Konumuz sağlıklı yaşam olunca kemik ve eklem sağlığınızı korumak, ağrıyı azaltmak ve hayat kalitenizi artırmak için birkaç öneri de bizden!

Harekette kalın: Eklem sağlığı için altın kural hareketli kalmaktır. Ne kadar çok hareket edilirse eklemlerde sertlik o kadar az meydana gelir. Kitap okurken, televizyon izlerken ya da iş yaparken sık sık pozisyonunuzu değiştirin, hareketli kalmaya çalışın.

Spor yapın: Kendinize en uygun sporu bulun. Eklem ve kıkırdaklarda hasara yol açarak inflamasyon, ağrı ve ilerleyen dönemde artrit gibi problemlere neden olacak yüksek yoğunluklu egzersizlerden kaçının. 

Egzersizden önce esneme hareketlerini unutmayın: Günlük olarak ya da haftada en az üç kere esneme hareketleri yapılmalıdır. Fakat kaslar soğukken yapılmamalı, en azından 10 dakika yürüyüp ısındıktan sonra egzersize başlanmalıdır.

Güvenli spor yapın:Spor yaparken kendinizi korumayı unutmayın, eklemlerinize zarar verecek olan hareketlerden kaçının ve dizlik gibi koruyucu önemler alın.

Sınırlarınızı bilin: Egzersizden sonra kaslarınızdaki ağrı normaldir fakat ağrı 2 günden fazla sürüyor ise eklemlerinizi ya da kaslarınızı fazla zorlamışsınızdır demektir sonraki egzersizlerinizde daha dikkatli olmanız gerekmektedir.

Kilo verin: Fazla kilo kalça, diz ve bel gibi eklemlerde gerilme tarzı etkilere sebep olabilir, az da olsa kilo vermek eklemleri rahatlatacaktır. Verilen her bir kiloda dizlere olan basınç ve yük 4 kat hafifleyecektir.

Omega-3 tüketin:Yangıya karşı etkili yağ asidi olanOmega-3 çoğunlukla yağlı balıklarda ve keten tohumu, ceviz gibi besinlerde bulunmaktadır. Bu etkiden yararlanmak, kemik mineral yoğunluğunuzu artırmak için haftada en az 2 kere balık yiyebilir ya da Omega-3 kapsüllerinden faydalanabilirsiniz.

Kemiklerinizi güçlü tutun: Vitamin D kalsiyum emilimine, kandaki kalsiyum ve fosfat seviyelerini korumaya ve kemik gelişimine yardımcı olur. D vitamini eksikliğikemiklerde ağrıya yol açarakilerleyen dönemlerde osteoporoza neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı kalsiyum ve D vitaminini günlük diyetinize dahil etmeyi unutmayın.

Sigarayı bırakın:Yapılan çalışmalarda sigara içen kişilerde, içmeyen kişilere göre daha düşük kemik yoğunluğu ve daha yüksek kemik kırılma riski görülmektedir. 

Kaynaklar: 

http://www.webmd.com/arthritis/ss/slideshow-keep-joints-healthy

http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/pain-management/tips/