Türk-İş Konya Temsilcisi Necati Kökat, dört kişilik ailenin açlık sınırının 958 TL ve yoksulluk sınırının 3 bin121 TL olarak belirlendiğini, mutfak enflasyonunda yıllık artış yüzdesinin 6 bin 71 olduğunu söyledi   
        
Dört kişilik aileye sahip işçinin aylık net asgari ücretinin 773 lira olduğunu söyleyen Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat “TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2012 Kasım ayı sonuçlarına göre: ört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı açlık sınırı) 958,03 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 120,61 lira oldu. Böylece geçtiğimiz aya göre yapılması gereken harcama tutarı aynı kaldı. Kasım 2012 itibariyle bir önceki aya göre fiyat artışı olmamasına karşın, son bir yılda mutfağa gelen ek yük 31 lira oldu. Ailenin yaşam maliyeti ise bir önceki yıla göre 102 lira arttı. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 927 lira ve yoksulluk sınırı 3.018 lira olarak hesaplanmıştı” dedi.
 Kökat, Türk-İş verileriyle de ilgili şunları söyledi: “Türk-iş’in verileri temel alındığında Kasım 2012 ayı itibariyle mutfak enflasyonu'ndaki değişim şöyle olmuştur:  “ Dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre değişmedi. Yılın ilk onbir ayında artış oranı yüzde 1,88 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 3,39 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6,71 olarak hesaplandı.Yoksulluk eşiğinin asgari ücretin üçte biri olarak kabil edildiği ve temel alınan asgari ücretin, bilimsel ve objektif veriler bir yana bıkarılarak pazarlık konusu yapıldığı Türkiye’de insan onuruna yakışır gelir düzeyi tartışmalarına Türk-İş araştırmasının katkı sağladığı umulmaktadır. Onun için ülkede insan onuruna yakışır yaşam koşulları tartışılmalıdır” dedi.
HABER MERKEZİ
Editör: TE Bilişim