Sultan Üçüncü Osman, 2 Ocak 1699 günü, İstanbul’da doğdu. Babası Sultan İkinci Mustafa, annesi Şehsuvar Valide Sultan’dır. Şehsuvar Valide Sultan Rus asıllıdır. Tahta çıktığı elli altı yaşına kadar sarayda hapis hayatı yaşadığı için sinirli bir yapıya sahipti. Ancak yine de şefkat ve merhamet sahibi, özellikle yalanı ve rüşveti sevmeyen bir insandı. Sultan Üçüncü Osman musıki den nefret ettiği için bütün müzisyenleri saraydan uzaklaştırdı. Sarayda dolaşırken cariyelerle karşılaşmak istemediği için ayakkabılarına demir ökçeler taktırmıştı. Ökçelerden çıkan sesi duyan cariyeler padişahın geldiğini öğrenip yoldan çekiliyorlardı. İki yıl, on ay, on sekiz gün saltanat sürmüş bu süre içinde yedi tane veziriazam değiştirmiş, dönemi boyunca içte ve dışta barış ve huzur yaşanmıştır. Sultan Üçüncü Osman’ın zaman zaman kıyafet değiştirerek halkın arasına karıştığı bilinmektedir. 30 Ekim 1757’de vücudunda çıkan bir çıbanın verdiği hastalıkla vefat etti. Cenazesi, Yeni Cami’de Sultan Birinci Mahmud’un yanına defnedildi

13 Aralık 1754 yılında 1. Mahmud 'un vefatıyla tahta çıkan 3. Osman, çabuk sinirlenmesi ve sinirli hareketleri ile tanınmıştır. Tahta çıktığı yıl İstanbul'da şiddetli bir kış yaşanmıştır. Sütlüce'den Defterdar İskelesine kadar, tüm Haliç donmuştur. Bunun yanı sıra merhametli ve şefkatli bir yapıya sahipti. Müziği sevmediği gibi, kadınlarla da arası iyi değildi. Onun döneminde tüm müzisyenler saraydan uzaklaştırılmıştır. Sarayda kadınlarla karşılaşmamak için demir ökçeli ayakkabılarla dolaşırdı. 55 yaşında tahta çıkan bu padişahın döneminde hiç savaş yapılmamıştır. Padişahlığı zamanında çıkan ve 36 saat süren İstanbul'un üçte birinin yandığı iki yangın bu dönemdeki önemli bir gelişmedir. Tahta geçtiği sırada hazinenin dolu olması sebebiyle, cülus bahşişinin ödemelerinde sıkışıklık yaşanmamıştır. 3. Osman sıkça sadrazam değiştirmesi ile bilinir. Bunun sebebi şehzade katli taraftarı olması sebebiyle, buna razı olmayan sadrazamlarını değiştirmesidir. Sadrazamları bahanelerle öldürüyor, ya da sürgüne gönderiyordu. Kadın konuları üzerinde en fazla duran padişahlar arasında yer alır. Kadınların sokağa çıkmasını ve süslenmesini yasaklamak, icraatları arasında yer alır. Halkın arasında tebdil-i kıyafetle gezmeyi severdi. Gayrimüslümlere karşı hoşgörüsüz olması ve Hıristiyan ile Musevileri ayırıcı kıyafetlerle dolaştırması tepki almıştır. Bunun yanında rüşveti de sevmeyen biriydi. En sevdiği sadrazamı Ali Paşa'yı rüşvet yüzünden katletmiştir. Üç kez evlenmesine rağmen çocuk sahibi olamamış bir padişahtır.

1. Mahmut zamanında başlanan Nur'u Osmaniye Camiini tamamlatmıştır. 1. Mahmut Camiini bitirmek ise nasip olmamıştır. Bu camiyi kardeşi 3. Osman tamamlamıştır. Üsküdar'da İhsaniye Camiini ve mescidini yaptırmıştır. Midilli adasında Siğri limanına, Maltalı korsanlardan korunma amaçlı kale yaptırmıştır. Ahırkapı Feneri'de onun döneminde yapılmıştır. Toplam 2 yıl 10 ay ve 18 gün tahtta kalmış olan 3. Osman, bu süre içerisinde yedi adet sadrazam değiştirmiştir. Padişahlığı döneminde barış ve huzur içinde yaşanmıştır. 30 Eylül 1757 yılında şirpençe sebebiyle vefat etmiştir. Yeni Cami Turhan Valide türbesine gömülmüştür. Nur'u Osmaniye Camiindeki türbeye gömülmek istediyse de, 3. Mustafa'nın istememesi sebebiyle buraya defnedilememiştir.