Üniversite tercihleri 7 Ağustos itibariyle başladı ve 14 Ağustos itibariyle sona erecek. Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, üniversite adayı öğrenciler ve veliler büyük bir heyecanla doğru tercih yapabilmek için kolları sıvadı. YKS tercih kılavuzunda yer alan bilgilerden faydalanarak tercih işlemlerini tamamlayacak olan birçok aday, lisans ve ön lisans bölümleri için tercihlerini gerçekleştirecek. Peki, doğru tercih için ne yapılmalı? Tercih sırasında nasıl bir strateji izlenmeli? Yalçın Özel Öğretim Kursları Rehber Öğretmeni Betül Kınık'a göre üniversite tercihlerinde puan önemli ancak başarı sırası daha da önemli. Adayların tercih yaparken kişisel becerilerini ön planda tutmalarını öneren Kınık, bir üniversitenin en önemli faktörünün akademik kadro olduğunu vurguladı. Betül Kınık, adayların tercih etmeyi düşündükleri üniversitelerde ilk olarak akademik kadroya bakmalarını tavsiye etti.

MESLEK SEÇİMİNDE KİŞİSEL ÖZELLİKLER ÖNEMLİ

Üniversite tercihlerinde ve meslek seçimlerinde puan ve başarı sıralaması kadar kişisel özelliklerinde de çok en önemli olduğunu belirten Yalçın Özel Öğretim Kursları Rehber Öğretmeni Betül Kınık, “Aday öğrencilerin kişisel özelliklerine göre meslek seçmeleri başarılı olabilmeleri için çok önemlidir. O nedenle bir öğrenci farklı bir şehirde ve kendisine uygun olmayan bir bölüm kazandıysa aileden ve sosyal çevresinden uzaklaşması onu mutsuz edecekse, bulunduğu sosyal çevrede kalması onu daha başarılı kılacaktır. Aday öğrenci başlangıçta buna karar vermelidir. Tercihler 7 Ağustos itibariyle başladı ve 14 Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek.  Öğrencilerimiz tercih yaparken mutlaka tercih öncesi mutlaka bölümler hakkında araştırma yapılıp bilgi edinilmeli. Üniversitedeki derslerden ziyade üniversite hayatı sizi bir yerlere getirecek. Hayatınızın şekillenmesi bu yıllarda başlayacak. Bu yüzden şehri doğru seçmek de çok önemlidir. İstediğiniz bölüm ve şehirleri arka arkaya ilk sıralara yazmalı.  YÖK tercih yapacak öğrenciler için Hukuk programlarının başarı sırası sınırlaması en düşük 190 bininci, mühendislik programlarının (orman, ziraat, su ürünleri fakülteleri programları ile ağaç işleri endüstri mühendisliği programları hariç, ziraat fakültelerinin gıda mühendisliği programları dahil) en düşük 300 bininci, mimarlık programlarının en düşük 250 bininci, tıp programlarının en düşük 50 bininci, öğretmenlik programlarının (rehberlik ve psikolojik danışmanlık programı dahil) en düşük 300 bininci olacak şekilde değişti. Barajların çekilmesi devlet üniversitelerini tercih edecek ürünleri pek etkilemeyecek. Özel üniversiteleri tercih edecek öğrencileri etkiler” ifadelerini kullandı.

TERCİHLER BAŞARI SIRALAMASINA GÖRE YAPILMALI

Adayların tercihleri kesinlikle başarı sıralamasına göre yapmaları gerektiğini vurgulayan Yalçın Özel Öğretim Kursları Rehber Öğretmeni Betül Kınık, “Öğrencilerimiz tercih yaparken 30 bin yukarısı ve 30 bin aşağısı olarak tercihlerini yapmalı. Öğrencilerimiz 7 tercihi hayallerine göre ayırmalı. Orta kısmı ise öğrencinin puanı ve sıralamasına göre tercihler yapılmalı.  Öğrencilerimiz çok istediği yerleri sıralamada gelebilecek şekilde yazılmalı.  Öğrenciler ve aileler tercih ederken öğrencinin karakter yapısı, seçtiği bölümde başarılı olup olmayacağına dikkat etmeli.  Öğrenciler karakterlerine uygun olarak bölüm seçmeli. Puanlar senelere göre değişiyor. Ancak başarı sırası genellikle değişmiyor. O nedenle başarı sırasını ön planda tutmalılar. Bazı öğrencilerimizden ‘Ben aslında bu bölümü istemiyordum ama ailemin zoruyla bu bölümü seçtim’ diyenler oluyor. Bu öğrencilerin yüzde 90’ı okudukları bölümlerde başarısız oluyor. Bu öğrenciler okudukları bölümlerde başarılı olsalar bile mezuniyet sonrası kariyer planlarını yaparken başarısızlık yaşıyorlar. Çünkü bir isteksizlikle işe başlıyorlar. O nedenle ailelerinde bu konuda aşırı ısrarcı olmaması gerekiyor” dedi.

SAĞLIK ALANLARINA YOĞUN İLGİ

Her yıl olduğu gibi  bu yılda sağlık ön planda olduğu belirten Kınık, “Bu yıl her yıl olduğu gibi sağlık ön planda diyebiliriz. Ancak sağlık alanına eşlik eden Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarındaki ön lisans programları da çok popüler. Bu programlara İlk ve Acil Yardım, Ameliyathane Hizmetleri, Anestezi ve Yaşlı Bakımını gibi örnekler verebiliriz. Bu alanlarda devlette açık kadrolar var. Bununla birlikte bu alanların özel sektörde de iş imkânı var. O nedenle adaylar bu programları tercih edebilirler. Bu sene iki yıllık sağlık bölümlerinin puanlarında yükselme ve  yoğun ilgi var.  Bunun sebebi öğrenciler uzak yerlerde 4 yıllık bölüm bitirmek yerine kendi memleketlerine yakın ve kendi memleketlerinde iki yıllık okumayı tercih ediyorlar.  Öğrenciler bu alanda iş olanağının yüksek olduğunu düşündükleri için tercih ediyorlar. Ondan dolayı bu alanlarda puan yükselmesi bekliyoruz. Öğrencilerimiz tercihlerini yaparken  iki yıllık bölümlerini tercih ederken puanlarına göre yapmaları, 4 yıllık tercihlerinde ise sıralamalara göre yapması gerekiyor” diye konuştu.

24 TERCİH HAKKINI TAMAMEN KULLANILMALI 

Üniversite tercihi yapacak öğrencilerin 24 tane tercih hakları olduğunu ifade eden Kınık, “Normalde 24 tercih hakları var. 24 tercih hakkının tamamını kullanmaları şanslarını artırmak bakımından bu sene çok önemli ve yararlı olacak. Yeni sınavda ortaya çıkan dağılımlar geçen yılın başarı dağılımlarıyla çok eşdeğer bir şekilde ilerlemiyor. Bu nedenle öğrencilerin biraz daha geniş bir yelpazeden geniş bir makasla tercih yapmaları onların faydalarına olacaktır. Geçen yılın puan ve sıralarını pek referans almasınlar. Geçen yılın belki sayısal puan türünde sıraları biraz referans alınabilir ama eşit ağırlık ve sözelde sapmalar çok fazla olacak diye bekliyoruz. Tercih yaparken elbette ki yüksek puanlı yerler yazılabilir ama bunlar ilgi ve yeteneklerimiz doğrultusunda olan bölümlerse. Gerçekten bu sürece başladığımızda hedefimizde olan, planlarımızda olan bölümlerse evet onlar kesinlikle yazılabilmelidir. Ama puanım bu kadar geldi diye hedefleri değiştirmek, farklılaştırmak, başta hiç hayalini kurmadığı bir bölümü şimdi hayal etmeye çalışmak bazen sürprizlerle karşı karşıya bırakabiliyor. Öğrenciler ve aileler tercih ederken öğrencinin karakter yapısı, seçtiği bölümde başarılı olup olmayacağına dikkat etmeli.  Öğrenciler karakterlerine uygun olarak bölüm seçmeli.  Tercih döneminde aileler çocuklarını çok fazla kendi memleketlerinde daraltılmamalı. Çünkü tercih edilen yerlerin gelmeme durumu söz konusu olabiliyor ve bazı öğrenciler bu psikoloji kaldıramayabiliyorlar. Eğer ailelerin imkanları var ise öğrencileri başka şehirlere gönderme noktasında öğrencilere yardımcı olması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim