Romatizma, kas kemik ve eklemlerden kaynaklı ağrılı durumların geneli için kullanılan bir ifadedir. Onlarca hastalıktan kaynaklı olabilir ve her birinin nedeni farklıdır. Çeşitli mikroorganizmalardan, bağışıklık sisteminin dengesindeki bozulmadan veya eklemdeki aşınmadan kaynaklı ortaya çıkabilir.

En sık karşılaşılanlar Romatoid artrit, osteoartrit, ankilozan spondilit gibi, bağışıklık sisteminin yüksek aktivite yönüne bozulduğu durumlardır. Vücutta farklı problemlerin de eşlik ettiği bu hastalıklarda eklemlerde yangı oluşmuştur. Bu durum, artrit olarak isimlendirilir ve bir veya daha fazla eklemde şişlik, kızarıklık, sıcaklık artışı, sürekli veya tekrarlayan ağrı ve harekette zorlukla seyreder.

Önemli olan iskelet ve kas sistemini koruyup destekleyen bir yaşam tarzı benimseyerek bu tür problemlerin gelişmesini engellemek veya geciktirmektir. Günlük egzersiz, kalsiyum, magnezyum, D ve K vitaminleri gibi mikro besleyicileri yeterince almak, özellikle iskelet sisteminin yapılandığı ergenlik öncesinde doğal ve sağlıklı beslenmek, ileride yaşayacağınız problemleri en aza indirmenizi sağlar.

Romatizma kapsamında değerlendirilen birçok artrit formu geliştiğinde, hastalığı tamamen iyileştirecek bir tedavi yöntemi yoktur. Uygulanan tedavilerde öncelikli hedef hayat kalitesini artırmak ve ağrıyı azaltmaktır. İleri vakalarda hekim kontrolünde farmakolojik yaklaşımlar önerilmekle beraber, daha hafif formlarda doğal destekleyicilerle de olumlu etkiler sağlanabilir. Zerdeçal gibi bağışıklık sistemini destekleyen ve dengeleyen bitkisel kaynaklar, eklemlerdeki yangıyı hafifleterek ağrı, şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı gibi semptomların gerilemesine yardımcı olabilir.