Her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü başlayan Verem Eğitim ve Propaganda Haftası'nda Özel Lokman Hekim Sağlık Meslek Lisesi'nde bir etkinlik düzenledi.

Düzenlenen Haftası’nın amacı verem ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi. Verem eğitim ve propaganda haftası çerçevesinde Özel Lokman Hekim Sağlık Meslek Lisesinde mümtaz koru verem savaş dispanserinden Konya Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Pınar Çatalkaya, 9.10.ve 11.sınıf öğrencilerine 3 oturum şeklinde Seminer verdi. 

VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI

“Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” 1947 yılında kutlanmaya başlamıştır. Bu amaçla; sempozyumlar ve konferanslar düzenlenir, okullarda kompozisyon ve resim yarışmaları yapılır, vatandaşa hastalıkla ilgili eğitim verilir, afiş ve broşürler dağıtılır, yazılı ve görsel basına bilgi verilir.

Seminerde konuşan Dr. Çatalkaya, “Tüberküloz (verem) halen dünya genelinde önemli bir sağlık problemidir. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu insanların yüzde 10’unda yaşamlarının bir döneminde verem hastalığının ortaya çıkacağı düşünülmektedir. Tüberküloz (TB) erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir ve çoğunlukla ekonomik olarak üretken yaş grubundaki erişkinleri tutmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Tüberküloz 2017 Raporu'na göre dünya genelinde tüberküloz görülme sıklığı ve tüberkülozdan ölümler (insidans ve mortalite hızları) düşmektedir. Buna rağmen küresel tüberküloz yükü halen çok yüksektir. Rapora göre Dünya genelinde 2016 yılında 10,4 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmıştır. Bunların yüzde 90’ı erişkin, yüzde 10’u çocuktur. yüzde 65’i erkek, yüzde 35’i kadındır. Yeni TB olgularının yüzde 64’ü 7 ülkede bulunmaktadır: Hindistan, Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya ve Güney Afrika. Tüberküloz, dünya genelinde en çok ölüme yol açan 10 nedenden birisidir. Aynı zamanda, tek bir bulaşıcı ajandan ölümlerde en üst sırada gelmektedir. DSÖ Raporuna göre 2016’da 1,7 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir (HIV+TB hastalarında 0,4 milyon ölüm bu sayının içindedir). Tedavi edilmezse tüberküloz hastalarında ölüm oranı yüksektir. Yapılan çalışmalarda tedavi edilmeyen balgam yayması pozitif akciğer TB olgularının yüzde 70’inin 10 yıl içinde hayatını kaybettiği saptanmıştır. 2015 yılı hastalarının tedavi sonuçlarına göre Dünya genelinde yeni TB hastalarında tedavi başarısı oranı yüzde 83’tür. 2010-2016 yılları arasında TB tedavisi ile 53 milyon hayat kurtarılmıştır. 2016’da 600 bin yeni olgu Rifampisin dirençlidir; bunların 490 bini ÇİD-TB hastasıdır. Bu dirençli olguların yaklaşık yarısı Hindistan, Çin ve Rusya Federasyonundadır. ÇİD-TB olgularında kür oranı sadece yüzde 54’tür.

Evrakın elektronik imzalı suretine http://e-belge.saglik.gov.tr adresinden 4ff7a29b-af31-4b8d-bba4-a5bc9b123e1e kodu ile erişebilirsiniz. Bu belge 5070 sayılı elektronik imza kanuna göre güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm ülkeler için tahmini (estimated) tüberküloz insidans ve mortalite hızları hesaplanmaktadır” dedi.

Özel Lokman Hekim Sağlık Meslek Lisesi Müdür Osman Kabalak da yaptığı konuşmada, “Dünya ve Türkiye  de halen önemli bir halk sağlığı sorunu olan verem hastalığının durumu, veremin bulaşması, verem hastalığının belirtileri. veremin tanısı ve tedavisi hakkında eğitim veren sayın Dr. Pınar Çatalkaya ya Tşekkür ediyoruz” diye konuştu.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim