Zanaatin Vikipedi anlamı şu şekilde: Sermayeden çok nitelikli emeğe dayalı; öğrenimin yanı sıra el becerisi ve ustalık gerektiren meslek. Özellikle nitelikli emek ve beceri ile ustalık kelimeleri, ebeveyn olmak konusunu zanaat ile özdeşleştirmeme neden oldu. Üç kız çocuğu büyütmekte olmam vesilesiyle çocuk sahibi olmayı düşünenler bana sık sık şu soruyu sorarlar: Ne zaman çocuk sahibi olalım? Benim cevabım ise her zaman bencilliklerinizden kurtulduğunuzda olmuştur. Ne zaman ki ben fikrinden kurtulursunuz o zaman çocuk sahibi olun derim. Bu çocuk sahibi olduğunuzda kendinizle ilgili hiçbir şey  yapmayacağınız olarak anlaşılmasın ancak ebeveyn olmak öncelikli düşünme ve hareket etme yönünüzü kendinizin dışına çevirmeniz demek. İkinci bir soru da ebeveyn olmanın en zor yönü nedir olmuştur. Bunun yanıtı da bende her zaman endişedir. Çocuk sahibi olmak daha doğum yapmadan once endişeyi hayatınıza tanıştırmaktır. Acaba sağlıklı doğacak mı? Hasta mı oluyor? Okulda başarılı olacak mı? Servis bugün neden geç geldi? Arkadaşlarıyla dışarıda ne yapıyor? Seyahate tek başına nasıl göndereceğim? Daha doğmadan başlayan bu endişe süreci siz ölene kadar devam eder. Ben 45 yaşına geldim ancak halen annem benim için endişeleniyor. Benim kızlarım 19, 17 ve 14 oldular ancak ben hepsi için farklı endişeler taşıyorum.  Ebeveyn olmanın başka bir zor tarafı da temel kurallar dışında doğrunun hiç bir zaman tek olmaması ve her çocuk için farklı dinamiklerin geçerli olmasıdır. 

 

Peki diyeceksiniz ki bu kadar sıkıntı ve zorluk varsa neden çocuk sahibi oluyoruz? Tüm bu yanıtlarıma her zaman eklediğim bir cümle var ki nedeni bu bence. Karşılıklı hissettiğiniz ve her zaman kolay tarif edemediğiniz sevgi. Bir diğer taraftan da şu dünyadaki gelip geçici varlığımızın kalıcılık kazandığı ve anlamlandığı çok az eylemden bir tanesi çocuk sahibi olmak. Bazı araştırmacılara göre ise kendimizi gerçekleştirme yolumuz. 

 

Araştırmalara göre üç ayrı ebeveyn tipi var: Birincisi, kendi anne babasından gördüğü şekilde çocuk yetiştirenler, ikincisi kendi büyütülme şeklinden memnun olmadığı için anne babasının tam tersi davrananlar, üçüncüsü ise sürekli bu konuda okuyan, düşünen, kendini geliştiren anne babalar. Hiç şüphesiz en makbul anne babalar üçüncü grupta olanlar. 50 yıldan beri bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki; bu gruptakilerin yetiştirdiği çocuklar daha mutlu, başarılı ve sağlıklı yetişkinler oluyorlar. Araştırmalar stres ve öfkelerini kontrol altına alabilen ebeveynlerin yetişkin yaşlarda, çocukları ile çok sağlıklı ilişkileri olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu tip ebeveynlerin yetiştirdikleri çocukların yaşam boyu mutluluk düzeylerinin stres ve öfkesini kontrol altında tutamayan anne babaların yetiştirdiği çocuklara oranla çok daha yüksek olduğunu da gösteriyor.

 

Ebeveyn olmak konusunda pek çok araştırma var. Son yıllarda özellikle mutsuz ve öfkeli ebeveynlerin yetiştirdikleri çocuklar konusunda çalışmalar yapılıyor. Başta söylediğime döneceğim. Ebeveyn olmak zor zanaat ve karar vermeden önce ilk önce kendimizi iyice tartmalıyız. Kişisel gelişim ömür boyu olması gereken bir süreçtir. Ebeveyn olsak da her şeyi doğru bilemeyeceğimizi kabul edip bol bol bu konuda kitaplar okumalı, eğitimler almalı ve kendimizi geliştirmeliyiz. Unutmayın sağlıklı nesiller ancak sağlıklı ebeveynler tarafından yetiştirilebilir. Sağlıcakla kalın.

 

Kaynaklar:

 

  • Nelson SK et al.  The pains and pleasures of parenting: When, why and how is parenthood. Physicological Bulletin 2013. DOI: 10.1037/a0035444 
  • http://www.kigem.com/basarili-ebeveyn-olmanin-altin-kurallari.html