Hareket sistemi, kaslar, kemikler ve eklemlerden oluşur. Hareket kapasitesi bu sistemin sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Sağlıklı kas, kemik ve eklemler sayesinde hareketli olabileceğimiz gibi, hareketli olduğumuz sürece bu sistemin daha sağlıklı olmasını sağlarız.

Hareketli eklemler, serbest hareketlerini kaygan kıkırdak yüzeyleri sayesinde yaparlar. Bu yüzeylerde bozulma olduğunda hareket de kısıtlı ve ağrılı olacaktır. Travma, kilo, aşınma veya otoimmun hastalıklar bu yüzeylerde hasar oluşmasına neden olabilir.

Eklem sağlığını korumak için, eklem etrafı bağların ve eklemlerin sağlıklı olması önemlidir. Hayat boyu düzenli hafif egzersizler ve hareket hem bu yardımcı dokuların hem de eklemleri sağlamlaştırır ve güçlendirir.

Eklem sağlığı için beslenme de büyük önem taşır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek ve bol su tüketmek, eklemler için gerekli mikro besleyicileri sağlamak için çok önemlidir. Vitamin ve mineral eksiklikleri uzun dönemde sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Fazla kilolar da eklemlerin yükünü artıracağından, kıkırdak yapının bozulmasını hızlandırır. Kaybedilen her fazla kilo, eklemlerin biraz daha rahatlamasına yardımcıdır.

Kronik eklem hasarı ile beraber, eklem aralığında prostoglandin denilen maddelerin artması ile, ağrı, ödem, kızarıklık, ısı artışı ve hareket kısıtlılığı meydana gelir. İnflamasyon adı verilen bu süreci rahatlatmak eklem ağrılarının tedavisindeki prensiptir. Bu amaçla, doğal takviyelerden yararlanmak da mümkün.  Özellik omega 3 yağ asitlerinin bu süreçte destekleyici olduğunu gösteren birçok çalışma mevcut. Yine zerdeçal da inflamasyonu azaltarak rahatsız edici bulguların azalmasına katkı sağlayabilir. Zerdeçaldaki ana biyoaktif madde olan curcumin, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Direk olarak tüketildiğinde vücut tarafından kullanımı yetersiz olduğundan, farklı yöntemlerle emiliminin artırılması gerekir.  Biyoyararlanımı artırılmış zerdeçalın antiinflamatuar etkinliği, eklem sağlığı için güçlü bir destejkleyicidir.