Konya Tabip Odası tarafından 14 Mart Tıp Bayramı Haftası Değerlendirmesi’ başlıklı toplantı düzenlendi. Toplantının ardından ise Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berrin Okka, Tıp Ahlakı ve Osmanlı’nın Son Döneminde Konya’daki Amerikan Hastanesi ve Faaliyetleri" başlıklı konferansını gerçekleştirdi. Novotel’de gerçekleşen konferansa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka, Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca ve hekimler katıldı 

‘14 MART TIP BAYRAMI HAFTASI’NI DOLU DOLU GEÇİRDİK’

Konuşmalarını gerçekleştiren Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca oda olarak 14 Mart Tıp Bayramı haftasın çeşitli etkinliklerle geçirdiklerini ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti: “Konya Tabip Odası olarak aşağı yukarı 1 dönemimizin sonuna geliyoruz. Yaklaşık 3 hafta süre içerisinde Genel Kurulumuzu yapmış olacağız. Bu yıl 14 Mart Tıp Bayramı’na bazı kuruluşların başında ki ‘Türk’ ibaresinin kaldırılmasının gündeme gelmesiyle girmiş olduk. 65 tabip odasının ve diğer meslek odalarının üzerine düşeni yapacağına inanıyoruz. Bu zamana kadar aksayan bir takım hususların düzenlenmesini içeren bir paketi siyaset mercilerine sunmuş olduk. Bizlerin arzu etmediği, Türk ibaresinin kaldırılmamasını bilgilerimizde de beyan ettik. 14 Mart Tıp Bayramı’nı da Konya’da dolu dolu etkinlikler ile geçirmeye gayret ettik. Genç meslektaşlarımızla da programlarda bir araya geldik. 150 öğrenci arkadaşımız 14 Mart Tıp Bayramı gecesinde bizlerle birlikte oldu. 18 Mart’ta da 1992 yılında Aksaray Yolu 50. Kilometre de ayrılmış olan Konya Tabip Odası Hatıra Ormanı’na yaklaşık 110 kişilik bir ekiple 200 fidanı toprakla buluşturduk”

SAĞLIK HİZMETİ NOKTASINDA DA EĞTİMLER VERİLMELİDİR

Sağlıkta şiddet konusunda da açıklamalarda bulunan Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca sağlık hizmetleri noktasında ki eğitimlerin küçük yaştan itibaren verilmesi gerektiğini ifade ederek,“Öncelikle meslektaşlarımızla bir arada olmak adına yemekli programımız oldu. Yaklaşık 700 misafirimizin olduğu bir programı icra ettik. Bu program vesilesi ile meslektaşlarımızın son yıllarda artan ağır çalışma şartları ve bu çerçevede oluşan çeşitli sosyal problemlerin çözüme kavuşturulmasına dair dileklerimizi beyan ettik. Sağlık Bakanı’mızın da bu konuda basına yansıyan demeçleri oldu. Son yıllarda çoğalan sağlıkta şiddet problemi önemli konularımızdan bir tanesi. Sağlıkta şiddet çok boyutlu bir hadise. Geçmişte yaptığımız araştırmalarda en başta buna ilişkin iletişim problemlerinin yaşandığını gördük. Bizim kendi açımızdan meslektaşlarımıza önerimiz şu oldu: İnsanımızın sağlıklı olmayan bilgilerle hekimimize müracaatı çerçevesinde sağlıkta şiddeti hasta başlatıyor olabilir. Ama önemli olan, onlara malzeme vermemek adına meslektaşlarımızın muayene ettikleri hastalar ile ilgili bilgilendirme açısından olabildiğince hastanın anlayacağı dilde kendi üzerlerine düşeni yapmaları gerekir. Hastalarında meslektaşlarımızı taciz etmemeleri çok önemli. Burada bilgisizlikten kaynaklanan bir takım hususların olduğunu da görüyoruz. Eğitimde burada oldukça önemlidir. Sağlık Hizmeti noktasında da çocuklarımıza küçük yaştan itibaren bir takım bilgiler vermemiz gerekir” diye konuştu. 

‘MİSYONERLER HASTANE GİBİ KURUMLARIN AÇILMASINI SAĞLADI’

Konuşmalarını gerçekleştiren Doç. Dr. Berrin Okka ise, Osmanlı İmparatorluğunun 16. yüzyıldan itibaren Katolik ve Protestan misyonerlerin ilgisini çekmeye başladığını anlatarak, "Ülkeye gelen bu misyonerler özellikle 19. yüzyılda Balkanlardan Basra Körfezine kadar geniş bir alanı kapsayan Osmanlı vilayetlerinde çok sayıda okul, yetimhane, hastane gibi kurumların açılmasını sağladılar. Osmanlı topraklarında aktif bir şekilde en fazla faaliyet gösteren kuruluş kısaca Amerikan Board olarak adlandırılan Türk kaynaklarında ’Amerikan Yurtdışı Misyonerler Komiserliği Masası’ olarak geçen kuruluştur. Amerikan Board 1910 yılında Dr. William S. Dodd ve Wilfred Post’a Konya’da bir hastane kurma görevini vermiştir. İki doktor hastane için yer belirleyip satın almak için Konya’ya geldiler. Amerikan Büyükelçisi Rockhill’in Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunması neticesinde Konya’da hastane kurma talebinde bulunan Doktor WillamDodd’a gerekli kolaylığın gösterilmesi istendi ve Osmanlı vatandaşı olan bir doktorun sorumlu olması şartıyla hastane açılmasına izin verildi. İlk yıllarda bugünkü Meram Halk Eğitim Müdürlüğü binasını hastane olarak kullandılar ve binaya bir eczane ve bir dispanser ilave ettiler. Sonra hastane yönetimi demiryolu hattına yakın bir yerden sekiz dönümlük bir arazi satın aldı” dedi.

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim