Eğitim-Bir-Sen Şubesi'nde basın açıklaması yapan Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Latif Selvi, sendika olarak 23. Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda aldıkları karar gereğince, bu yıl öğretmenlik mesleğinin ekonomik ve mesleki itibarını hedef alan yaklaşımların bertaraf edilmemesi nedeniyle kutlamalara katılmayacaklarını kaydetti. Selvi, Öğretmenler Günü'nü kutlamama gerekçelerini de şöyle sıraladı: “Eğitimin en önemli unsuru olan öğretmenlerin fedakarlığının görmezden gelinmesi,  öğretmenlerin itibar kaybına uğratılması, ek ödemeden mahrum bırakılması ve en az maaşla çalışan konuma düşürülmesi sebebiyle kutlama yapmıyoruz. Ayrıca, 18. Milli Eğitim Şurası'nda alınan öğretmenlerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi vesilesiyle ikramiye verilmesi, ek ders ücretinin 12 TL'ye çıkarılması, eğitim kurumu yöneticilerine makam tazminatı ödenmesi ve ek ders ücretinin maaşlara yansıması gibi kararların hayata geçirilmemesi nedeniyle kutlamaya katılmıyoruz.”
Öğretmenlerin emekli olmak istemediğini ifade eden Selvi, öğretmenlerinin sorumluluğunun çok, aldığı ücretin az olduğunu, bu nedenle de emekli olmak istemediklerini dile getirdi. Türkiye'de eğitimcilerin Avrupa ülkelerinin ortalamasının altında çalıştığını söyleyen Selvi, “Öğretmenlerin iş yükü sadece öğretim saatine bakılarak değerlendirilmemeli. Avrupa ülkelerini yakalayabilmemiz için ilköğretim düzeyinde yaklaşık 175 bin, orta eğitim düzeyinde 110 bin olmak üzere toplam 285 bin öğretmen istihdam etmemiz lazım” diye konuştu.
Selvi son olarak, “Öğretmenlere yönelik bu taleplerin, 4+4+4 kesintili ve kademeli yeni eğitimi sistemi, Milli Güvenlik Dersi'nin kaldırılması, din eğitimi ve öğretimine ilişkin özgürlük alanının genişletilmesi, Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin Hayatı başta olmak üzere seçimlik ders sayısının arttırılması, yükseköğretimdeki başörtüsü yasağının kaldırılması gibi son derece önemli ve millet iradesine dayanan bu reformların gerçekleştirildiği bir dönemde dahi karşılanmamış olmasını anlamakta zor çekiyoruz” dedi.
SİBEL KARACA
Editör: TE Bilişim