ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre,kurum, 18 Ekim'de Ankara 2. İdare Mahkemesi'nce verilen yürütmenin durdurulmasıkararına, 25 Ekim'de itirazda bulundu. İtiraz, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ncekarara bağlanacak. Sınavın tekrarlanıp tekrarlanmayacağı mahkeme sürecinintamamlanmasının ardından netleşecek.

''Somut delil bulunmadığı'' itirazı

2012 Avukatlar için Adli Yargı Hakim veSavcı Adaylığı Sınavı'na giren bir avukat, sınavın tekrar edilmesinigerektirecek hiçbir sebep olmadığı, somut delil bulunmadığı, emek harcayarakkazandığı hakkının objektif saptamalar olmaksızın hiçe sayılmasının hukukaaykırı olduğu, bir kopya olayı olsa dahi bunun sorumlusunun sınavın güvenliğinisağlamayan idare olduğu gerekçeleriyle sınavın iptali ve tekrarlanmasıkararının yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara 2. İdare Mahkemesi'ndedava açmıştı. ÖSYM, savunmasında, ilk 50'ye giren adaylardan 26'sının öncekisınavda 70 baraj puanının altında kaldıkları, kritik belirleyici sorulardanbazılarında, olasılığı çok düşük olmasına rağmen yanlış cevap üzerindebirleşildiği, başarılı adaylardan bazılarının karı-koca veya akraba oldukları,sınavı üstün başarıyla kazanan 4 evli çiftin cevap kağıtlarındaki tıpkılıkyanında puanlarının da birbirlerine yakın olduğu, derece yapmış bazı adaylarınsoru kitapçıkları üzerinde hiçbir işlem, yazılı muhakeme ya da karalamayapmaksızın matematik sorularında yüzde 100 doğru yaptıkları anlatılmıştı.Ankara 2. İdare Mahkemesi ise ÖSYM'nin sınavın iptal edilerek tekrarlanmasıkararının yürütmesini durdurmuştu.

Kararın gerekçesi

Kararın gerekçesinde, uzun yıllardır hukukcamiasında çalışan, emek ve zaman harcayarak sınavlara katılan ve başarılıolanların haklarının da idarelerin güvenilirliği kapsamında korunması gerektiğiifade edilmişti. Şüphe ve sanal ortamda yapılan dedikodu mahiyetindekiduyumların sınavın iptalini gerektirecek nitelik ve yeterlilikte olmadığısonucuna varıldığı belirtilen gerekçede, sınav soru ve cevap anahtarınınönceden bazı adaylara ulaştırıldığının somut olarak belgelendirilemediğikaydedilmişti. Kurallar çerçevesinde çalışan ve sınava katılıp başarılı olanadayların haklarının korunmasını bekleme hakkına sahip oldukları, geçerli birneden olmaksızın yüzlerce kişiyi etkileyecek nitelikteki sınavın iptali yolunagidilemeyeceği ifade edilen gerekçede, sınavın iptal edilmesine ilişkin davakonusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı belirtilmişti.

Davacının başarılı olduğu sınavın somutgerekçe olmaksızın iptal edilerek tekrarına karar verilmesinin kendisini veailesini etkileyeceği, bir meslek sınavına hazırlık sürecinin zorluğu dikkatealındığında açık bulunduğundan dava konusu işlemin telafisi imkansız zararlaraneden olabileceği de kaydedilmişti.

AA


Editör: TE Bilişim