2018-2019 eğitim ve öğretim yılı sorunsuz bir şekilde başladı. Okul eksikliklerinin tamamlanması ile birlikte sıralarda ki yerlerini alan öğrenciler, eğitimlerini sorunsuz bir şekilde almaya devam ediyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, eğitim ve öğretimin sorunsuz herhangi bir aksama olmadan devam ettiğini söyledi. Okulların fiziki açıdan herhangi bir probleminin olmadığını ifade eden Karlıer, ilk başlarda liselere yerleştirmelerde küçük sorunların yaşandığını ancak bu sorunların da çözüldüğünü belirtti. Sınav sistemlerinin de değiştirilmesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Karlıer, ülkemizde Selçuklu ve Osmanlı’nın yani kendi modelimizin uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, meslek liselerinin de üretim yapabilecek bir fabrikaya dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekti. 

“LİSELERE YERLEŞMELERDE SORUNLAR YAŞANDI”

2018-2019 eğitim ve öğretim yılının sorunsuz bir şekilde başladığını dile getiren Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, sadece sorunun liselere yerleşmede olduğunu ifade ederek cümlelerini şu şekilde aktardı: “Bizim incelemelerimiz sonucu 2018-2019 yılı sorunsuz başlamıştır ve sorunsuz bir şekilde de devam etmektedir. Sadece liselere yerleştirmelerde küçük sorunlar yaşandı. Çocuklar tekrar okullarını seçme adına müracaatta bulundu. Şuanda ise herkesin yerleştirilmesi yapıldı. Yerleşemeyenler ilçede komisyon tarafından yerleştirildi. Tabi hepsi durumundan memnun mu? diye soracak olursak tabi ki de değil. Çünkü bazı çocuklarımız istedikleri yere gidemediler. Öğrenciler bu süreçten sonra açılan yerlere müracaat edip geçebilirler. Ama gönlümüz arzu ederdi ki; sene başında her öğrenci istediği yere yerleşsin”

“OKULLARDA FİZİKİ AÇIDAN PROBLEM YOK”

Okulların fiziki açıdan herhangi bir probleminin olmadığını belirten Karlıer, öğretmen sorunlarını değindi. Öğretmenlerin yetişmediği yerde ücretli öğretmenlerin görevlendirilmesi gerektiğini ifade eden Karlıer, “Okulların fiziki açısından herhangi bir sorun yok. Öğretmenlerimiz okullarında görevlendirildi. Ancak en önemli sorunumuz; eşlerinden dolayı uzaklarda görev yapan öğretmenler… Bunundan biran önce çözülmesini istiyoruz. Öğretmenin yetişmediği yerde ücretli öğretmenler görevlendirilmeli. Kadrolu öğretmenlerimiz ile eğitim öğretim yapalım tabi ki. Ama bu sorunun da çözülmesi gerek. Kitaplar geldi ama bazı kitaplarda eksiklikler oluştu. Eksiklikler çok az sayıda, inşallah bunlar da tamamlanacak” diye konuştu. 

“SINAVLARDA, KENDİ MODELLERİMİZ UYGULANMALI”

Sınav sistemlerinde yabancıların sistemini değil, kendimize has olan Selçuklu ve Osmanlı modellerinin uygulanması gerektiğinin altını çizen Karlıer, sözlerine şu şekilde devam etti: “Öğrencilerin yerleştirilmesinde sınavdan vazgeçilip, okul öncesinden üniversiteye kadar, kesinlikle yönlendirme yapılmalı. Çocukların yetenekleri doğrultusunda eğitim ve öğretim almalı. Bakanlığımızda sınav sistemlerinin ani kararla değişmeyeceğini söyledi. Ama bu seneki sistemin değişmesi durumunda bir 4 yılımız daha kaybolacak. Meslek liselerimizin yüzde 50’ye varan kısmı boş kaldı. Bu durum bizi üzüyor. Eğer bir şey yapıyorsak bunu öncelikle iyi planlamamız lazım. Ben iyi bir plan yapılmadığını düşünüyorum. Sistemin uzun süre değiştirilmemesi gerekir. Biz model arıyoruz ve onu uyguluyoruz. Neden biz eğitim de Selçuklu ve Osmanlı modellerini uygulamıyoruz da dışardaki ülkelerin modelinin uyguluyoruz? Bizim isteğimiz kendi karakterimize ve insanımıza uygun sistem oluşturmak”

“MESLEK LİSELERİ FABRİKA HALİNE GELMELİ”

Meslek liselerinin fabrika haline getirilmesini öneren Başkan Karlıer, böylelikle hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin üretim yaparak para kazanacağını da söyleyerek, “Çocuklar okul öncesinden başlayarak, mesleki liselere yönlendirilirse ve meslek liselerini de gerçekten fabrikalara dönüştürürsek bundan iyi bir verim elde ederiz. Meslek liselerini fabrika haline getirelim ve üretime başlayalım. Şahsi önerim şu; meslek liselerindeki tüm öğrencilerimiz, hem sigortalı ve maaşlı olarak çalışsın, hem de üretime katkı sağlasın. Böylelikle öğretmenlerde, okulda üretilenlerden maaşlarını fazlasıyla alabilsin” ifadelerini kullandı. 

SAMİ KAYALAR

Editör: TE Bilişim