Alkan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen Çukurova Bölge Bayi toplantısında yaptığı konuşmada, akaryakıt sektörünün gün geçtikçe kötüye gittiğini ancak kendilerinin, haksız rekabet ve kaçak akaryakıta karşı mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti.
 
 

Mücadelelerinin başında 10 numara yağ sorunu olduğunu ifade eden Alkan, ''10 numara yağ kullanımını engellemek için iki yıl önce ÖTV'nin artırılmasını istemiştik. Bugün bu gerçekleşti ancak ÖTV artışıyla bu sorunun bitmediğini görüyoruz. Çünkü bu 10 numara yağ ülkeye kaçak giriyor. Bu giren mallar vergilendirilip millileştirilmedikten sonra istediğin kadar ÖTV'sini yükselt yine de çözüm olmuyor'' diye konuştu.
Alkan, Türkiye'de akaryakıtta kaçağın bitmediğine dikkati çekerek ''Kaçak akaryakıtın önlenmesi için kullanıcıya EPDK'nın ceza vermesi gerekir. Böylece onu kullananlar da milli serveti korumak zorunda kalacaktır. Bu sayede belki kaçak akaryakıt olayı bir nebze de olsa önlenmiş olabilir'' dedi. Bayilerin dağıtıcılarla rekabet yapabilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Alkan sözlerini şöyle sürdürdü: ''5015 sayılı yasaya göre dağıtıcı firmalar kendi satışlarının ancak yüzde 15'i kadar perakendecilik yapabilirler ve bu satıştan dolayı ne sübvansiyon yapabilirler ne de kendilerinin işlettiği firmalarla bayiler arasında bir farklılık arz edebilirler. Fakat EPDK kanunla ilgili bir yorum getirdi ve ana dağıtıcıyı serbest bıraktı. Bizim de bir talebimiz var. Biz bayi olarak ana dağıtım şirketlerine bağlıyız, onların dışında hiçbir yerden mal alıp satamayız. O zaman bizi de serbest bıraksınlar, biz de TÜPRAŞ'tan akaryakıt alalım. EPDK'ya diyorum ki 'bizi serbest bırak' Sen kalkıp bayiyi devre dışı bırakırsan, bayi karını sen indirim olarak kullanıyorsan, o zaman bana da müsaade edeceksin ben de gidip TÜPRAŞ'tan akaryakıtımı alacağım, veya ithalat yoluyla akaryakıtımı getirip satacağım. Bu bizim en doğal hakkımız. Eğer sen bayilik sistemini bozuyorsan hem de karşıma geçip bana verdiğin fiyattan akaryakıt satabiliyorsan ben ne yapabilirim. Bayinin dağıtıcılarla rekabet edebilmesi mümkün değil. Bu haksız rekabettir.''
AA
Editör: TE Bilişim