Hızlı Okuma Teknikleri ve Faydaları

Hızlı okuma tekniklerinin hayata geçirilebilmesi için kişilerin yanlış okuma alışkanlıklarından kurtulmaları gerekir. Okuduğunu anlayamadığını düşünerek başa dönmek okuyucuya ciddi zaman kaybettirir. Bu durumda anlamaya odaklı ve konsantre olmak çok önemlidir. Kişiler cümle bütünlüğüne odaklanmalı, kelimelerle yarışmamalıdır. Sadece kelimeleri takip ederek okuma yapmak anlayarak hızlı okuma tekniğine aykırıdır. Okuyucu kelimeleri takip ederken metnin anlam bütünlüğünü kaçırır ve hızlı okumanın ötesine geçemez. Halbuki verimli bir okuma hızlı ve anlaşılır olduğunda etkilidir. Kişi metni okurken konuya hakim olmaya dikkat etmelidir. Zihnini meşgul eden her türlü durumdan arınmalı sadece okuyacağı cümlelere odaklanmalıdır. Böyle yaparak hem ana düşünceyi hem de yan düşünceleri kavrayarak metnin tamamına hakim olmuş olur. 

Yanlış okuma alışkanlıklarından bir diğeri de metnin ana temasını kavramayı sona bırakmaktır. Hızlı okuma teknikleri sadece hızlı okumaya değil, okunanı hızlı kavramaya da öncelik verir. Dikkatin sürekli dağılması, konsantrasyon güçlüğü yaşanılması ve uzun metinleri okurken bıkkınlık hissinin oluşması kişilerin okuma hızlarının yavaş olduğunu göstermektedir. Herkesin tüm bu olumsuz alışkanlıklardan kurtularak hızlı ve anlaşılır bir okuma gerçekleştirmesi mümkündür. Hızlı okumanın en temel kuralı gözlerin takip hızını ve görüş açısını geliştirmektir. Çünkü okuma önce gözlerde başlar. Göz, okunacak metne odaklanır ve doğru odaklanma etraftaki diğer tüm uyarıcılardan ilgiyi kesmekle mümkün olur. Gözü bir kamera gibi düşünürsek, okunacak olan kısmı odak noktası olarak seçmesi ve hafızaya kaydetmesi direkt olarak dikkatli okumaya ve anlamaya etki eder. Kişiler okuma yaparken gözle beraber zihin de aktiftir. Hızlı okuyup hızlı düşünmek ve metinde anlatılanı kavramak göz ve beynin ortaklaşa gerçekleştirebileceği eylemlerdir.

Okuyucunun en verimli okumayı aktif görme alanına giren cümleleri okurken gerçekleştirir. Aktif görme alanı metin okurken odaklanılan bölge demektir. Bu alan yaklaşık olarak 4 cm kadardır. Fakat göz eğitildiğinde bu görme alanı da genişlemektedir. Hızlı okuma kursları görme alanının genişlemesine ve bu vesileyle daha çok kelime okuyup anlamaya yardımcı olmaktadır.Hızlı okumanın ve hızlı kavramanın öğretildiği kurslar sayesinde hızlı okuma teknikleri profesyonel kişiler tarafından öğrenilir. Eğitim sonunda kişiler daha kısa sürede kitaplarını bitirebilir, gündemi hızlı takip edebilir ve şayet öğrenciyse ödevlerini daha az zamanda yapabilir hale gelir. Anlayarak hızlı okuma kurslarında hızlı okuma egzersizleri yapılarak kişilerin okuma alanında hangi seviyede oldukları belirlenir ve buna göre bir program uygulanır. Superhizliokuma.com'da profesyonel ekibiyle kişilerin bireysel gelişiminin hızlanmasına ve hızlı düşünme yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlamaktadır. 

Editör: TE Bilişim