Ahilik geleneğini yaşatmak ve geleceğin ahilerini yetiştirmek amacıyla önemli çalışmalar yürüten Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi Genç Esnaf ve Sanatkarlar Kulübü, Yenigün Gazetesi’ni ziyaret etti. Okul Müdürü Vahit Gedik, Genç Esnaf ve Sanatkarlar Kulübü Proje Yürütücüleri Mustafa Başoğlu, Süleyman Doğan Tezgel, Adem Mekin’in yer aldığı heyeti, Yenigün Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Abdullah Akif Solak ve Yenigün Gazetesi Yeni Medya Koordinatörü Mehmet Ali Elmacı ağırladı. Geçtiğimiz hafta kutlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik eden heyet, okul ve kulüp olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler verdiler.

GELECEĞE ATILAN İMZA

Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi Genç Esnaf ve Sanatkarlar Kulübü Proje Yürütücüsü Mustafa Başoğlu, kulübün çalışmalarını ve hedeflerini anlattı. Kulüple birlikte öğrencilerin ahilik kültürünü özümseyeceklerini belirten Başoğlu, böylece geleceğin ahilerini yetiştireceklerini vurguladı. Bu oluşumun Konya’nın 15 yıl sonrasına atılan önemli bir imza olduğuna dikkat çeken Başoğlu, şöyle devam etti, “Ahilik felsefesini öğrencilerim iş hayatında, arkadaşlık hukuklarında, aileyle olan bağlarında, kendi aralarında uygulayabilirse Konya’nın sanayisini, esnafını şimdiden kurtarabileceğiz. Kulübümüzde 40 öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizi kendimiz seçtik. Ahilik kültürüne uyabilecek olan öğrencilerimizi bu kulübe aldık. Kulüple birlikte, kulüp dışında olan öğrencilerin de oturuşu, kalkışı, davranışı değişmiş durumda. Biz şimdiden bu kulübün meyvelerini almaya başladık aslında. Bizim okulların kuş mu deve mi olduğu noktasında bir sorun yaşanıyor. Tam tanımını yapamıyoruz. Bu çocukların sigortasını devlet yapıyor zaten. Bu çocuk haftada bir gün okula geliyor, 5 gün işyerinde çalışıyor ve parasını alıyor. Bu çocuklar hem öğrencilik yapıyor hem de çalışıyorlar. Yani bu çocuklar çalışan öğrenciler.”

PROJE OKULU OLMAK İSTİYORLAR

Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Okul Müdürü Vahit Gedik de yaptığı açıklamada, projenin önemine değindi. “Biz ileriye dönük bir proje ortaya koyduk” diyen Gedik, esnafa olan güven sorununu onarmak istediklerini söyledi. Ancak bu projeyi yürütürken, bazı sorunlarla da karşılaştıklarını vurgulayan Gedik, şunları kaydetti, “Sıkıntımız şu; okulumuzun proje okulu olmasını istiyoruz. Böylece hem öğrenci seçiminde daha titiz davranabileceğiz hem de yapılan faaliyetlerimize daha çok destek bulabileceğiz. Şuanda biz kendi yağımızda kavrulmaya çalışıyoruz. Yakın zamanda bir Ankara programımız var. TESK’i ziyaret ederek kendimizi anlatarak, onların desteğini isteyeceğiz. Bütün illerde Genç KONESOB Kulübü kurulsun istiyoruz. Bütün illerde teşkilatlanmayı amaçlıyoruz. Kulüp aracılığıyla herkes birbirini tanısın, iş yapsın istiyoruz.”

KONYA BİRİNCİ SIRADA

İller bazında çırak sayılarındaki son durumu paylaşan Gedik, bu noktada Konya’nın önemine dikkat çekti. “Geçtiğimiz hafta Cuma günü itibariyle Konya’daki çırak sayısı 7 bin 691” diyen Gedik, sözlerini şöyle sürdürdü, “Konya bu rakamla Türkiye birincisi çırak öğrenci sayısı bakımından. Konya’ya en yakın olan il yanlış hatırlamıyorsam Hatay. Orada çok fazla yabancı uyruklu var onların entegrasyonu nedeniyle çok fazla kayıt yapılmış durumda. O da bundan kaynaklanıyor. Ankara’da bir çırak okulunda en fazla 700 öğrenci var. Ama biz kapasitemizin üzerinde çalışıyoruz. Bizim avantajımız şu; sanayimiz geniş. Her usta mutlaka yanında bir çırak istiyor. Bu çocuklar resmi olarak sözleşmeleri imzalanmış şekilde çıraklık yapıyorlar. Bizim okula kayıt edilmesi için okul, veli ve usta arasında bir sözleşme imzalanıyor. Koordinatör öğretmenlerimiz iki haftada bir işyerlerini ziyarete gider, çocuklarımızın kontrolünü sağlar. Çocuk hem işini öğreniyor hem de iş garantisi sağlamış oluyor.”

DAHA ÇOK MAKİNE TERCİH EDİLİYOR

Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi’nde 27 alanda eğitim verdiklerini hatırlatan Gedik, “Bizim Ahi Evran’da genelde imalat işlemlerine yönelik eğitimler var. Kuaförlük, giyim gibi bölümler de diğer okullara paylaştırıldı. Biz okullarımızı branşlaştırmaya çalışıyoruz. Biz makine, mobilya, elektrik-elektronik, metal öğrencilerini alıyorum. Diğer okulumuz kuaförlüktür, aşçılıktır gibi hizmet alanlarına yönelik eğitimler veriliyor. Biz okullar olarak kendi aramızda bunların paylaşımını yapıyoruz. Bizim okulumuzda ağırlıklı olarak makine alanı tercih ediliyor” dedi.

ATÖLYELEŞMEK İSTİYORLAR

Okul olarak sadece teorik eğitim vermekle yükümlü olduklarını ancak öğrencilerin daha iyi eğitim görmesi amacıyla atölye eğitimi de vermek istediklerini belirten Gedik,

“Bizler sadece teorik eğitim vermekle yükümlüyüz. Ama teorik eğitim nereye kadar? Pratikte de öğrenim vermemiz gerekiyor. Okullardaki eğitimimizde, makineyi canlı canlı göstermemiz gerekiyor. Meslek liselerinin böyle bir şansı var. Sanayideki bir firmayla protokol imzalayıp bu eğitimi bir gün verebiliyorlar. Biz bunu yapamıyoruz. Biz atölyeleşmek istiyoruz. Böylece çocuğun firmada görmediği şeyleri de göstereceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim