RumiProject, 13.yy.da yaşamış olan Mevlana C. Rumi, Şems-i Tebrizi, Yunus Emre,Hacı Bektaş-ı Veli’nin eşsiz öğretilerini, etnik jazz ve klasik Türk musikisiile birleştirerek muhteşem bir yoruma dönüştürüyor

Türkçe veyabancı dillerde seslendirilen eşsiz felsefeler, etnik jazz tınıları,etkileyici sahne görselleri ve performanslar ile birleşiyor. Projede Mevlana C.Rumi'nin Şems-i Tebrizi’nin, Yunus Emre’nin ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin sözlerialışılmışın dışında bambaşka bir yorum ile müzikseverlerle buluşuyor.  Mevlana’nın eşsiz felsefesini etnik müzik veetnik jazz besteleriyle yorumlayarak dünyaya yaymak amacıyla kurulan Rumi Project,Mevlana C. Rumi’nin 6 Türkçe, 2 İngilizce şiirini özel besteleriylebirleştirerek muhteşem bir ruhani müzik ziyafetine dönüştürüyor. RumiProject’in ilk albümü olan “Bu Ayrılık/Seperation” etnik unsurlarımızın yanısıra modern armoniler ve jazz fusion tınılarıyla bambaşka bir müzik ziyafetinikarşımıza çıkarıyor.

Sadeceülkemizde değil tüm dünya’da ilk ve tek olmasıyla da dikkat çeken projeninmimarı Akan Taşkolu 2009 yılında bir Fransız ressamın ilham vermesiylebaşladıkları bu çalışmayı şöyle anlatıyor :Rumi Project’ i ilk başlarda MevlanaC. Rumi’nin sözlerini müzikleştiren bir müzik grubu olarak tasarlamış olsam dazaman içerisinde 13. yy. Anadolu’sunun Mevlana gibi yazdıklarıyla,yaşamlarıyla, felsefeleriyle, topluma katmış oldukları değerlerle her birieşsiz birer ruhani lider olmuş Şems-i Tebrizi, Yunus Emre ve Hacı Bektaş-ı VeliHazretleri’nin sözlerini de kapsayan daha görkemli bir projeye doğruilerledim.  Rumi Project’in ilk albümüolan “Bu Ayrılık/Seperation” da bulunan 8 eserin sözleri Mevlana C.Rumi'ye,besteleri ise Akan Taşkolu’na ait. Batı müziği formlarında örnekler; Türkmüziği tınıları, Batı müziği ve Türk müziği enstrümanları ile birleşiyor.Projede İrish müzik tarzı bir eser dinlerken latin ve jazz tınılarınıyakalayabiliyorken, bir eserde coşkulu bir 9/8’lik parça birden bire makamsalbir geçişle hüzzama dönebiliyor. Proje bu tarzda geçişler yapılan ilk projeolmasıyla da dikkat çekiyor.

AkanTaşkolu’nun beste ve düzenlemesini yaptığı aynı zamanda flüt ve gitarlayorumuna katıldığı albümde, Çağdaş Yamen solist, Müge Sarıkurt vokal ve solistolarak yer alıyor. Albümde, gitarda Muzaffer Güner, akordeonda Edward Aris,çelloda Nilgün Dülger, ritmde Halil Zünbüloğlu, trompette Ari Aris ve kemandaTuray Dinleyen ile Aydan Tunalı yer alıyor. Dünyaca ünlü düdük sanatçısı SurenAsaduryan da bu ilk albümde bir parçada misafir sanatçı olarak gruba eşlikediyor.

RumiProject üyelerinin her biri profesyonel olarak müzik dünyasında işlerine devametmekle birlikte bu proje için türlü fedakârlıklar yaparak sevgiyle bir arayagelip, gerek provalarda gerekse stüdyo kayıtlarında hiç bir şey beklemedenyerlerini alıyorlar.

HABERMERKEZİ


Editör: TE Bilişim