparlanamaması nedeniyle zorluk yaşadı. Madenlerde tek kazandıran ise paladyum. Arz açığı tehdidiyle karşı karşıya kalan paladyum yatırımcıya geçen yıla göre sadece yüzde 3,9 kazandırdı. Geçen yıla göre gümüştü kayıp yüzde 42,28, altın da yüzde 28,08, bakırda yüzde 11,56, platinde yüzde 15,35.
 
ALTIN: Amerikan Merkez Bankası FED’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarının akıbetine ilişkin kararını bir türlü açıklamaması ve sürekli sürüncemede bırakması kıymetli madenlerden altın ve gümüşü yıprattı. 13 yıllık tarihinde altın ilk kez güvenli liman olarak gören yatırımcısının yüzünü kara çıkarttı ve geçen yıla göre şimdilik yüzde 28,08 fiyat düşüşü yaşadı. Her ABD verisiyle altındaki düşüş de hızlanıyor. Uzmanlarda altında bu piyasasının 2014’te de sürmesi beklentisi hakim. Dün 1220 dolar seviyesinde olan altında 1100 doların görülmesi ekonomistler için sürpriz olmayacak.
 
GÜMÜŞ: Yatırımcısını üzen diğer kıymetli metal gümüş. Gümüş geçen yıla göre 42,28 aşağıda. Bu oldukça yüksek bir oran. Gümüşteki kayıp da altınla paralellik gösteriyor. ABD’deki ekonomik veriler gümüşü tarihi düşüşler yaşatıyor. Gümüş yatırımcısı da en son 2008 global krizinde yıllık kayba uğramıştı. 5 yılın ardından kabus yenileniyor. Ekonomistler ise gümüşte 20 doların altındaki düşüşün sürebileceğini belirtiyor. Gümüş dün 19 dolardan işlem görüyordu.
 
BAKIR: Bakır fiyatları her ne kadar geçen yıla göre yüzde 11,56 düşüşle 3.22 dolar seviyesinde olsa da 2014 için umut veren kıymetliler arasında. Uzmanlar ABD ve Çin ekonomisindeki güçlenmeyle bakır fiyatlarında yüzde 5-10 yukarı yönlü hareket bekliyor. Başta Asya’nınki olmak üzere imalat satın alma yöneticileri endeksi PMI’ye duyarlı bakırı tek zorluyacak Euro Bölgesi gibi görülüyor. Ekonomik aktivitedeki düzenlenin istenilen seviyede olmaması bakırı üzüyor.
 
PLATİN: Platin de kıymetli olduğu kadar sanayinin de gözbebeği. Fiyatları ise yatırımcısına sürpriz yaptı. Geçen yıla göre yüzde 15,35 fiyat kaybına uğrayan platin için de ekonomistler umutlu. Bakırın izleyeceği yolu takip etmesi beklenen platin özellikle kuyumculukta, laboratuvar cihazlarında, elektrik kontaktlarında, dişçilikte ve otomobil egzoz kontrol cihazlarında kullanılıyor. Platin fiyatları dün önceki güne göre yüzde 0,9’luk kayıpla 1354 dolar seviyesinden işlem görüyordu.
 
PALADYUM: Kıymetlilerde tek sevindiren paladyum. Burada da sorun arz açığı. Dünyanın iki büyük paladyum üreticisi Rusya ve Güney Afrika’nın diğer madenlere öncelik vermesi paladyumda arz açığı oluşmasına neden oluyor. Küresel paladyum üretiminin yüzde 67’si otomotiv, yüzde 12’si ise elektronik sektöründe kullanılıyor. Ekonomistler otomotiv sektöründe sert bir düşüş olmadığı takdirde dün 717 dolar seviyesindeki paladyum fiyatlarının 800 dolara kadar çıkması mümkün görünüyor.
Editör: TE Bilişim