Türkiye İstatistik Kurumu, 3. çeyreğe ilişkin dönemsel gayrisafi milli hasıla verilerini açıkladı. Buna göre yılın 3. çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 6,7 büyüme kaydetti. Büyümede yatırımlar kalemindeki hızlı artışın katkısı dikkat çekerken, ihracat tarafından ise negatif katkı geldi.

Türkiye ekonomisi koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin daha az hissedildiği ve toparlanma ivmesinin kaydedildiği yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 büyüme kaydetti.

Türkiye bu performansıyla G-20 ülkeleri içinde 3. çeyrekte en hızlı büyüyen ülke oldu. Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Türkiye ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 5,5 büyümesi yönündeydi.

Bloomberg HT Araştırma’nın hazırladığı büyüme anketine 20 kurum katıldı. Medyan tahmin Türkiye ekonomisinin 2020 yılının 3. Çeyreğinde yüzde 5,5 büyüyeceği yönünde oluştu. Ankete katılan kurumlardan en düşük tahmini paylaşan kurum yüzde 3,5; en yüksek tahmini paylaşan kurum ise yüzde 7,1 büyüme gerçekleşeceği yönünde beklentilerini paylaştı.

MAKİNE-TEÇHİZAT YATIRIMLARI YÜZDE 23,5 ARTTI

Büyümede ana gruplara bakıldığında yatırımlardaki hızlı artış dikkat çekti. Buna göre yatırımlar yılın 3. çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 22,5 arttı. Yatırımların detayına bakıldığında inşaat yatırımlarının yılın 3. çeyreğinde yüzde 14,7 arttığı görüldü. Makine-teçhizat yatırımları ise yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 23,5 büyüdü.

Aynı dönemde hane halkının tüketim harcamaları yıllık yüzde 9,2 büyüdü. Devletin nihai tüketim harcamalarında ise yüzde 1,1 gibi diğer gruplara göre sınırlı bir büyüme kaydedildi. Mal ve hizmet ihracatı 3. çeyrekte yüzde 22,4 daraldı. İthalat tarafında ise bu çeyrekte yüzde 15,8'lik büyüme izlendi.

SANAYİ YÜZDE 8 BÜYÜDÜ

TÜİK verilerine göre sanayide yılın 3. çeyreğinde yüzde 8 büyüme kaydetti. Tarımda büyüme ise aynı çeyrekte yıllık olarak yüzde 6,2 oldu. Hizmetler sektörü ise yüzde 0,8 büyüdü. Yılın ikinci çeyreğinde yıllık olarak yüzde 2,3 daralan inşaat sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 6,4 büyüme gösterdi. Gayrimenkul faaliyetleri ise aynı çeyrekte yüzde 2,8 büyüdü. Bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 41,1, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 15 arttı.

ÇEYREKLİK BAZDA YÜZDE 15,6 BÜYÜME KAYDEDİLDİ

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 15,6 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2020 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,5 arttı.

3. çeyrekte büyümeye en yüksek katkıyı özel tüketim ve yatırımlar verirken, net dış talep ise büyümeyi aşağı çekti. Buna göre özel tüketimden 5,4, yatırımlardan 5,2, devletin nihai harcamalarından 0,1 ve stoklardan 5,1 pozitif katkı gelirken, net dış talep büyümeyi 9,1 puan aşağı çekti.

NAZİFE ARSLAN

Editör: TE Bilişim