Konumuz sağlıklı yaşam olunca kemik ve ruh sağlığımızı etkileyen önemli vitaminlerden biri olan D vitamini olmazsa olmazlardandır. Eklem sağlığınızı korumak, ruh sağlığınızı desteklemek ağrıyı azaltmak ve hayat kalitenizi artırmak için D vitamini eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir. D vitamini eksikliğinin vücudumuza çeşitli yan etkileri vardır.

D vitamini, minerallerin metabolizma ve emilimini düzenlediğinden böbrekler, ince bağırsaklar ve kemik sağlığı üzerinde etkileri vardır. D vitamini eksikliğinde klasik olarak çocuklarda bir kemik gelişim bozukluğu olan raşitizm, erişkinlerde ise kemik yumuşaması gözlenir.

Özellikle çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde mutlaka desteklenmelidir. Büyüme ve gelişme D vitamini eksikliğinde etkilenebilir. Bağışıklık sistemi üzerinde de etkileri vardır.

Doğal yollar ile eksikliğinin giderilmesini sağlayan en önemli kaynak güneştir. Fakat özellikle kış aylarında dışarıdan destek almak gerekebilir. Destek alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri doğal kaynakların tercih edilmesidir. 

Kemik sağlığına destek olarak keten tohumu yağı tercih edilebilir. Bitkisel Omega 3 kaynağı olması sebebiyle kemik mineral yoğunluğunuzu artırmak için tercih edebilirsiniz. 

Vitamin D kalsiyum emilimine, kandaki kalsiyum ve fosfat seviyelerini korumaya ve kemik gelişimine yardımcı olur. D vitamini eksikliği kemiklerde ağrıya yol açarak ilerleyen dönemlerde osteoporoza neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı kalsiyum ve D vitaminini günlük diyetinize dahil etmeyi unutmayın. 

Sağlıkla kalın.

KAYNAKLAR

  • http://www.webmd.com/arthritis/ss/slideshow-keep-joints-healthy
  • http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/pain-management/tips/
  • FIDAN, Fatma; ALKAN, Berat Meryem; TOSUN, Aliye. Çağın pandemisi: D vitamini eksikliği ve yetersizliği. Türk Osteoporoz Dergisi, 2014, 20: 71-74.