Evet sevgili gençler! Bugün üniversitelere yerleşmek isteyen adayların (özellikle bir mesleğe yönelik liselerden ve Anadolu öğretmen lisesinden mezun olanların) içinden çıkamadığı, kafalarını karıştıran bir konu EK PUAN VE SIRA hakkında sizlere bilgi vereceğim.

Bir mesleğe yönelik program uygulayan liseler ve Anadolu öğretmen liseli adaylar için OBP lerinin 0,18 lik katsayı ile çarpılması ve sınav sonucunda elde adayların elde ettikleri ham puanlarına eklenmesiyle ortaya çıkan yerleştirme puanına EK PUAN denilmektedir.

Burada bilinmesi gereken; ek puan, sadece bu liselerden mezun olan adaylar için hesaplandığından doğal olarak sınava katılan tüm öğrencilere etkisi yoktur ve ilgilendirmez, sadece bu tür liselerden mezun olan adayları ilgilendirir.

Bu yıldan önceki Önlisans(yani 2 yıllık) programlarına yerleştirme yapılırken yukarıda bahsettiğim lise mezunları sınavsız geçiş haklarını kullanabilmekteydiler. Bu yılla birlikte ortaya çıkan değişiklik olarak diğer bir husus ta, tüm önlisans programlar YGS puanları ile öğrenci alacaktır. Bu noktada meslek lisesi mezunu adayları için adayların lisede kayıtlı oldukları yıla bakılmaksızın ek puanları hesaplanır. Çünkü sınavsız geçiş uygulamasına bu yıl son verildiği için bu lise türünden mezun olan adaylar alanlarının devamında yer alan 2 yıllık programlara yerleşirken bu ek puanın verdiği avantajdan yararlanırlar.


Sınavlara giren adaylar burada şu hususa dikkat etmeliler, sadece meslek liselerinde kendi alanlarının devamı niteliğindeki bölümlere yerleşirlerken EK PUAN alabileceklerdir. Kendi alanlarının devamı niteliğinde olmayan Önlisans programlarını tercih ederlerken 0,12 lik katsayı ile hesaplanan yerleştirme puanlarına bakarak tercih yapmalılar. Zira bu dilimle önlisans programlarına yerleşmeleri gerçekleşecektir. Alanlarının devamında yer alan dedik zira alanlarıyla hiç bir ilişkisi olmayan 2 yıllık programlar için meslek liseli de olsa ek puan alamaz, OBP katkısı 0,12 olan yerleştirme puanlarını kullanarak yerleşmeye çalışır.
 

Peki lisans ( yani 4 yıllık) bölümlerde durum nasıl? Bir meslek lisesinden ya da bir Anadolu Öğretmen Lisesinden mezun olan adaylar, lisans programlarını tercih edecekken 30 Mart 2012 tarihinde bu liselerden birine kayıtlı iseler EK PUANDAN faydalanabileceklerdir.

Belirtilen tarihte bu liselerden birine kayıtlı olmayan adaylar kendi alanlarıyla ilgili lisans programlarına yerleşecekken EK PUANDAN faydalanamayacaklar, 0,12 lik katsayı ile çarpılan yerleştirme sıralamaları ile yerleşebileceklerdir. Şayet 2 yıllıklar için hesaplanan YGS ek puanları da varsa bunları sadece 2 yıllık tercihlerinde kullanabilecek, 4 yıllık programlar için geçerli olmadığını bilmeleri gerekmektedir.

Bu genel kural bilgilendirmesinden sonra asıl kafaları karıştıran olay konusunda bilgi verelim.


Bahsettiğimiz liselerden mezun olup Ek puanı hesaplanan adayın yukarıda değindiğim gibi sınav sonuç belgesinde bir de ek puanı hesaplanan adaylar arasındaki sırası hesaplanır. Lakin bu sıra ile kıyaslanabilecek bir program bilgisi ÖSYM nin yayınladığı kılavuzda ne yazık ki mevcut değildir. Bir örnekle açıklamaya çalışayım: Örneğin o program ek puanla girilebilecek bir Okul Öncesi Öğretmenliği programıysa 30 Mart 2012 tarihi itibariyle ilgili meslek lisesinin Çocuk Gelişimi bölümüne kayıtlı kayıtlı aday TS-1 ek puanıyla o programa yerleşmeye çalışırken, herhangi bir anadolu lisesindeki aday da aynı programa TS-1 genel yerleşme puanıyla girebilecektir.Yukarıda verdiğim örnekte 2 adaydan hangisinin ek puanı ya da genel yerleştirme puanı yüksekse ilgili üniversitenin okul öncesi öğretmenliği bölümünü o kazanır. İlgili meslek lisesinin çocuk gelişimi bölümü mezunu diye adaya ayrıca bir kontenjan belirtilmez.

Burada yapmanız gereken bir tercih uzmanına başvurarak ek puanınızın (0,18 le hesaplanan) 0,12 lik dilimde karşılığına tahmini olarak ulaşmak olacaktır. Örneğin yukarıdaki örnekte 30 mart 2012 tarihinde meslek lisesine kayıtlı adayın TS-1 ek puanı hesaplandı ve sırası 3750 olsun. Diğer Anadolu liseli adayın TS-1 0,12 lik puanlamadaki sırası da 15000 olsun. İlk etapta hemen meslek lisesi mezunu olan adayın önce yerleşeceğini düşünüyorsunuz. Ancak bu doğru değildir. Meslek liseli adayın sıralaması hesaplanırken, ilgili meslek liselerle arasındaki sıralama hesaplanır, yani diğer liseler yoktur. İş buarada karışıyor. Dediğim gibi ÖSYM kılavuzunda meslek liseliler için ayrı bir kontenjan diğer liseliler için ayrı bir kontenjan belirtmiyor. O zaman ne yapmak lazım. Örnekteki ek puanlı sırası 3750 olan meslek liseli adayın, puanına bakacağız. Örneğin 400 olsun. Bu 400 puanın TS-1 0,12 LİK DİLİMDE 400 puanlı başka bir adayla kaçıncı sırada olduğuna bakmaktır. Diyelim ki 0,12 lik dilimde 400 puan Türkiye sıralamasında 45000 e karşılık geliyor. Bakın şimdi durum ne oldu; Anadolu liseli adayın sıralaması 15000, meslek liseli adayın sıralaması 45000…

Bu durumda Anadolu lisesi mezunu aday programa yerleşir.

Tercih dönemini iyi değerlendirmek ve işi bilen tercih uzmanlarından yardım almak faydanıza olacaktır.

Her şey gönlünüzce olsun…