Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan Okuryazarlık Seferberliği için Konya'da hazırlıklar başladı. Vali Yakup Canbolat, Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda Okuryazarlık Seferberliği'nin ilk döneminin 5 Şubat 2018 ile 15 Mayıs 2018 tarihleri arasını kapsadığını açıkladı.  

Genelgeye göre, 5-19 Şubat 2018 tarihleri arasında halk eğitimi merkezlerince il ve ilçelerdeki okuma yazma bilmeyenlerin tespiti için gerekli alan tarama çalışmaları yapılacak. Başlatılan çalışmaların etkin duyuru ve tanıtımı yapılacak. Kurslar, 5 Mart'ta başlatılacak  15 Mayıs'ta tamamlanacak. Seferberlik kapsamında açılacak okuma yazma kurslarında görev alan öğretmenlerin ücretleri Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara göre ödenecek. Birinci kademe okuma yazma kurslarını başarıyla bitirenlere törenle "Okur Yazarlık Belgesi" verilecek. Seferberlik kapsamında açılacak kursların tanıtımı için radyo ve televizyon programları, pankart, afiş ve ilanlar hazırlanacak.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Vali Yakup Canbolat, "Seferberlik kapsamında okuma yazma bilmeyen vatandaşların 1. kademe yetişkin okuma yazma kurslarına katılımları sağlanarak okuryazar hale getirilmesi ve ilkokul düzeyinde öğrenim görmelerini sağlayacak olan 2. kademe yetişkin yazma kurslarına yönlendirilmesi amaçlanıyor" dedi. "Seferberlik çalışmalarının Bakanlık merkez teşkilatında Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatı bünyesinde illerde valiliklerin, ilçelerde ise kaymakamlıkların sorumluluğunda yürütülecek" diyen Vali Canbolat, "Seferberlik çalışmalarının yürütülmesi taşra teşkilatı bünyesinde ilçelerde, kaymakamlıkların sorumluğundadır. Kampanyaya ilişkin çalışmalar kaymakamlarca ihtiyaçlar doğrultusunda görevlendirilecek, ilçe müdürleri, muhtarlar, STK'lar ve diğer görevliler tarafından uyum içerisinde yürütülecektir. Bu bakımdan 5 Şubat 2018 tarihinden itibaren çalışmalar gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Okuryazarlık Seferberliği çalışmalarının ilk dönemi 5 Şubat-15 Mayıs 2018 tarihleri arasını kapsayacak" ifadelerini kullandı. 

KONYA'DA OKUMA YAZMA BİLMEYEN KALMAYACAK

Vali Canbolat, okuryazarlık çalışması kapsamında yapılacak çalışmaları şu şekilde belirledi;

1- Kaymakam başkanlığında belediye başkanı/temsilcisi, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Halk Eğitim Merkezi Müdürü, Kaymakamlıklarca uygun görülecek diğer kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile en az iki mahalle muhtarından oluşan komisyon oluşturulması ve yapılacak çalışmaların komisyonda kararlaştırılması. 

2- 05-19 Şubat 2018 tarihleri arasında halk eğitim merkezleri ile işbirliğinde yürütülecek şekilde tüm kurum, kuruluş ve gönüllüler ile ilçelerimizdeki okuma yazma ve kuruluşlarca tespit edilen okuma yazma bilmeyenlerin ilçe halk eğitimi merkezlerine yönlendirilmesi. 

3-Başlatılan çalışmaların etkin duyuru ve tanıtımının yapılabilmesi için gerekli olan materyallerin temininin öncelikle ilçe belediyelerince yapılması, açılacak kursların tanıtımı için hazırlanacak radyo ve televizyon programları, pankart, afiş ve her türlü ilanlarda başvuru birimi olarak halk eğitimi merkezleri ve okulların gösterilmesi. 

4- Okuma yazma kursuna katılmakta ve devam etmekte zorluk yaşayanların önündeki engelleri kaldırmaya yönelik öncelikle belediyelerce gerekli tedbirlerin alınması ve kampanyaya destek veren kurum, kuruluşlar ve gönüllüler ile mahallinde çözüm üretilmesi. 

5- Yapılan çalışmaların ilçe raporu halinde 15 mayıs 2018 tarihine kadar il Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilmesi. 

6- Okuryazarlık Seferberliği kapsamında çıkan kursların kaymakam ve ilçe milli eğitim müdürleri tarafından titizlikle izlenmesi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim