Altın, FED'in 2 günlük politika toplantısının bitmesini beklerken ve Ukrayna'daki durumu değerlendirirken bir haftanın en düşük seviyesine yakın seyretti. Platin 4 günün ilk yükselişini kaydetti.

Bloomberg HT'nin haberine göre, Spot külçe altın kontratı dün fiyatların 12 Mart'tan bu yana en düşük seviye olan 1,350.88 doları bulmasının ardından Singapur saatiyle 12:30'da ons başına 1,356.62 dolardan işlem gördü. Metal, Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimin azaldığı işaretleriyle son iki günde yüzde 2 düştü.

Fed'in yarınki açıklamasından önceki Bloomberg anketine göre, Fed tahvil alım azaltımına devam edecek ve faizlerde kalitatif yönlendirmeye geçecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkesinin Ukrayna'yı daha fazla bölmek istemediğini belirtirken, ABD ve Avrupa Kırım hamlesi için daha fazla yaptırım sopasını gösterdi.

"Traderlar dikkatlerini Fed toplantısına çevirdi," diyen Hong Kong merkezli Wing Fung Financial Group'un araştırma müdürü Mark To, "ABD ve Avrupa Birliği'nin yaptırımlarının etkisi ufak olarak görüldü ama Ukrayna'daki durum belirsizliğini korudukça bunun fiyatları desteklemesi bekleniyor," şeklinde görüş bildirdi.

Ukrayna'daki karışıklık ve yavaşlayan ekonomik büyümenin güvenli varlık talebini arttırmasıyla altın bu sene yüzde 13 yükseldi. ABD merkez bankasının tahvil alımını azaltmaya başlamasına rağmen fiyatlar 1981'den beri en büyük yıllık gerilemesinden yukarı çıktı.

Fed'in teşvik azaltımı

Bloomberg anketine göre, önceki iki toplantıda aylık tahvil alımını 10'ar milyar dolar azaltanFed alımı 10 milyar dolar daha azaltarak 55 milyar dolara indirecek ve teşviği aynı hızla indirmeye devam ederek programı 28-29 Ekim tarihli toplantısında bitirecek.

Editör: TE Bilişim