Dünya çok sayıda yardıma muhtaç insanı bünyesinde bulundururken aynı zamanda çok fazla israfın da yapıldığı ülkelerle dolu. Dünyada yılda 870 milyon insan (dünya nüfusunun yüzde 12,5’i) yetersiz beslenmekte ve milyonlarca insan açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Buna karşın FAO’ya (Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü) göre dünyada, yıllık ekonomik değeri 1 trilyon dolara karşılık gelen 1,3 milyar ton gıda israf edilmekte veya kayba uğramaktadır. Bu miktarın dünya gıda üretiminin üçte birine denk geldiği tahmin edilmektedir. Dünyadaki israfın sadece dörtte birinin önlenmesiyle, yetersiz beslenen 870 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanabileceği gibi, 10 milyona yakın insanın da açlıktan ölmesi önlenecektir.

Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak verimli topraklara sahibiz. Ne yazık ki topraklarımızın kıymetini bilmiyor, zor şartlar altında ürettiğimiz ürünleri kolaylıkla israf edebiliyoruz. Türkiye genelinde son zamanlarda daha da artan ekmek israfına karşı toplumu bilinçlendirmeye yönelik bir çalışma mutlaka hayata geçirilmeli. Geçtiğimiz günlerde Ulusal Hububat Konseyi (UHK) sosyal medya hesaplarında ekmek israfı ile ilgili şu paylaşımı gerçekleştirdi:

●Bir günde israf edilen 6 milyon adet ekmek, 4,7 milyon kişinin 1 günlük ekmek ihtiyacını karşılamaktadır.

●Bir yılda israf edilen 2,1 milyar adet ekmek, ülkenin 23 günlük ekmek ihtiyacı kadardır.

Bu rakamlar gösteriyor ki ekmeğimizi çok kolay israf edebiliyoruz. Bu rakamlar şunu gösteriyor ki ekmek israfını gündeme getirmek, israfın önlenmesine ilişkin duyarlılık oluşturmak ve israfı azaltmak amacıyla bir sosyal sorumluluk projesi hayata geçirilmeli. Şunu da görüyoruz; evlerimize, işyerlerimize ekmek alırken ihtiyaca göre ekmek almalıyız. Bayatlayan ekmekleri mutlaka değerlendirmeliyiz. İnternette küçük bir araştırma yaparak bayat ekmeklerden neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ekmekleri çöp kutusunun kenarlarına asla bırakılmamalıyız.

İnanıyorum ki Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Diyanet işleri Başkanlığı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ekmek israfı konusunun üzerine biraz daha fazla gider ve ekmeğe olan vefalarını gösterirler.

Ekmek israfının önüne geçilirse inanıyorum ki israfı önleyerek elde edilen ekonomik kazançlarla öğrencilere burs verilebilir, hastane, okul vb. ihtiyaçlar vatandaşlar tarafından hayata geçirilir. Ekmek israfı konusunda fırıncılara da önemli görevler düşmekte. Fırıncılarımız kaliteli ekmek üretmekle beraber personellerini de ekmek israfına konusunda hizmet içi eğitime tabi tutmalılar. Fırın çalışanları gerekirse müşterileri ekmek alırken israfa kaçmamaları konusunda uyarmalılar.

Ekmeğin muhafazası; ekmek bir günde tüketilecekse, oda şartlarında zarar görmez. Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin, buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir. Sıcak havalarda, özellikle ikinci gün, küflenmeyi önlemek için ekmeğin buzdolabında saklanması tercih edilebilir. Fakat kullanmadan bir saat kadar önce buzdolabından çıkarılarak oda sıcaklığına getirilmeli ve az da olsa yumuşaması sağlanmalıdır. Ambalajı açılmış ekmeğin tamamı tüketilmemiş ise kalan kısmın ambalajlı olarak saklanmasına özen gösterilmelidir. Gereğinden fazla satın alınması halinde alındığı gün dondurucuda muhafaza edilmelidir.